Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ľudia vo Fukušime začuli tretí výbuch...
Zdielať na

Ľudia vo Fukušime začuli tretí výbuch...

Zdroj: REUTERS

Japonskou jadrovou elektrárňou Fukušima I otriasol v poradí už tretí výbuch, pričom v budove štvrtého reaktoru vypukol požiar. Stalo sa tak len pár hodín po tom, čo explózia vodíku zničila reaktor číslo 2. Z elektrárne začala unikať nebezpečná radiácia!

AKTUALITA: Krátko po dnešnom výbuchu začal mať problémy aj štvrtý reaktor, ktorý zachvátil požiar. Podľa posledných správ by však už mali mať pracovníci elektrárne požiar pod kontrolou.

Po výbuchu, ktorý nastal o šiestej miestneho času začali s okamžitou evakuáciu pracovníkov elektrárne.

Obavy sa potvrdzujú

Japonský premiér Naoto Kan: "Radiácia sa prudko zvýšila. Zdá sa, že jej úroveň je veľmi vysoká. Hrozí nebezpečenstvo ďalšieho úniku."

Podľa agentúry Kyodo môže unikať radiácia z reaktora číslo 2. Výbuch totiž spôsobil poškodenie zariadenia reaktora na udržiavanie jeho vnútorného tlaku.

Japonská vláda únik radiácie potvrdila a evakuačnú zónu v okolí elektrárne rozšírila na 30 kilometrov. Namerané hodnoty sú už životu nebezpečné.

Už v priebehu celého pondelka sa snažili chladiť morskou vodou technici japonskej elektrárne Fukušima jadrá reaktorov 1, 2 a 3, aby zabránili ich roztaveniu. Hovorca japonskej vlády ale varoval, že v troch reaktoroch sa aj tak tyče tavia. "Aj keď to nemôžeme overiť, s najväčšou pravdepodobnosťou sa to deje," vyhlásil. Neskôr však tieto vyjadrenia poprel riaditeľ pre jadrovú bezpečnosť James Lyon. Francúzsky minister hospodárstva Eric Besson však označil situáciu za znepokojivú. Podľa neho nemožno vylúčiť jadrovú katastrofu.

Správu budeme naďalej aktualizovať!

Druhý výbuch jadrovej elektrárne Fukušima

REUTERS

Japonka číta špeciálne vydanie novín s titulkom "Radiácia vysokých hodnôt"

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy