Skoro jasno
22°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
V rakúskom lyžiarskom stredisku zahynul Slovák (†40)
Zdielať na

V rakúskom lyžiarskom stredisku zahynul Slovák (†40)

RIALE/TALIANSKO / Pri páde lavíny na Mölltalerelskom ľadovci (Mölltaler Gletscher) v rakúskej spolkovej krajine Korutánsko prišiel o život jeden Slovák a ďalší utrpel zranenia.

Horskí záchranári našli v Alpách blízko hraníc so Švajčiarskom telá dvoch turistov, ktorých zavalila lavína. Telo jednej obete vyhrabal pes vytrénovaný na hľadanie zavalených. Telo druhého z dvojice našli vo vysokohorskom jazere. Podľa rakúskej polície boli muži vo veku 33 a 40 rokov na výlete na lyžiach, keď ich vo výške asi 2 700 metrov zasiahla mimo zjazdovky lavína.

Stredisko bolo zatvorené

V lyžiarskom stredisku MÖLLTALLER GLETSCHER boli veľmi zlé podmienky. Stredisko z bezpečnostných dôvodov uzavreli. Napriek tomu sa dvaja Slováci vybrali na výlet. V zhruba 2 700 metrovej výške sa spustila lavína. Pre mužov sa tak začal boj o život. Mladší z nich mal ale šťastie a zhruba po hodine sa mu podarilo z masy snehu vyslobodiť. Vysilený musel prejsť až k horskej stanici.

"Zranený muž mi opísal, že cesta z miesta nešťastia mu k horskej stanici trvala približne hodinu a pol. Mal ťažké zranenia a previezli ho vrtuľníkom do nemocnice, " reagoval veliteľ zásahu Horst Wohlgemuth. Okamžite sa tak spustila operácia na záchranu zavaleného muža. Hoci obaja Slováci boli vybavení lavínovým airbagom takéto situácie je vo všeobecnosti ťažké zvládnuť. Odborník na lavínové nebezpečenstvá v tomto prípade odporúča vytvoriť si priestor na dýchanie. "Jednoducho povedané, treba sa snažiť udržať na povrchu lavíny, čo je veľmi ťažké. Čím je tá lavína väčšia a rýchlejšia, tým je pohyb turbulentnejší a človek už nemá predstavu kde je hore a dole, ak sa mu to nejak podarí tak dostať sa nejak na ten kraj lavíny a vyplávať z toho. Ak sa nám to nepodarí a cítime, že lavína už zastavuje vo finálnej fáze, tak udržať si čo najväčší priestor pred tvárou," vysvetlil riaditeľ strediska lavínovej prevencie HZS Filip Kyzek.

40-ročného muža sa podarilo vystopovať pomocou lavínového vysielača. V ťažko dostupnom teréne však nemal šancu prežiť. Svoj život pritom riskovali aj desiatky zasahujúcich. "Terén bol silno zasnežený, hrozilo nebezpečenstvo lavíny na mieste bola navyše hmla. Pre záchranárov šlo o veľmi ťažkú záchrannú operáciu," uviedol veliteľ zásahu Horst Wohlgemuth. Lavínové nebezpečenstvo pritom hrozí aj na Slovensku. Aktuálne je na druhom stupni. Záchranári z lavínovej prevencie narážajú aj na nezodpovedných ľudí. "Mnoho ľudí je nezodpovedných, ktorí vlastne nemajú vôbec šajnu o tom čo je lavína a niekedy ani čo sú to hory," konštatoval Filip Kyzek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy