Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Summit premiérov V4: Fica a Orbána v Prahe vypískali
Zdielať na

Summit premiérov V4: Fica a Orbána v Prahe vypískali

Tlačová beseda premiérov V4 po skončení summitu

Google News Button Sledovať správy

PRAHA / V Prahe sa uskutočnil summit predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Český premiér Petr Fiala v utorok (27. 2.) dopoludnia privítal v Lichtenštajnskom paláci pri Vltave predsedu slovenskej vlády Roberta Fica a tiež premiérov Poľska a Maďarska - Donalda Tuska a Viktora Orbána.

Po tom, ako český a poľský premiér kritizovali vyjadrenia Roberta Fica pred rokovaním v Paríži, hovorili aj o tom, že utorkové stretnutie premiérov V4 v Prahe ukáže, či má formát V4 ešte budúcnosť. Po stretnutí je jasné, že V4 pokračuje - našli vraj mnoho spoločného. Aj keď ich veľa tém rozdeľuje, stále má význam tak pre nás, ako aj Európsku úniu a Ukrajinu.

Summit V4 sledovala reportérka TV JOJ Barbora Jánošová:

Robert Fico: Bolo to jedno z najpodstatnejších stretnutí pre budúcnosť V4

Utorkový summit predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky (V4) bol jedným z najpodstatnejších stretnutí pre budúcnosť V4. Po jeho skončení to vyhlásil slovenský premiér Robert Fico. Rokovanie bolo podľa jeho slov svojím obsahom mimoriadne náročné. "Zažil som aj zasadnutia V4, kde sa mi už chcelo aj zívať a bol som mierne znudený, lebo témy boli príliš technické a neboli zaujímavé... Dnes ste mi nedali ani sekundu na to, aby sme si zazívali alebo mali pocit, že to stretnutie je nudné. Toto bolo jedno z najpodstatnejších stretnutí pre budúcnosť V4," povedal Fico svojim premiérskym kolegom.

V4 môže byť podľa neho v nasledujúcom období mimoriadne dôležitým regionálnym formátom. "Áno, máme na niektoré veci rozdielne názory. Ja neverím vo vojenské riešenie konfliktu na Ukrajine, verím v okamžité zastavenie paľby, verím v mierové rokovania... Ale o niekoľko rokov sa táto vojna skončí. Možno tu my nebudeme, ale formát V4 zostáva mimoriadne dôležitý. Čakajú nás vízie, na ktoré budeme musieť reagovať aj v rámci regionálnej spolupráce," povedal Fico a ako príklad uviedol rozširovanie EÚ. To bude mať podľa neho významné dôsledky na rozpočet EÚ či kohéznu politiku.

Na otázku, či sa SR zapojí do iniciatívy ČR, ktorá vo svete zháňa muníciu pre Ukrajinu a na Západe sa snaží zaistiť jej financovanie, Fico reagoval slovami, že jeho vláda nebude Ukrajine poskytovať žiadnu vojenskú pomoc, ak ide o zbrane a muníciu zo skladov štátu a armády. Pri komerčnej činnosti však nebude klásť prekážky.

Fiala po summite V4: Hovorili sme o Ukrajine, nebola to ľahká diskusia

Premiéri krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa v utorok na summite v Prahe zhodli, že ruská agresia proti Ukrajine je hrubým porušením medzinárodného práva a Ukrajina potrebuje pomoc, do ktorej sa majú naďalej zapájať všetky štyri krajiny. Rozdiel je len vo forme pomoci. Po rokovaní to povedal český premiér Petr Fiala. Diskusia podľa neho nebola ľahká.

Rokovanie bolo podľa Fialu veľmi dlhé, neľahké, ale otvorené a vecné. Zdôraznil, že medzi názormi lídrov a postojmi jednotlivých krajín sú rozdiely, ktoré sa nezmenili. "Nie je potrebné skrývať, že medzi nami existujú výrazné rozdiely," povedal s tým, že ČR a Poľsko sa chcú naďalej podieľať aj na vojenskej pomoci Ukrajine, zatiaľ čo SR a Maďarsko tento postoj nezdieľajú. Sú však podľa neho pripravené podieľať sa na pomoci finančne či humanitárne.

Český premiér tiež reagoval na otázku, či má V4 ešte budúcnosť. "Je to určite trošku iná inštitúcia, než aká bola pred ruskou agresiou na Ukrajine. Tak to jednoducho je... Ale som rád, že možno aj vďaka našej komunikácii sa darí dosahovať na európskej úrovni spoločné riešenia a jednotný postoj k podpore Ukrajiny a odsúdeniu ruskej agresie," vysvetlil Fiala.

​Český premiér tiež v pondelok nezvykle kriticky komentoval slová predsedu vlády SR o Ukrajine. Zdôraznil, že jeho výroky, ktoré zverejnil na druhé výročie ruskej invázie na Ukrajinu, sa nepochybne premietnu aj do utorkového rokovania. Dodal, že on má úplne opačné názory než Fico, a je podľa neho jasné, kto je v tejto vojne obeť a kto agresor.

View this post on Instagram

A post shared by JOJ 24 (@joj24_official)

Fica a Orbána pri príchode vypískali

Fica a Orbána pri príchode vypískala skupina niekoľkých desiatok protestujúcich. Keď slovenský premiér vystupoval z limuzíny, skandovali "Fico do basy". K Lichtenštajnskému palácu si priniesli aj vlajky EÚ, Ukrajiny a rôzne transparenty. Na najväčšom z nich bol nápis "Fico, choď domov, do Ruska." Premiér k nim potom pristúpil trochu bližšie a zamával im.

​Premiéri krajín V4 sa naposledy stretli minulý rok v júni v Bratislave. Potom prevzalo predsedníctvo vo V4 Česko. Napriek tomu, že sa odvtedy uskutočnilo viacero stretnutí politikov na tejto platforme vrátane prezidentského summitu, predsedovia vlád sa v utorok stretli pod hlavičkou českého predsedníctva po prvýkrát. Fiala chcel podľa svojich slov počkať na ustanovenie vlád v SR a Poľsku a prekážalo mu tiež Orbánovo blokovanie kľúčových rozhodnutí v EÚ. Na stretnutie nastal podľa neho správny čas teraz, keďže obe prekážky pominuli.

Fiala a Tusk nevyšlú svojich vojakov na Ukrajinu

Poľský premiér Donald Tusk a český premiér Petr Fiala v utorok 27. februára po spoločnom rokovaní v Prahe uviedli, že neplánujú na Ukrajinu vyslať svojich vojakov. TASR informuje na základe správy agentúry PAP. Na spoločnej tlačovej konferencii po približne jedenapolhodinovom rokovaní premiéri vyhlásili, že budú naďalej pomáhať Ukrajine v boji proti Rusku, ale nasadenie ich vojakov na Ukrajinu "nie je na stole."

"Poľsko nepredpokladá vyslanie svojich jednotiek na územie Ukrajiny," povedal Tusk. Dodal, že ide spoločný postoj dvoch krajín, ktoré sa "v pomoci Ukrajine v jej vojenskom úsilí angažujú viac ako väčšina." "Nemyslím si, že by sme mali dnes špekulovať o budúcnosti, o tom, či nastanú okolnosti, ktoré zmenia tento postoj. Dnes by sme sa mali sústrediť – ako to robia vlády Poľska a Česka – na maximálnu podporu Ukrajiny v jej vojenskom úsilí," povedal poľský premiér.

Tusk ďalej uviedol, že ak by sa v pomoci Ukrajine angažovali všetky krajiny Európskej únie tak ako Poľsko a Česká republika, "možno by nebolo potrebné diskutovať o iných formách podpory." Podľa Fialu sa v ČR o vyslaní vojakov na Ukrajinu neuvažuje. Dôležitejšie je podľa neho "pomôcť Ukrajine brániť sa proti agresii Ruska, aby neboli naplnené ciele režimu Vladimira Putina." Dodal, že je to dôležité pre Európu, globálnu bezpečnosť a pre svet ako taký. Aby Ukrajina zvíťazila, je potrebné podporovať ju všetkými spôsobmi, a to vojensky, humanitárne a finančne, dodal Fiala.

Súvisiace články