Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
650. deň na Ukrajine: Rusko vráti späť na Ukrajinu ďalších šesť detí
Zdielať na

650. deň na Ukrajine: Rusko vráti späť na Ukrajinu ďalších šesť detí

KYJEV / ​Rusko opäť útočilo na Ukrajinu dronmi aj raketami. Z Ruska sa na Ukrajinu vráti ďalších šesť ukrajinských detí. Najmenej dvoch mŕtvych si vyžiadalo ruské ostreľovanie Chersonu, hlásia úrady. Rusko do vojny na Ukrajine poslalo vyše 100 000 trestancov, píše Newsweek. Putinova pozícia sa zlepšuje, myslí si Bloomberg, ktorý poukazuje na jeho cesty.

​Rusko opäť útočilo na Ukrajinu dronmi aj raketami

Ukrajina v utorok informovala o ruských dronových a raketových útokoch v rôznych častiach krajiny, informuje TASR podľa agentúry DPA. ,Z dovedna 17 ruských dronov sa počas noci podarilo eliminovať desať, spresnilo ukrajinské letectvo. Rusko okrem toho vystrelilo na územie Ukrajiny aj šesť rakiet typu S-300. Informácie o prípadných obetiach alebo škodách neboli bezprostredne známe. Rusko podľa vlastných vyjadrení odrazilo v noci na utorok masívnu vlnu ukrajinských bezpilotných lietadiel. Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že zničených bolo dovedna 26 dronov, kým ďalších 15 bolo zneškodnených nad Azovským morom a anketovaným ukrajinským polostrovom Krym.

DPA pripomína, že tieto tvrdenia nebolo možné bezprostredne overiť. Rusko totiž opakovane hovorí o údajne úspešne odrazených dronových útokoch, následne sa však objavia informácie o spôsobených škodách. Podľa medializovaných informácií obyvatelia Krymského polostrova v noci na utorok hlásili zvuky explózií. Údajne došlo aj k uzavretiu Kerčského mostu, ktorý spája anektovaný Krym s ruskou pevninou. Bližšie informácie neboli bezprostredne známe. Rusko už viac než 21 mesiacov vedie útočnú vojnu proti susednej Ukrajine. Kyjev v rámci svojej obrany voči ruskej invázii opakovane ostreľuje aj ruské územie, prevažne oblasti hraničiace s Ukrajinou. Počty obetí na životoch ani škody na území Ruska sa však nedajú ani porovnať s následkami vojny na Ukrajine, konštatuje DPA.

Z Ruska sa na Ukrajinu vráti ďalších šesť ukrajinských detí

Z Ruska sa na Ukrajinu vráti šesť ukrajinských detí v rámci snáh sprostredkovaných Katarom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.
Nemenovaný zdroj zapojený do organizovania návratov uviedol, že tieto deti sa zdržiavali u príbuzných v Rusku či na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny. Podľa uvedeného zdroja už deti cestujú cez Moskvu domov na Ukrajinu. Jedno z nich eskortovali katarskí diplomati na ambasádu tohto arabského štátu v ruskej metropole.

"Celý proces zahŕňal získanie súhlasu rodín... identifikáciu maloletých a overenie identifikačných údajov, koordináciu s humanitárnymi organizáciami, ako aj logistické opatrenia," uviedol nemenovaný katarský predstaviteľ. Podľa agentúry Reuters ide o druhú fázu Katarom sprostredkovaných snáh o návrat ukrajinských detí, pričom rokovania o tejto záležitosti prebiehajú minimálne už od apríla tohto roka. V októbri sa domov vrátili prvé štyri ukrajinské deti. Katar na žiadosť Ukrajiny súhlasil so sprostredkovaním návratu ukrajinských detí ich blízkym príbuzným počas júlovej návštevy katarského premiéra Muhammada bin Abdarrahmána Sáního v Kyjeve.

Najmenej dvoch mŕtvych si vyžiadalo ruské ostreľovanie Chersonu, hlásia úrady

Najmenej dvoch civilistov zabili ruské sily pri rannom ostreľovaní Chersonu na juhu Ukrajiny, oznámil šéf prezidentskej kancelárie Andrij Jermak. Jeho vyjadrenia na sociálnych sieťach citovali ukrajinské aj zahraničné médiá. Náčelník mestskej vojenskej správy neskôr informoval podľa agentúry Unian o ďalších štyroch zranených po tom, čo ruská paľba zasiahla zdravotnícke zariadenie v centre mesta.

Cherson ako jediné oblastné centrum, ktoré Rusi dobyli po vlaňajšom vpáde na Ukrajinu, oslobodili ukrajinské jednotky vlani v novembri. Správy o ostreľovaní mesta a jeho okolia odvtedy prichádzajú takmer každý deň, napísala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. "Rusi znovu zasiahli Cherson a zabili civilistov. Predbežne sa vie o smrti dvoch ľudí a o jednom zranenom," napísal Jermak, ktorý na sociálnej sieti Telegram zverejnil tiež snímky zachytávajúce telá ležiace na ulici.

Rusko do vojny na Ukrajine poslalo vyše 100 000 trestancov, píše Newsweek

Rusko od vpádu na Ukrajinu naverbovalo vo väzenských táboroch a poslalo do vojny viac ako 100 000 trestancov, napísal na svojom webe americký časopis Newsweek s odvolaním sa na údaje, ktoré mu poskytol Vladimir Ovečkin, zakladateľ ruskej mimovládnej organizácie Gulagu.net sledujúci porušovanie práv väzňov. Ovečkin teraz žije v exile na Západe, ale tvrdí sa, že disponuje rozsiahlou sieťou informátorov medzi väzenskými dozorcami v Rusku, poznamenal Newsweek. Dodal, že Ovečkin mu poskytol zoznam niektorých väzňov zverbovaných do vojny na Ukrajine, ako aj zábery z väzníc, ktoré Ovečkinovi poskytol zdroj z väzenskej služby FSIN. Celkové číslo potvrdila šéfka iného združenia zasadzujúceho za práva väzňov, dodal časopis.

Rozsah náboru väzňov do vojny proti Ukrajine, ktorá pokračuje 650. deň, svedčí podľa odborníkov o tom, že Rusku na bojisku chýba živá sila. Svedčí to aj o tom, že ruský prezident Vladimir Putin dáva prednosť "jednorazovému použitiu" väzňov, ktorí za účasť vo vojne dostávajú prezidentskú milosť, pred mobilizáciou mladej generácie, ktorej nasadenie by mohlo mať politické dôsledky pred prezidentskými voľbami, naplánovanými na jar budúceho roka.

Putinova pozícia sa zlepšuje, myslí si Bloomberg, ktorý poukazuje na jeho cesty

Plánovaná návšteva ruského prezidenta Vladimira Putina v Spojených arabských emirátoch a Saudskej Arábii dokazuje vôľu týchto dvoch popredných hráčov na trhu s energiami a spojencov USA utužiť vzťahy s Moskvou, uviedla agentúra Bloomberg. Dodala, že ešte v lete sa Putin nezúčastnil osobne na samite BRICS v Juhoafrickej republike kvôli možnému zatknutiu na základe zatykača Medzinárodného trestného súdu (ICC). Putinova pozícia sa podľa agentúry odvtedy vo viacerých ohľadoch zlepšila.

"Ešte pred niekoľkými mesiacmi sa Vladimir Putin držal bokom od samitu BRICS.. 2000. A teraz sa mu dostane privítanie s červeným kobercom v dvoch najväčších veľmociach Perzského zálivu," uviedol Bloomberg s odvolaním sa na Putinovu plánovanú stredajšiu návštevu Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov. Putin sa v lete nezúčastnil na samite rýchlo rastúcich ekonomík v Johannesburgu. Juhoafrická republika totiž patrí medzi 120 štátov, ktoré majú povinnosť Putina na základe zatykača vydaného ICC zadržať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy