Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
652. deň na Ukrajine: Ruské drony opäť útočili na ukrajinskú prístavnú infraštruktúru
Zdielať na

652. deň na Ukrajine: Ruské drony opäť útočili na ukrajinskú prístavnú infraštruktúru

KYJEV / Ruská armáda počas uplynulej noci opätovne zaútočila dronmi na ukrajinské mestá. Z osemnástich dronov zostrelila protivzdušná obrana pätnásť. Rusi útočili najmä na Chmelnyckú a Odeskú oblasť. Úrady hlásia jednu obeť. Podľa správy ukrajinského komisára pre ľudské práva už Rusi z okupovaných území Ukrajiny deportovali takmer 20 tisíc detí. Medzinárodný trestný súd v Haagu vydal v marci tohto roka zatykač na Vladimíra Putina a jeho komisárku pre práva detí za nútené deportácie detí do Ruska.

​Ruské drony v noci opäť zaútočili na Ukrajinu

Ukrajina čelila v noci na dnes ďalšiemu náletu ruských dronov, ktoré útočili na Odeskú, Chmelnyckú, Mykolajivskú, Kirovohradskú a Čerkaskú oblasť, uviedol na svojom webe list Ukrajinska pravda. Ruské drony v noci na štvrtok 7. decembra opäť zaútočili na infraštruktúru súvisiacu s prepravou a skladovaním obilia v meste Izmali v okolí rieky Dunaj. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej Rusko začalo masívnejšie útočiť na ukrajinské prístavy na Dunaji ležiace neďaleko rumunských hraníc od polovice júla, keď odstúpilo od tzv. čiernomorskej obilnej dohody.

Ukrajinské letectvo, pod ktoré spadá aj protivzdušná obrana, ráno na sociálnej sieti oznámilo zostrelenie 15 z 18 dronov Šáhed iránskej konštrukcie, ktoré z anektovaného Krymu útočili hlavne na Chmelnícku a Odeskú oblasť, kde úrady hlásia jedného mŕtveho. Drony počas dvojhodinového náletu poškodili sklady, silo, kamióny a zabili jedného z vodičov nákladných vozidiel, uviedol šéf oblastnej vojenskej správy Oleh Kiper podľa denníka Ukrajinska pravda. Pri nálete tiež podľa neho vypukol požiar, ktorý už hasiči uhasili, dodal.

​Nová pomoc Ukrajine je na najnižšej úrovni od začiatku vojny

Pomoc Ukrajine, prisľúbená v období od začiatku augusta do konca októbra, klesla na historické minimum a medziročne sa stenčila skoro o 90 %, napísal dnes na svojom webe list Ukrajinska pravda s odvolaním sa na údaje Kielského inštitútu pre svetovú ekonomiku (IfW). Ten vyhodnocuje tento parameter už od vlaňajšieho januára, teda mesiac pred vpádom ruských vojsk na Ukrajinu.

Západné krajiny od začiatku augusta do konca októbra podľa IfW prisľúbili Ukrajine balíky pomoci v celkovej hodnote 2,11 miliardy eur, čo je od vlaňajšieho januára najnižší údaj. Inštitút ako aktívny darca vymenoval Nemecko, Fínsko, Írsko, Chorvátsko, Litvu, Luxembursko, Holandsko, Nórsko, Švédsko, Švajčiarsko a tiež Kanadu a Britániu. Najväčším darcom vojenskej pomoci ostávajú Spojené štáty, ktoré poskytli zbrane, muníciu a ďalšie vybavenie v celkovej výške 44 miliárd eur. Ale USA dobieha Nemecko so záväzkami vojenskej pomoci v celkovej výške 17 miliárd eur.

Ukrajinci sa na konci druhého roka bojov pripravujú na dlhú vojnu

Oleksij Tilnenko dúfal, že sa Ukrajine tento rok podarí vytlačiť ruské sily z okupovaných území. S blížiacim sa koncom roka je ale jeho rodné mesto Cherson na juhu krajiny stále pod ruskou delostreleckou paľbou a frontová línia sa sotva pohla, píše agentúra Reuters. Tilnenko z Chersonu vlani ušiel a teraz žije v Kyjeve, kde pomáha ďalším vnútorne vysídleným Ukrajincom. Domnieva sa, že Rusko urýchlene obnovuje svoje podstatne väčšie ozbrojené sily, aby zintenzívnilo svoje vojnové úsilie.

"Dúfame, že sa Západu podarí nejako zmobilizovať, nejako navýšiť obranný priemysel, aby obnovil vybavenie a vyrobil to, čo potrebujeme na obranu bežných občanov," hovorí 36-ročný Tilnenko. Únava z vojny je teraz každodennou realitou, hovorí Tilnenko. "Všetci sú vyčerpaní. Vojaci sú unavení, obete sú unavené a únavu cítia aj vysídlení Ukrajinci. Cesta von neexistuje. Nemôžeme sa len tak vzdať a povedať si, že to bude v poriadku. Aspoň zomrelo až priveľa ľudí. Dúfame, že to bude jednoduchšie, ale uvidíme, ako to dopadne," bilancuje Ukrajinec.

Kremeľ dúfa, že americký Kongres zablokuje ďalšiu pomoc pre Ukrajinu

Informovala o tom agentúra AFP. "Treba dúfať, že medzi americkými kongresmanmi zostane dosť tých s triezvou mysľou," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Biely dom chce podľa Peskova "dotlačiť" amerických senátorov k schváleniu pomoci a "spáliť peniaze amerických občanov v peci ukrajinskej vojny". Kremeľ opakovane uviedol, že ukončenie dodávok amerických zbraní pre Ukrajinu je nevyhnutným predpokladom mierových rozhovorov. Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že ukrajinská armáda by bez podpory západných krajín po týždni skolabovala.

Kyjev usiluje o schôdzku Zelenského s Orbánom, naznačil Jermak

Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak uviedol, že telefonicky rokoval so šéfom maďarskej diplomacie o možnom usporiadaní schôdzky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a maďarského premiéra Viktora Orbána. Kým Kyjev sa usiluje o to, aby nadchádzajúci summit Európskej únie dal zelenú štartu rokovaní o vstupe Ukrajiny do EÚ, Budapešť požaduje, aby summit o začatí rozhovorov s Ukrajinou vôbec nediskutoval. Na Jermakovo vyjadrenie na sociálnej sieti dnes upozornila agentúra Reuters.

"Rokovali sme (Jermak a maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó) o postupe našej krajiny na ceste európskej integrácie," napísal Jermak, ktorý je teraz na návšteve Washingtonu. Zrejme v narážke na maďarskú kritiku ukrajinských zákonov ohľadom výučby v školách maďarskej menšiny v ukrajinčine dodal, že ukrajinský parlament sa chystá v nachádzajúcich sa dňoch prijať rad zákonov dôležitých pre európsku integráciu. "Svoje záväzky úplne splníme," ubezpečil šéf Zelenského kancelárie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy