Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Raja otehotnela v akváriu, kde boli iba žraloky. Ako je to možné?
Zdielať na

Raja otehotnela v akváriu, kde boli iba žraloky. Ako je to možné?

Zdroj: FB Aquarium & Shark Lab by Team ECCO

SEVERNÁ KAROLÍNA / Nevysvetliteľné tehotenstvo panenskej raje Charlotte má svoje rozuzlenie. Ukázalo sa, že netradičný úkaz nebol následkom vyčíňania žralokov, ktoré robili raji spoločnosť.

Po nesprávnom obvinení žraločieho samca z oplodnenia raje a po mesiacoch výskumu odborníci z akvária v Severnej Karolíne záhadu vyriešili. Podľa nich je vysoko nepravdepodobné, aby sa raja Charlotte spojila s niektorým z piatich žralokov, ktoré s ňou zdieľajú nádrž, uvádza Daily Mail

Ako vysvetlenie uvádzajú, že Charlotte prešla partenogenézou – zriedkavým spôsobom asexuálnej reprodukcie, pri ktorej sa potomstvo vyvíja z neoplodnených vajíčok. V prírode je tento úkaz mimoriadne vzácny, hoci sa vyskytuje u niektorých iných druhov zvierat. 

Prvotným odhadom bol nádor

Zamestnanci akvária si na jej chrbte všimli hrb, ktorý sa stále zväčšoval. Obávali sa, že Charlotte postihla rakovina. Po zhotovení ultrazvuku to vedci vyvrátili a tímu oznámili, že ide o tehotenstvo. Charlotte sa vraj so samcom raje nedelila o nádrž už minimálne osem rokov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy