Jasno
15°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Pietna spomienka na obete streľby v Prahe. Ľudia vytvorili okolo fakulty reťaz
Zdielať na

Pietna spomienka na obete streľby v Prahe. Ľudia vytvorili okolo fakulty reťaz

PRAHA / V Prahe sa v štvrtok 4. januára konala pietna spomienka na obete streľby z 21. decembra v budove filozofickej fakulte Univerzity Karlovej. Stovky ľudí sa zhromaždili pred Rektorátom Univerzity Karlovej v centre Prahy, kde sa začala prvá zo série akcií "Mesiac pre fakultu".

Ich účelom je psychicky pomôcť študentom aj pedagógom s návratom na fakultu, kde pred Vianocami došlo k tragickej udalosti. Tichý pochod sa začal pri pietnom mieste na Ovocnom trhu pokračoval Celetnou ulicou a Staromestským námestím až po hlavnú budovu Filozofickej fakulty. Účastníci symbolicky premiestnili oheň zo sviečok, ktoré ľudia zapaľovali pred Rektorátom univerzity Karlovej. Okolo budovy na Námestí Jana Palacha vytvorili ľudskú reťaz, ktorou budovu univerzity symbolicky objali.

"Návrat akademického života na námestie a do hlavnej budovy filozofickej fakulty je nevyhnutnou súčasťou procesu vyrovnávania sa s tragickou udalosťou, ktorá počas krátkeho okamihu zmenila život celej našej komunity," uviedla fakulta na svojom webe.

Krátko po 15:00 hodine sa rozozvučali aj zvony v kostoloch v centre Prahy a to na 14 minút, každá minúta bola venovaná jednej obeti nezmyselnej streľby na Filozofickej fakulty. Rektorka Karlovej univerzity a dekanka Filozofickej fakulty zároveň zapálili spomienkový oheň pred budovou na námestí Jana Palacha.

K útoku v hlavnej budove Filozofickej fakulty v Prahe došlo 21. decembra 2023. Študent na mieste zastrelil 13 ľudí, jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici. Zranenia utrpelo ďalších 25 ľudí. Útočník napokon zastrelil aj sám seba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy