Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Po požiari v jadrovej elektrárni Chinon odstavili dva reaktory
Zdielať na

Po požiari v jadrovej elektrárni Chinon odstavili dva reaktory

Zdroj: SITA

PARÍŽ / V dôsledku požiaru v jadrovej elektrárni Chinon na západe Francúzska boli odstavené dva reaktory, informovala elektrárenská spoločnosť EDF. TASR správu prevzala z nedeľňajšieho servisu tlačovej agentúry DPA.

Požiar vypukol v sobotu približne o 02.40 hodine pri hlavnom transformátore výrobného bloku číslo tri v nejadrovej oblasti prevádzky, uviedla EDF vo vyhlásení. Blok bol následne automaticky odstavený podľa príslušných protokolov. Spoločnosť uviedla, že požiar je už uhasený.

Keďže reaktory číslo tri a číslo štyri sú spárované, druhý z nich bol tiež odstavený v rámci preventívnych opatrení, dodala EDF. Francúzsky Úrad pre jadrovú bezpečnosť (ASN) uviedol, že požiar spôsobil stratu napájania reaktora číslo tri, čo viedlo k jeho automatickému odstaveniu.

Francúzsky Inštitút radiačnej ochrany a jadrovej bezpečnosti (IRSN) v samostatnom vyhlásení oznámil, že udalosť monitoroval, ale "nemala žiadny vplyv na obyvateľstvo ani na životné prostredie". ASN uviedol, že situáciu bude naďalej sledovať a v spolupráci s EDF a IRSN posúdi, kedy zruší núdzové opatrenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy