Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
655. deň na Ukrajine: Rusko chce údajne pred voľbami prevziať a udržať iniciatívu
Zdielať na

655. deň na Ukrajine: Rusko chce údajne pred voľbami prevziať a udržať iniciatívu

KYJEV / Ruské jednotky sa aj v zlom počasí dokázali posunúť na Ukrajine a podnikajú ofenzívne akcie. Podľa amerických analytikov to môže znamenať, že sú pod tlakom, aby ukázali úspechy pred prezidentskými voľbami. Ukrajinskí velitelia pripustili, že sa nepriateľovi podarilo prevziať iniciatívu pozdĺž hranice medzi Charkovskou a Luhanskou oblasťou a tiež pri Bachmute a v okolí Avdijivky. Analytici tvrdia, že takéto intenzívne boje v zlých podmienkach ešte zvyšujú straty a narúšajú morálku ruskej armády.

​​Začatie mierových rozhovorov závisí od Ukrajiny, povedal ruský minister Lavrov 

Ak majú začať rozhovory o riešení situácie na Ukrajine, musel by Kyjev najprv zmeniť svoj prezidentský dekrét, ktorý zakazuje rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Podľa tlačových agentúr to v nedeľu 10. decembra povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Dodal, že Západ sa snaží cez konflikt na Ukrajine Rusko vyčerpať a že proti nemu vedie hybridnú vojnu. "Je na Ukrajincoch, aby si uvedomili, v akej hlbokej sú jame, do ktorej ich dostali Američania," povedal Lavrov o vojne na Ukrajine. Dodal, že Západ ignoroval všetko, čo sa dialo na Ukrajine pred februárom 2022. 

Na otázku, aká je pravdepodobnosť, že sa podarí dosiahnuť prímerie alebo mier pomocou diplomatických rokovaní Lavrov odpovedal, že na to je potrebné sa opýtať ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten pred rokom a pol podpísal dekrét, ktorý zakazuje akékoľvek rokovania s Putinom. 

Rusko chce pred voľbami prevziať a udržať iniciatívu v bojoch na Ukrajine

Ruská armáda sa v čase najnáročnejšieho počasia snaží podnikať ofenzívne operácie vo viacerých oblastiach frontu na Ukrajine s cieľom prevziať a udržať iniciatívu pred prezidentskými voľbami, ktoré sú plánované na marec budúceho roka. V poslednom hodnotení stavu ruskej invázie na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý je pri moci viac ako 23 rokov, v piatok oznámil, že sa vo voľbách bude uchádzať o znovuzvolenie.

Podľa ISW sa ruské sily v súčasnosti pokúšajú vykonávať ofenzívne operácie na väčšine frontu na Ukrajine, najmä pozdĺž hranice medzi Charkovskou a Luhanskou oblasťou, pri Bachmute a v okolí Avdijivky. Ukrajinské velenie pripúšťa, že nepriateľovi sa v týchto miestach podarilo prevziať bojovú iniciatívu. Rusi tiež podnikajú pozemné útoky na západe Záporožskej oblasti. Ukrajinské jednotky udržiavajú iniciatívu v kľúčových oblastiach na juhu Ukrajinu, čo dokazujú ich protiútoky na západe Záporožskej oblasti, ale aj to, že sú prítomné na východnom brehu Dnepra v Chersonskej oblasti.

​Rusi sú na fronte stále aktívni pri Avdijivke, uvádza ukrajinská armáda

Ruské jednotky sú na fronte najaktívnejšie v oblasti východoukrajinských miest Avdijivka a Marjinka, uviedol ráno podľa denníka Ukrajinská pravda generálny štáb ukrajinskej armády. Rusi za posledných 24 hodín podľa neho na ukrajinské územie v celkovo 28 prípadoch zaútočili raketami, skoro v 60 prípadoch použili raketomety a vykonali 27 leteckých úderov. Úrady v Chersonskej a Charkovskej oblasti hlásia po ruskom ostreľovaní troch mŕtvych. Podobné informácie nemožno priamo overiť z ďalších zdrojov. "V dôsledku ruských teroristických útokov zomreli a boli zranení civilisti. Zničené a poškodené boli obytné domy a ďalšia občianska infraštruktúra," cituje web ukrajinského listu armádne oznámenie. Letecké údery podľa neho mierili na miesta v Charkovskej, Luhanskej a Doneckej oblasti.

Zelenskyj sa zúčastní inaugurácii nového argentínskeho prezidenta

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odcestoval do Buenos Aires, kde sa v nedeľu zúčastní na slávnostnej inaugurácii nového argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho. V sobotu o tom informovala kancelária Zelenského. Krajne pravicový ekonóm Milei v novembri zvíťazil v prezidentských voľbách a prisľúbil radikálne zmeny v politickom establišmente Argentíny vrátane zrušenia centrálnej banky či viacerých ministerstiev. Zelenskyj Mileimu k víťazstvu zablahoželal a zároveň mu poďakoval za jeho "jasnú podporu Ukrajiny". "Ukrajinci si (podporu) náležite všimli a ocenili ju," uviedol ukrajinský prezident na sociálnej sieti X.

Milei podľa vyhlásenia jeho kancelárie Zelenskému navrhol, že Argentína by mohla usporiadať summit medzi Ukrajinou a Latinskou Amerikou.Na nedeľňajšej inaugurácii novozvoleného argentínskeho prezidenta sa podľa ruských médií zúčastní aj ruský veľvyslanec v Buenos Aires Dmitrij Feoktistov. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že Moskva zaznamenala niekoľko vyhlásení, ktoré Milei vyslovil počas volebnej kampane. Kremeľ ho však podľa Peskova chce posudzovať až po inaugurácii. Účasť na inaugurácii potvrdili aj viacerí zahraniční lídri vrátane španielskeho kráľa Filipa VI., maďarského premiéra Viktóra Orbána a lídrov niektorých krajín Latinskej Ameriky. Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva pozvanie odmietol, zastúpi ho šéf diplomacie Mauro Vieira. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy