Zatiahnuté
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Slovensko modernizuje armádu. Priblížime sa k Poliakom?
Zdielať na

Slovensko modernizuje armádu. Priblížime sa k Poliakom?

BRATISLAVA / Napätie v rôznych regiónoch sveta je veľké. Čoraz viac štátov chápe, že na obranu pred niektorými režimami potrebujú veľa zbraní. Jednu z najväčších armád v Európe buduje Poľsko. A aj slovenské ozbrojené sily sa modernizujú.

​Poľské výdavky na obranu v pomere ku hrubému domácemu produktu dosahujú takmer 4 percentá, v čom dokonca predbehli Američanov. Akákoľvek vláda vo Varšave hovorí - máme veľa zlých historických skúseností s agresívnym ruskom, a preto budujeme masívne ozbrojené sily. "Európa sa musí stať bezpečným kontinentom. To znamená, že Európska únia musí byť silná s obrannými schopnosťami primeranými našim ekonomickým možnostiam," uviedol poľský premiér Donald Tusk. 

Potrebujeme naštartovať výrobu munície, tvrdí Šebej

S Tuskom súhlasí aj bývalý predseda slovenského parlamentného zahraničného výboru František Šebej. Podľa neho Európa jednoznačne musí vojensky zosilnieť. "Aj keď to nie je jednoduchá vec, pretože potrebuje naštartovať zbrojovky, potrebuje naštartovať výrobu munície. Ten priemysel bude váhať to rozbehnúť, pokiaľ nebude mať reálny prísľub, že to dostanú zaplatené," povedal Šebej. 18 z 31 členských štátov NATO má dať tento rok sľúbené minimálne dve percentná svojho HDP na obranu. Vrátane Slovenska, ktoré v posledných rokoch masívne modernizuje.

"Nielen kvôli situácii vo svete, ale predovšetkým kvôli tomu, čo všetko potrebujeme pre našu armádu, pre naše ozbrojené sily," uviedol vtedajší minister obrany Martin Sklenár. Podľa ministra Kaliňáka jedným z príkladov dlhodobej spolupráce viacerých štátov aliancie môže byť produkcia nových tankov Leopard. "Najpodstatnejšie je, že sa môžeme vrátiť veľkou časťou slovenského priemyslu k výrobe hlavných častí tohto tanku a aj jeho finálnej montáže na Slovensku," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy