Polojasno
17°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Príbeh oneskoreného systému: Muž bojoval o svoj invalidný dôchodok
Zdielať na

Príbeh oneskoreného systému: Muž bojoval o svoj invalidný dôchodok

BRATISLAVA / Na Slovensku máme tisícky žiadateľov, ktorí v týchto dňoch čakajú na vyrozumenia Sociálnej poisťovne. Medzi nich patrí aj 61-ročný pán z hlavného mesta. V apríli 2023 rozhodli o jeho 75-percentnej invalidite, no invalidný stále nepoberá. Je bez príjmu a sotva naškriabe na potraviny. Priebeh posudzovania žiadosti o invalidný dôchodok sa podľa pána Ľubomíra niekde zasekol.

​Pán Ľubomír sa ulicami hlavného mesta presúva s debničkou od piva. Využíva ju ako stoličku, na ktorej si môže kedykoľvek a kdekoľvek oddýchnuť. Odchádza mu svalstvo, rýchlo sa zadýcha a kolíše mu aj tlak. "Ja z jednej minúty 50 sekúnd nedýcham, preto som stále unavený. Mám silné apnoé, stále sa mi chce spať," opísal svoj stav Ľubomír.

A keďže pracoval ako kamionista a jeho zdravotný stav mu neumožňuje vykonávať žiadnu prácu, jeho cesta smerovala na PN-ku. Tú si už vraj vyčerpal. Obrátil sa preto na sociálnu poisťovňu so žiadosťou o invalidný dôchodok. "Pobehal som sociálku. Trikrát som bol priamo v centrále, čo sa deje. Oni mi neposlali žiadny papier s tým schválením," povedal Ľubomír.

Namiesto rozhodnutia prišiel Ľubomírovi len oznam. "Dovoľujeme si vám oznámiť, že o vašej žiadosti zo dňa šiesteho decembra o invalidný dôchodok nie je možné rozhodnúť v stanovenej lehote na rozhodnutie," uvádza vyjadrenie Sociálnej poisťovne.

Dôchodku sa dočká

Sociálna poisťovňa má však podľa slovenskej legislatívy nárok na predĺženie lehoty o 60 dní v prípade ak ide o mimoriadne komplikovaný prípad. "V prípade tohto klienta došlo o predĺženie lehoty najmä z dôvodu, že bolo potrebné došetriť ešte obdobie jeho vymeriavacieho základu od roku 2021 po rok 2023. V súčasnosti môžeme konštatovať, že všetky podklady tohto klienta sú kompletné," uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Poisťovňa vyhovela žiadosti pána Ľubomíra o poberanie invalidného dôchodku. Vyplácaný mu má byť od marca 2024. Poisťovňa mu má tiež doplatiť sumu od momentu rozhodnutia o jeho invalidite.

Súvisiace články