Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Hrozba Fukušima: Rádioaktivita je "len" o stotisíckrát vyššia
Zdielať na

Hrozba Fukušima: Rádioaktivita je "len" o stotisíckrát vyššia

10 miliónov-krát vyššia hladina radiácie vo vode v budove reaktoru 2 a až 1850-krát vyššia hladina rádioaktívneho jódu v morskej vode! To sú najnovšie, nie veľmi pozitívne správy zo zemetrasením a cunami poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima. TEPCO však údaje poprelo!

AKTUÁLNE: TEPCO poprelo údaje, ktoré hovorili o 10 miliónov-krát vyššej radiácii vo vode unikajúcej z reaktora 2. Naopak, ide o stotisíckrát vyššie hodnoty. Technici sa údajne podľa spoločnosti pomýlili a údaje po okamžitom opustení reaktora neoverili.

Technici v elektrárni sa aj naďalej pokúšajú chladiť nebezpečné a poškodené reaktory a reštartovať chladiace systémy. V práci im vša bráni neustále problémy so zvyšujúcou sa hladinou radiácie. V nedeľu museli byť evakuovaní pracovníci v reaktore 2, pretože voda v ňom dosiahla hodnoty radiácie až 10 miliónov-krát vyššie nad limitom!

Pozitívne neznie ani zvyšujúca sa hladina rádioaktívneho jódu v morskej vode pri elektrárni. Dnes tu namerali až 1850-krát prekročený limit radiácie! Úrady varujú, že jadrová kríza tak môže hroziť nie týždne, ale mesiace, pokiaľ sa situácia nezlepší. Čo takýto veľký nárast spôsobilo, sa doteraz nevie.

"Sme ešte stále veľmi ďaleko od skončenia všetkých nehôd a katastrofy," vyjadril sa k situácii šéf Medzinárodnej agentúry pre jadrovú energiu (MAAE) Jukio Amano. "Mali by sme do toho vložiť ešte viac síl." Zároveň vyjadril obavy nad ďalším možným unikaním rádioaktívneho materiálu do vzduchu. Jadrová agentúra varovala, že pracovníci vo Fukušime spravili už niekoľko chýb vrátane nevhodného pracovného oblečenia, pre ktoré dvoch technikov museli vo štvrtok hospitalizovať.

MAAE už poslala do Japonska na pomoc pracovníkom elektrárne svoje špeciálne tímy.

japonsko, zemetrasenie, Fukušima, reaktor dymiaci

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy