Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Maďarský parlament zvolil za prezidenta Tamása Sulyoka
Zdielať na

Maďarský parlament zvolil za prezidenta Tamása Sulyoka

BUDAPEŠŤ / Maďarské Národné zhromaždenie v pondelok 26. februára v tajnom hlasovaní hlasmi poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP zvolilo za nového prezidenta republiky doterajšieho predsedu Ústavného súdu (AB) Tamása Sulyoka. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Maďarský parlament dnes zvolil doterajšieho predsedu ústavného súdu Tamása Sulyoka za nového prezidenta krajiny, informovali tlačové agentúry. Sedemdesiatšesťročného Sulyoka navrhla vládnuca strana Fidesz premiéra Viktora Orbána a bol jediným kandidátom.

Sulyokova predchodkyňa v úrade hlavy štátu Katalin Nováková odstúpila tento mesiac v dôsledku aféry, ktorú vyvolalo udelenie prezidentskej milosti mužovi odsúdenému za pomoc pri utajovaní sexuálneho zneužívania chovancov detského domova. Škandál okolo Orbánovej dlhoročnej spojenkyne vyvolal protesty a veľká demonštrácia sa konala v Budapešti aj minulý týždeň.

​K zvoleniu zablahoželala aj prezidentka Zuzana Čaputová

Sulyokovo zvolenie sa očakávalo. Podľa agentúry DPA zaň v 199-člennom parlamente nakoniec hlasovalo 134 poslancov, teda viac ako nevyhnutná dvojtretinová väčšina. Päť zákonodarcov hlasovalo proti a viacerí ďalší opoziční poslanci sa voľby nezúčastnili. Do čela najvyššej súdnej inštancie v krajine Sulyok zasadol v roku 2016, pričom toto postavenie získal s podporou zákonodarcov vládnucej strany. Podľa agentúry DPA je stúpencom politiky premiéra Orbána.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová mu na sociálnej sieti zablahoželala k zvoleniu. "Prajem mu všetko najlepšie v jeho novej misii a teším sa na konštruktívnu spoluprácu v rámci dobrých susedských vzťahov medzi našimi dvoma krajinami," uviedla.

Korene európskych hodnôt sú v národných ústavách

Korene európskych hodnôt sú v národných ústavách, preto nemôže existovať jednotný európsky politický národ, ale iba politika samostatných národov. Vyhlásil to v pondelok 26. februára v prvom povolebnom prejave novozvolený maďarský prezident Tamás Sulyok. Úrad prevezme 5. marca. S odvolaním sa na server 24.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.         

Ako podčiarkol nový prezident, bol by rád, keby existovala taká Európa, v ktorej hodnoty znamenajú viac ako záujmy. Sulyok tiež povedal, že svoju budúcu prácu vníma ako právnu, a nie ako politickú. Chce byť prezidentom, ktorý sa ako právnik bude verne držať svojich zásad. "Pri udeľovaní vyznamenaní a milosti budem zástancom čo najširšej transparentnosti," podčiarkol a dodal, že je zreteľné, že myšlienka právneho štátu sa v súčasnej Európe stráca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy