Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na školách sa ešte nedávno vyučoval odbor praktická žena. Modernizácia sľubuje zmenu
Zdielať na

Na školách sa ešte nedávno vyučoval odbor praktická žena. Modernizácia sľubuje zmenu

BRATISLAVA / Vedeli ste o tom, že ešte nedávno sa na strednej škole vyučoval odbor "Praktická žena?" Alebo, že sa budúci strojári učili na stroji z päťdesiatych rokov, ktorý sa v praxi už dávno nepoužíva? Zmeniť to a dobehnúť zameškané pomáha zatiaľ 36 stredným odborným školám v troch krajoch iniciatíva "Catching Up Regions." Realizuje sa vďaka spolupráci Európskej únie, Svetovej banky a našich inštitúcií.

​​"V rámci tejto investície sme skočili do 21. storočia," povedal riaditeľ školy, ktorá pocítila, že lepšie vybavenie sa takmer okamžite odrazilo na dopyte študentov po ich odboroch. Vďaka projektu mnohé školy prešli úplnou revíziou, vďaka ktorej boli niektoré odbory úplne zrušené. "40 z nich sme inovovali, zamestnávatelia nám hovorili, že toto a tamto máme staré," uviedla vedúca odboru školstva BBSK Zuzana Laffersová. "V rámci piatich škôl je tam 46 percent odborov, ktoré sú neaktívne. 32 odborov bolo z našich škôl vyradených," avizoval vedúci odboru školstva PSK Ján Furman. 

Nie je to tak dávno, čo fungoval odbor praktická žena

"Vychovávali a vzdelávali sa tam dievčatá pre praktické práce v domácnosti. Nahradilo sa to napríklad odborom potravinárskej výroby," uviedol Furman. Viaceré školy učili na technológiách, ktoré sú skôr muzeálne. Mnohé teraz učia na strojoch aké sa reálne používajú v praxi. Na nových strojoch sa učia aj lesníci. "Aby sme tú ťažkú manuálnu prácu, s ktorou sa stretávame v lesnom hospodárstve zefektívnili, a aby sme ju dostali na takú úroveň, že bude ľahšia," uviedla riaditeľka Viera Gregáňová. 

Riaditelia upozorňujú, že odbory sa nenapĺňajú aj preto, že rodičia a deviataci majú skreslené predstavy o práci v mnohých odvetviach. "Minimálne strojársky priemysel. Panujú predsudky, že to je ťažká a špinavá robota, čo nie je pravda. V dnešných moderných fabrikách to vyzerá ako na operačných sálach," vyjadril riaditeľ Ján Holub. Napríklad cukrári sa dnes učia robiť kúsky na 3D tlačiarni. Košíky a ozdoby mali byť vytvorené 3D tlačiarňou. "Doteraz sme preinvestovali 106 miliónov eur, tiež sme podporili malých a stredných podnikateľov spolupracujúcich s odbornými školami," vysvetlil vedúci odborník na vzdelávanie Husein Abdul - Hamid. 

Štát chce niektoré odbory zatraktívniť

Zamestnávatelia dlhodobo hovoria o potrebe znížiť počty najmä tých škôl, ktoré majú málo detí. Niekde sú tomu naklonené aj samosprávy. "Povedzme si úprimne, ktorý poslanec si chce zrušiť školu v obvode, v ktorom je volený?" pýtal sa vedúci odboru školstva. Ministerstvo pripravuje revíziu stredných škôl. Čo prinesie, zatiaľ nevieme. Štát chce ale zatraktívniť aj odbory, o ktoré majú zamestnávatelia záujem, ale študenti o ne záujem nemajú.

"Chceme diskutovať o tom, že v tých častiach, kde nám chýbajú niektoré odbornosti sa budeme snažiť aj na stredných školách dávať prospechové štipendiá," priblížil minister školstva SR Tomáš Drucker. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy