Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
649. deň na Ukrajine: Bulharský prezident vetoval dodávku obrnených transportérov Ukrajine
Zdielať na

649. deň na Ukrajine: Bulharský prezident vetoval dodávku obrnených transportérov Ukrajine

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajina počas noci zaznamenala viac než 20 ruských dronových útokov. TV JOJ poslala na Ukrajinu už desiaty kamión humanitárnej pomoci. Na Ukrajine zahynul generál z ruskej Severnej flotily. V Petrohrade zadržali muža podozrivého z odpálenia nálože pri budove vojenskej správy. Bulharský prezident vetoval dodávku obrnených transportérov Ukrajine.

​Ukrajina počas noci zaznamenala viac než 20 ruských dronových útokov

Ukrajina v noci na pondelok 4. decembra zaznamenala dovedna 23 útokov ruských bojových dronov a jeden raketový útok, informovala agentúra DPA. Z dronov, ktoré Rusi vyslali z anektovaného polostrova Krym, bolo 18 úspešne zneškodnených, spresnilo ukrajinské letectvo. Informácie o možných obetiach alebo materiálnych škodách neboli bezprostredne známe. Protivzdušná obrana musela byť počas noci aktivovaná v deviatich oblastiach Ukrajiny.

TV JOJ poslala na Ukrajinu už desiaty kamión humanitárnej pomoci

Ruský gubernátor: Na Ukrajine zahynul generál z ruskej Severnej flotily

Ruský generál Vladimir Zavadskij zahynul počas nasadenia v konflikte na Ukrajine, oznámil v pondelok gubernátor ruskej Voronežskej oblasti Alexander Gusev. "Prenikavá bolesť. Generálmajor Vladimir Zavadskij, zástupca veliteľa 14. armádneho zboru Severnej flotily, zomrel pri výkone služby v oblasti špeciálnej operácie," uviedol Gusev na platforme Telegram, pričom Zavadského nazval "odvážnym dôstojníkom, skutočným generálom a mimoriadnym človekom".

Ruské kanály na Telegrame so zdrojmi v armáde uviedli, že Zavadskij zahynul koncom novembra po tom, ako stúpil na mínu mimo frontovej línie. Naznačili tak, že mohlo ísť o zariadenie, ktoré tam umiestnili samotní ruskí vojaci.

V Petrohrade zadržali muža podozrivého z odpálenia nálože pri budove vojenskej správy

Ruské úrady zadržali v Petrohrade dvadsaťtriročného muža, ktorý je podozrivý, že odpálil improvizované výbušné zariadenie pri budove vojenskej správy v druhom najväčšom ruskom meste. Podozrivému hrozí až 28 rokov väzenia za nezákonné držanie výbušnín a teroristický čin. Oznámila to dnes agentúra TASS s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z bezpečnostných zložiek. O explózii, ktorá si nevyžiadala žiadne obete či ranených, médiá informovali už na začiatku septembra.

Podozrivý je podľa agentúry ruský občan, avšak narodil sa v Litve. "Záškodník uplatnil všetky spôsoby utajenia, aké poznal, ale operatívnym pracovníkom sa aj tak predpokladaného páchateľa podarilo dopadnúť," povedal zdroj. Sám podozrivý podľa neho uviedol, že chcel svojím činom zastrašiť ľudí, ktorí by mohli na vojenskú správu prísť. Jednotlivé zložky nálože si zaobstaral na pracovisku, ktoré agentúra nespresnila.

Na vojenskú správu zvyčajne chodia Rusi v prípade, že sú povolaní do armády, ktorá už 21 mesiacov bojuje proti Ukrajine. Po mobilizácii, ktorú ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil vlani v septembri, v Rusku prudko pribudlo prípadov podpálenia vojenských správ.

Bulharský prezident vetoval dodávku obrnených transportérov Ukrajine

Bulharský prezident Rumen Radev vetoval zákon, ktorým bulharský parlament schválil dohodu o darovaní stovky obrnených transportérov Ukrajine, brániacej sa ruskej agresii. Radev svoje veto zdôvodnil tým, že podľa jeho názoru neboli bulharskí poslanci dostatočne oboznámení s konkrétnymi podmienkami odovzdania obrnencov, uviedli v pondelok médiá s odvolaním sa na komuniké prezidentskej kancelárie.

Vrátený zákon môže parlament znovu schváliť, poznamenal list Ukrajinska pravda. Pripomenul, že by išlo o prvú priamu dodávku zbraní Ukrajine z Bulharska, ktoré tak až doteraz robilo za pomoci sprostredkovateľov.

Radev zdôraznil, že dohoda nebrala ohľad na úlohy, ktoré stoja pred ministerstvom vnútra, pohraničnou políciou a hasičmi. Obrnená technika s vysokou priechodnosťou terénom by podľa hlavy štátu mala byť prednostne použitá pri ochrane bulharských hraníc a pri poskytovaní pomoci obyvateľstvu v prípade živelných katastrof a priemyselných katastrof v ťažko prístupných oblastiach, uviedol server Nova.bg.

"Bezpečnosť, zdravie a život bulharských občanov majú mať najvyššiu prioritu," uviedol Radev. Šéf štátu je pokladaný za nakloneného Rusku. Pred časom sa vyjadril, že za vojnu môže Ukrajina a že dodávky zbraní len predlžujú konflikt. Poskytnutie 100 obrnených transportérov Ukrajine schválil bulharský parlament minulý mesiac, keď súčasne zamietol návrh opozície na vyslovenie nedôvery vláde kvôli vojenskej podpore Ruskom napadnutej krajiny. Dohodu o bezplatnej dodávke obrnenej techniky uzavreli Sofia a Kyjev v lete tohto roku, zahŕňa tiež muníciu a náhradné diely.

Dodávku transportérov poslanci schválili pomerom 131 ku 49. Proti boli socialisti (BSP), ktorí často vyjadrujú proruské postoje, a tiež otvorene promoskovskí nacionalisti zo strany Obrodenia. Bulharsko, ktoré je členom Európskej únie a tiež Severoatlantickej aliancie, poslalo na Ukrajinu po začiatku ruskej invázie vlani vo februári množstvo zbraní, munície a paliva. Kvôli vplyvným proruským politikom v bývalej vláde tak ale robilo hlavne cez sprostredkovateľov.

Najčítanejšie správy