Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nočné peklo v obci Hybe: Hasiči zápasili s ničivým požiarom
Zdielať na

Nočné peklo v obci Hybe: Hasiči zápasili s ničivým požiarom

HYBE / V obci Hybe zápasili v noci na stredu (28. 2.) hasiči s ničivým požiarom. Plamene úplne zničili dve humná za rodinným domom. Obrovskú žiaru nad obcou Hybe bolo vidieť do vzdialenosti niekoľkých kilometrov.

​Približne o pol desiatej večer kontaktovalo tiesňovú linku množstvo oznamovateľov. Volali aj najbližší susedia. Jeden z nich zobudil nič netušiaceho majiteľa. Starší muž býva v blízkom rodinnom dome sám. Po drevených stavbách sa oheň šíril veľmi rýchlo, zakrátko zostali z veľkých humien len obhorené konštrukcie. "Išlo o požiar dvoch hospodárskych budov, v ktorých sa nenachádzali hospodárske zvieratá. Na jeho likvidáciu sme používali 6 prúdov, zasahovalo 25 hasičov na 7 kusoch techniky," informoval Ľubomír Štepita, veliteľ zásahu HaZZ v Liptovskom Mikuláši

V budovách okrem sena a dreva určeného na kúrenie zhoreli aj sedliacke vozy, mláťačky, rezačky a iné staré poľnohospodárske vybavenie. Do zásahu sa okrem profesionálnych hasičov z Liptovského Mikuláša a Liptovského Hrádku zapojili aj dobrovoľníci z Hýb a Východnej. "Mali sme šťastie, že bolo pomerne bezveterné počasie. Kontrolujú sa obhorené trámy, pretože niektoré bude treba odstraňovať z hľadiska bezpečnosti, je narušená statika toho krovu, teda toho, čo z neho zostalo," priblížil Stanislav Žiška, DHZ Hybe. Príčinu vzniku ničivého požiaru vyšetrujú.

Výšku škody po nočnom požiari humna na dvore rodinného domu odhadli na 25-tisíc eur. "Po príchode na miesto bolo zistené, že ide o požiar humna v treťom štádiu horenia na dvore rodinného domu. Hasiči pomocou viacerých prúdov hasili ohnisko požiaru a ochladzovali okolité objekty. Po rozobratí konštrukcií miesto požiaru skontrolovali termokamerou," priblížila žilinská krajská hovorkyňa hasičov Mária Pohanková Zahatlanová. Na miesto privolali zisťovateľa príčin vzniku požiarov. Uchránené hodnoty odhadli na približne 40-tisíc eur. Podľa hovorkyne k zraneniu osôb nedošlo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy