Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V najbližších dňoch bude chladno. Noci budú mrazivé
Zdielať na

V najbližších dňoch bude chladno. Noci budú mrazivé

Zdroj: TASR

SLOVENSKO / Už v nedeľu sme cítili, že sa k nám dostáva iná vzduchová hmota. Fúkalo, vzduch bol studený a na severe a východe aj posnežievalo. Maximálna teplota nad nulou sa držala v oblasti, ktorá je chránená pred natekajúcim vzduchom od severu. Išlo najmä o juh Banskobystrického, Nitrianskeho a aj Trnavského kraja.

Mínusové teploty

V pondelok sa studený vzduch dostal už na väčšinu nášho územia a mali sme možnosť pocítiť zimný chlad. V ďalších dňoch sa stále budeme nachádzať v studenom, pôvodom arktickom vzduchu. Zároveň sa k nám od severu až severozápadu rozšíri vysoký tlak, ktorý spôsobí vyjasnenie a aj postupné utíšenie vetra. Noc na utorok bude jasná, skoro jasná. Spočiatku ešte miestami oblačná a ojedinele sa objaví aj slabé sneženie.

Nočná teplota poklesne na -3 až -10°C, ale na severe, a v dolinách a kotlinách vo východnej polovici krajiny sa ochladí na -10 až -21°C. Vietor bude ešte čerstvý severný, v nárazoch na juhovýchode až okolo 90 km/h. Zajtrajší deň bude slnečný, ale mrazivý. Denná maximálna teplota sa bude pohybovať v intervale -3 až 3, na severe a miestami aj na východe od -8 do -3°C. Spočiatku ešte vietor od severu do 40 km/h, počas dňa už iba slabý vietor. 

Mrazivé noci

V stredu a aj vo štvrtok musíme počítať s mrazivou nocou, keď teplota bude klesať na -5 až -13°C, ale na severe a v dolinách a kotlinách až do -18°C. Cez deň bude prevažovať slnečná obloha, no vo štvrtok sa môže oblačnosť zväčšiť a najmä na severe môže slabo snežiť. Denná teplota sa bude pohybovať od -3 do 3°C. 
Na horách bude pekne, slnečno, bez výrazného sneženia a s teplotou vo výške 1500 m okolo 7°C. Najmä v utorok si lyžiari musia aj naďalej dávať pozor na vietor. Stále bude nad pásmom lesa fúkať prudký až búrlivý vietor. Takéto teploty ale určite tešia prevádzkovateľov lyžiarskych stredísk. Hoci nesneží, nízka teplota umožňuje vytrvalo zasnežovať nie iba v našich vyššie položených strediskách, ale napr. aj v strediskách na západe Slovenska. 
Ešte jedno upozornenie-dávajte si na seba pozor! Nízke teploty vzduchu v ranných, a na severe aj v denných hodinách môžu zaťažiť váš organizmus viac, akoby ste čakali. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy