Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Julija Navaľná po smrti manžela sa stretne s predstaviteľmi EÚ
Zdielať na

Julija Navaľná po smrti manžela sa stretne s predstaviteľmi EÚ

Zdroj: TASR

BRUSEL – Julija Navaľná, vdova po zosnulom ruskom opozičnom lídrovi Alexejovi Navaľnom, navštívi v pondelok 16. februára Brusel a stretne sa s ministrami zahraničných vecí členských štátov Európskej únie. Oznámili to v nedeľu predstavitelia EÚ, informuje TASR podľa agentúr DPA a AFP.

Navaľná sa stretne aj s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. "Ministri vyšlú silný odkaz podpory pre bojovníkov za slobodu v Rusku a uctia si pamiatku Alexeja Navaľného," uviedol na sociálnej sieti šéf diplomacie Josep Borrell. Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani v nedeľu 18. februára uviedol, že Navaľnej slová "nám dajú pocítiť hrozbu, ktorá dolieha na ruských občanov a na každý región našej Európy", kam sa "hanebne a nezodpovedne vrátilo násilie, brutalita a vojna".

Navaľnyj, jeden z najvýraznejších kritikov Kremľa, zomrel podľa ruských úradov v piatok 16. februára v trestaneckej kolónii IK-3 za polárnym kruhom. Mal 47 rokov. Navaľná, ktorá svojho manžela nevidela dva roky, v piatok niekoľko hodín po oznámení o jeho úmrtí uviedla, že považuje za osobne zodpovedného ruského prezidenta Vladimira Putina.

Vo vystúpení na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby sa "zjednotilo a porazilo tento zlý, desivý režim". Navaľnyj podľa ruských úradov zomrel.

Borrell sľúbil, že voči Putinovi bude vyvodená zodpovednosť

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Josep Borrell v pondelok 19. februára uviedol, že voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi bude vyvodená zodpovednosť za smrť opozičného politika a kritika Kremľa Alexeja Navaľného. TASR správu prevzala z agentúry AFP a Borrellovho vyjadrenia na sociálnej sieti.

"Vyjadrili sme zo strany EÚ najhlbšiu sústrasť Juliji Navaľnej. Voči Vladimirovi Putinovi a jeho režimu bude vyvodená zodpovednosť za smrť Alexeja Navaľného," napísal Borrell na sociálnej sieti. Dodal, že EÚ bude naďalej podporovať občiansku spoločnosť v Rusku a nezávislé médiá. "Ako uviedla Julija, Putin nie je Rusko a Rusko nie je Putin," napísal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy