Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Experti o radioaktivite na Slovensku. Máme nosiť rúška?
Zdielať na
Zahraničie

Experti o radioaktivite na Slovensku. Máme nosiť rúška?

Na územie Slovenska mala už z Japonska doraziť radioaktivita. Analýzy potvrdili, že rádioaktívny prach je tu! Odborníci nám prezradili či je potrebné si nasadiť rúšky...

Hoci stredajšie merania v rámci systému včasného varovania nič čudné vo vzduchu nepotvrdili, analýza vzduchu ukázala niečo iné. Podľa predbežných výsledkov vedci našli rádioaktívny jód a cézium z Japonska. "Máme podozrenie, že tam dokonca vidíme viacej cézia ako jódu," vraví jadrový fyzik Pavol Povinec.

Ich počet na meter kubický vzduchu je však podľa nich veľmi nízky. "Koncentrácia rádioaktívneho jódu bola včera v Bratislave viac ako desaťtisícnásobne menšia, ako sme pozorovali počas havárie v Černobylskej elektrárni," dodáva P. Povinec.



Prakticky to znamená, že v metri kubickom vzduchu poletuje niekoľko miniatúrnych rádioaktívnych zrniečok prachu. Je namieste preto otázka, čo sa stane, ak z takéhoto vzduchu vdýchneme do pľúc rádioaktívnu časticu? "Dá sa povedať, že je to zanedbateľné riziko pre človeka," upokojuje jadrový fyzik Karol Holý.

Ak by sme však chceli mať väčšiu istotu, pomohlo by nám nosenie rúšky, ako vidíme u Japoncov. No úplnú istotu mať i tak nebudeme. "Jód môže byť aj v plynnej forme a potom tá rúška neochráni," upozorňuje Pavol Povinec. V našom prípade je to však podľa odborníkov zbytočné. Hodnoty jedovatých častíc sú zanedbateľné.

 

Fukušima, zničený reaktor, nová foto, dymiace reaktory

sita

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy