Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
654. deň na Ukrajine: Ukrajina odsúdila rozhodnutie, v ktorom sa ruskí a bieloruskí športovci môžu zúčastniť olympijských hier
Zdielať na

654. deň na Ukrajine: Ukrajina odsúdila rozhodnutie, v ktorom sa ruskí a bieloruskí športovci môžu zúčastniť olympijských hier

KYJEV / Medzinárodný olympijský výbor čelí kritike za rozhodnutie povoliť účasť na letnej olympiáde v Paríži športovcom z Ruska a Bieloruska. Štart im chce povoliť len pod neutrálnou vlajkou bez symbolov, či národných hymien. A do Paríža nebudú môcť prísť žiadni oficiálni predstavitelia Ruska a Bieloruska.

​Ukrajina nesúhlasí s rozhodnutím o povolení ruským a bieloruským športovcom súťažiť na olympijských hrách v Paríži

"Je to úplné šialenstvo, nechápem to a nesúhlasím s tým. Prečo sa olympijský výbor tvári, akoby bol slepý?" reagoval ukrajinský športovec. Podobne reagoval aj ukrajinský minister zahraničných vecí. Rozhodnutie považuje za hanebné. "Medzinárodný olympijský výbor dal Rusku zelenú použiť olympiádu ako zbraň. Kremeľ použije každého ruského a bieloruského atléta pre účely svojej propagandy. Toto rozhodnutie podkopáva olympijské princípy," povedal.

 Ruskí a bieloruskí športovci budú môcť štartovať pod neutrálnou vlajkou. Tímom ani jednej z krajín však nebude štart na olympiáde umožnený. V čase konfliktu, ktorý zúri na Ukrajine, je to podľa ukrajinského skeletonistu, ústupok voči Rusom. "Toto rozhodnutie bude znamenať tisíce a možno milióny stratených ukrajinských a ruských životov. Medzinárodný olympijský výbor postavil ľudský život až za svoje záujmy. Každý človek na svete, ktorý kladie život na prvé miesto, to musí odsúdiť," vyjadril sa. 

​Šéf MOV Thomas Bach hovorí, že umožnenie štartu ruským a bieloruským športovcom je rešpektovaním ľudských práv. Športovci z oboch krajín musia spĺňať viacero podmienok. Nesmú podporovať vojnu na Ukrajine, ani byť priamo napojení na bezpečnostné zložky, či armádu. Na suspendácii športovcov z Ruska a Bieloruska naďalej trvajú predstavitelia Svetovej atletiky. "V Paríži možno budete vidieť nejakých neutrálnych športovcov, ale nebude to v atletike," dodal.  Obmedzenia sa nepáčia ani ruskému ministrovi športu. Ten sa s tamojšími športovými funkcionármi zhodol, že sú politicky motivované a neakceptovateľné.

Ukrajina odmieta konanie ruských prezidentských volieb na okupovaných územiach

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí podľa agentúry AP označilo plánované voľby za nulitné, neplatné a varovalo, že všetci medzinárodní pozorovatelia vyslaní na ich monitorovanie budú čeliť trestnej zodpovednosti. Poslanci hornej komory ruského Federálneho zhromaždenia - Rady federácie - vo štvrtok určili, že prezidentské voľby v Rusku sa uskutočnia 17. marca 2024. V piatok Ústredná volebná komisia drvivou väčšinou hlasov prijala uznesenie, že hlasovanie bude trvať tri dni. 

Jednoznačným favoritom prezidentských volieb v Rusku je doterajší šéf Kremľa Vladimir Putin, ktorý svoju opätovnú kandidatúru oznámil v piatok. Agentúra AP pripomenula, že je takmer isté, že Putin voľby vyhrá a predĺži svoju represívnu kontrolu nad Ruskom najmenej o ďalších šesť rokov - do roku 2030. Hlasovanie sa uskutoční i na Krymskom polostrove, ktorý Rusko nezákonne anektovalo ešte v roku 2014. "Vyzývame medzinárodné spoločenstvo, aby rezolútne odsúdilo zámer Ruska usporiadať prezidentské voľby na okupovaných ukrajinských územiach a uvalilo sankcie na tých, ktorí sú zapojení do ich organizácie a konania," uviedlo vo svojom vyhlásení ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí, informovala v sobotu agentúra AP.

Rusko zaútočilo na Kyjev riadenými strelami prvýkrát po takmer 80 dňoch

"Odpálených bolo 19 striel s plochou dráhou letu X101/X555. A výsledok práce našej protivzdušnej obrany vôbec nie je zlý - 14 zneškodnených striel...," informoval v piatok hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat. Ruské riadené strely určené najmä na ničenie pozemných cieľov, ktoré mierili na miestnu civilnú infraštruktúru, boli podľa hovorcu zostrelené nad Kyjevskou aj Dnipropetrovskou oblasťou. Kyjevskí predstavitelia uviedli, že rakety vypálené na ukrajinskú metropolu nezasiahli stanovené ciele.

Podľa ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa si najnovšia vlna nočných útokov vyžiadala najmenej dvoch mŕtvych a sedem zranených v Dnipropetrovskej aj Charkovskej oblasti. Miestne úrady hlásili raketový útok aj na samotné mesto Charkov, kde došlo k poškodeniu obytných budov. Rusko, ktoré označuje ukrajinskú energetickú infraštruktúru za legitímny cieľ svojich útokov, podnikalo minulú zimu pravidelné raketové útoky zo strategických bombardérov a bojových lodí. Tie odpaľovali riadené strely zo vzdialenosti aj niekoľkých stoviek kilometrov a Ukrajina na ne vtedy väčšinou nedokázala dostatočne reagovať.

Olena Zelenská: Bez pomoci Západu čelia Ukrajinci smrteľnému nebezpečenstvu

Podľa Zelenskej bude jej krajina ponechaná napospas smrti, ak sa svet unaví z poskytovania podpory Kyjevu. Manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského to uviedla v rozhovore pre britskú stanicu BBC. Jej vyjadrenia prišli v čase, keď Británia nalieha na amerických republikánov, aby súhlasili s poskytnutím ďalšej pomoci Ukrajine, pripomína DPA. Britský minister zahraničných vecí David Cameron počas diplomatickej misie v USA varoval tamojších republikánov, že blokovanie nového balíka finančnej podpory by bolo "vianočným darčekom" pre Putina.

Republikáni v americkom Kongrese tento týždeň zablokovali kľúčový zákon, ktorý by umožnil poskytnutie ďalších miliárd dolárov pre vojenskú pomoc Kyjevu. Západní spojenci sú čoraz väčšmi znepokojení ohľadne nevyhnutnej pomoci v boji proti Rusku v súvislosti s možnosťou, že sa k moci v USA vráti exprezident Donald Trump, konštatuje DPA. "Naozaj tú pomoc potrebujeme. Jednoducho povedané, nemôžeme sa z tejto situácie unaviť, pretože ak tak urobíme, zomrieme. A ak sa unaví svet, jednoducho nás nechajú zomrieť," podotkla Olena Zelenská.

Nemecko poskytlo Ukrajine nový balík vojenskej pomoci

Balík obsahuje predovšetkým 250 nábojov kalibru 155 mm, desať prieskumných bezpilotných lietadiel VECTOR s náhradnými dielmi, šesť hliadkovacích vozidiel pre pohraničníkov, osem nákladných vozidiel Zetros, 70 automatických granátometov MGW a jedno prieskumné bezpilotné lietadlo LUNA NG. V balíku je tiež 100.000 súprav prvej pomoci a zdravotnícky materiál. Nemecká vláda vyčlenila na rok 2023 približne 5,4 miliardy eur, ktoré majú byť primárne použité na vojenskú pomoc Ukrajine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy