Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
722. deň na Ukrajine: Ukrajinské mestá znovu čelili masívnym raketovým útokom
Zdielať na

722. deň na Ukrajine: Ukrajinské mestá znovu čelili masívnym raketovým útokom

KYJEV / Ukrajinské mestá čelili počas uplynulej noci zo stredy na štvrtok 15. februára ďalšej rozsiahlej vlne raketových útokov. Tie smerovali na viaceré mestá od Ľvova na západe krajiny cez Kyjev až po Záporožskú oblasť. Raketový útok hlási aj ruské mesto Belgorod, ležiace pri hraniciach s Ukrajinou. Tamojšie úrady hovoria o šiestich obetiach a najmenej 18 zranených. Útok ukrajinských dronov spôsobil aj požiar skladu pohonných hmôt neďaleko ruského mesta Kursk. Do okolia Avdijivky v Doneckej oblasti dorazili ďalšie ukrajinské posily. Ruské jednotky však v oblasti naďalej postupujú. Podľa správ z frontu sa však obrancovia postupne sťahujú z časti mesta a jeho okolia. V uplynulých dňoch tam v bojoch zahynul český dobrovoľník.

​Do bojov o Avdijivku na východe Ukrajiny zapojil Kyjev ďalšie posily

Do bojov o východoukrajinskú Avdijivku vyslala ukrajinská armáda ďalšiu brigádu ako posilu, uviedli ukrajinské médiá s odvolaním sa na oznámenie samotnej jednotky. Do bitky o mesto, ktoré leží neďaleko Donecka, okupovaného už od jari 2014, posielajú čerstvé sily aj Rusi. Ukrajinská armáda teraz musí využívať na zásobovanie síl v meste záložnú trasu a jednotky v meste sa miestami sťahujú do výhodnejších pozícií, pripustil armádny hovorca podľa médií.

"Situácia na mieste v čase premiestnenia brigády bola mimoriadne kritická," uviedla na sociálnej sieti 3. samostatná útočná brigáda, ktorej prápory podnikli útok na štvrte mesta dobyté medzičasom ruskými vojakmi. Brigáda podľa tohto vyjadrenia na svojom úseku bojuje proti siedmim nepriateľským jednotkám rovnakej veľkosti. Ukrajinskí vojaci musia bojovať proti novým a novým ruským jednotkám, ktoré útočia zo všetkých smerov, uviedol veliteľ brigády Andrij Bileckyj.

"Situácia v Avdijivke zostáva hrozivá a nestabilná. Nepriateľ pokračuje v rotácii síl a vrhá do mesta nové sily a prostriedky," dodala brigáda v príspevku nazvanom" avdijivské peklo ". Vyslanie posíl do Avdijivky umožnilo prvýkrát za dva roky vystriedať časť tamojších síl. Tretia útočná brigáda sa teší povesti jednej z najlepších ukrajinských jednotiek, uviedla agentúra Unian a dodala, že podľa magazínu Forbes Ukrajina potrebuje túto jednotku a nemôže si dovoliť o ňu prísť v boji o napol zničené mesto.

​Ostreľovanie Belgorodu si vyžiadalo mŕtvych a ranených

O život prišlo 6 ľudí a 17 utrpelo zranenia pri ukrajinskom ostreľovaní ruského mesta Belgorod, uviedlo podľa tlačových agentúr ruské ministerstvo zdravotníctva. Predchádzajúca bilancia uvádzala 5 obetí a 18 ranených. "V dôsledku ostreľovania obchodného centra v Belgorode ukrajinskými silami zahynulo šesť ľudí vrátane jedného dieťaťa. Ďalších 17, vrátane štyroch detí, utrpelo zranenia," uviedol podľa tlačových agentúr poradca ministra zdravotníctva Alexej Kuznecov.

Gubernátor Vjačeslav Gladkov a médiá spojili ostreľovanie mesta so správou ruského ministerstva obrany o ostreľovaní za pomoci raketometu RM-70 Vampire českej výroby. Ruská protivzdušná obrana zostrelila nad Belgorodskou oblasťou 14 rakiet, tvrdí ministerstvo. V Belgorode a okolí bol krátko pred ostreľovaním vyhlásený poplach. "Ak ste doma, nepribližujte sa k oknám. Schovajte sa do miestností bez okien s pevnými múrmi (chodba, kúpeľňa, WC, komora). Ak ste na ulici, schovajte sa do krytu či na iné bezpečné miesto," nabádal gubernátor Gladkov.

Rusko podniklo ďalší útok na Ukrajinu, polovicu striel sa podarilo zničiť

Ukrajinská protivzdušná obrana v ranných hodinách odrážala nové ruské raketové útoky na Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá. Všetky rakety letiace na Kyjev boli zničené, uviedol na sociálnej sieti šéf vojenskej správy hlavného mesta Serhij Popko. Útok podľa neho nespôsobil v metropole škody, ani si nevyžiadal obete či ranených. Ukrajinskej obrane sa podarilo zničiť 13 z 26 ruských striel a rakiet, spresnilo neskôr ukrajinské letectvo.

Starosta Ľvova Andrij Sadovyj podľa médií oznámil zasiahnutie bližšie nespresneného objektu infraštruktúry, vojenská správa v západoukrajinskom meste hlási troch ranených. Zásahy podľa serveru BBC News zaznamenalo tiež Záporoží, kde štyria ľudia utrpeli zranenia, a Myrhorod, kde horel sklad. Letecké poplachy boli vyhlásené aj v ďalších miestach Ukrajiny. Rusko útočilo strelami, vypustenými zo strategických bombardérov Tu-95, ktoré vzlietli z okolia Murmanska na severe Ruska, a tiež strelami s plochou dráhou letu Kalibr, napísala agentúra Unian.

​Pri Kursku po útoku dronov horel sklad s pohonnými látkami

Ukrajinské drony zapálili sklad pohonných hmôt pri ruskom meste Kursk, uviedol gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt. Podľa denníka The Moscow Times je to deviaty útok na ruské rafinérie a sklady paliva od začiatku tohto roka. Ďalšiemu šíreniu požiaru pri dedine Polevaja sa podarilo zabrániť, s plameňmi bojuje 165 hasičov s 35 kusmi techniky, ľudia neutrpeli zranenia, uviedol gubernátor Starovojt na sociálnej sieti Telegram. Do hasenia sa podľa serveru Meduza zapojili aj protipožiarne vlaky. Požiar je podľa zdrojov portálu Suspilne dielom ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR. Ale oficiálne sa Ukrajina k útokom v hĺbke ruského územia nevyjadruje.

Podpora Ukrajiny je investíciou do našej vlastnej bezpečnosti, uviedol Stoltenberg

Pokračujúca podpora Ukrajiny je investíciou do vlastnej bezpečnosti krajín Severoatlantickej aliancie, povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v Bruseli pri príchode na rokovania ministrov obrany krajín bloku. Podľa Stoltenberga je preto potrebná istota, že Ukrajinci, ktorí sa už dva roky bránia ruskej ozbrojenej agresii, majú k dispozícii potrebné zbrane. Šéf NATO tiež zdôraznil význam zvýšenia produkcie munície.

Stoltenberg ráno tiež zopakoval, že podľa jeho očakávaní tento rok 18 členov Severoatlantickej aliancie vydá na obranu dohodnuté dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP). Ona dve percentá, dojednaná na summite NATO vo Walese v roku 2014, sú však podľa neho minimálne hranice. Niektoré členské štáty už napokon na obranu vyčlenili vyšší podiel svojho HDP. Severoatlantická aliancia má 31 členských štátov, ďalším členom by sa čoskoro mohlo stať Švédsko. Ratifikačný proces však ešte musí dokončiť maďarský parlament.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy