Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
648. deň na Ukrajine: Kyjev vyšetruje popravu ukrajinských zajatcov ruskými vojakmi
Zdielať na

648. deň na Ukrajine: Kyjev vyšetruje popravu ukrajinských zajatcov ruskými vojakmi

KYJEV / Podľa údajov ukrajinskej armády, ktoré neboli nezávisle overené, stratilo Rusko za posledných 24 hodín 930 vojakov bojujúcich na Ukrajine. Kyjevský starosta Vitalij Kličko ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému vyčítal chyby, ktorých sa mal dopustiť v spojitosti s ruskou inváziou na Ukrajine. Predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk zverejnil fotografiu z tohto videa, ktoré údajne zachytáva, ako ruskí vojaci popravujú dvoch ukrajinských vojnových zajatcov. Rusko počas vlaňajšej zimy bombardovalo energetickú infraštruktúru Ukrajiny, aby ju v mrazivom počasí ochromilo, ale Ukrajina odvtedy posilnila svoje systémy protivzdušnej obrany. Ukrajina na frontovej línii pri meste Avdijivka v priebehu 24 hodín odrazila 20 ruských útokov.

​Ukrajina oznámila, že Rusko prišlo doteraz v bojoch o 332-tisíc vojakov

Podľa údajov ukrajinskej armády, ktoré neboli nezávisle overené, stratilo Rusko za posledných 24 hodín 930 vojakov bojujúcich na Ukrajine. Ukrajinská armáda tvrdí, že Rusko prišlo celkovo o vyše 10-tisíc obrnených bojových vozidiel, 8-tisíc delostreleckých zbraní a takmer 6-tisíc dronov.

​Kličko v rozhovore vyčítal Zelenskému chyby v spojitosti s vojnou na Ukrajine

Kyjevský starosta Vitalij Kličko ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému vyčítal chyby, ktorých sa mal dopustiť v spojitosti s ruskou inváziou na Ukrajine. Ľudia podľa Klička vidia, kto koná účinne alebo nie. "Zelenskyj platí za chyby, ktorých sa dopustil," povedal. Ľudia si podľa neho kladú otázky, prečo Ukrajinci neboli lepšie pripravení na vojnu s Ruskom, prečo Zelenskyj až do konca nepripúšťal, že k nej dôjde, či prečo sa Rusi tak rýchlo dostali ku Kyjevu. "Bolo tam priveľa informácií, ktoré nezodpovedali realite," uviedol Kličko. "Prezidentova funkcia je dnes dôležitá a musíme ho podporovať až do konca vojny. Na konci tejto vojny však bude každý politik platiť za svoje úspechy či neúspechy," dodal.

​Ukrajina: Pri rannom ruskom nálete na mesto Cherson zomrel 78-ročný muž

"Muž vo veku 78 rokov prišiel o život v nedeľu ráno, keď Rusi bombardovali dedinu Sadove," informoval šéf oblastnej vojenskej správy Roman Mročko. Rusko počas noci zaútočilo na niekoľko lokalít Ukrajiny a použilo pri tom celkovo 12 samovražedných dronov Šáhid, uviedli ukrajinské ozbrojené sily na každodennom brífingu. 

​Kyjev vyšetruje vojnový zločin: popravu ukrajinských zajatcov ruskými vojakmi

Ukrajina začala vyšetrovanie prípadu. Krátke video zverejnené na sociálnej sieti Telegram zachytáva dvoch mužov vychádzajúcich z úkrytu, jeden z nich s rukami nad hlavou, potom ležia na zemi pred skupinou vojakov. Nasledujú zvuky podobné streľbe a objaví sa dym, potom sa video náhle preruší. Tieto zábery bez označenia dátumu boli zverejnené na sociálnych sieťach s informáciou, že boli nafilmované neďaleko mesta Avdijivka na východe Ukrajiny, kde zúria boje.
Miesto, kde zábery vznikli, ani ich pravosť nebolo možné nezávisle overiť, napísal Guardian.

Predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk zverejnil fotografiu z tohto videa, ktoré údajne zachytáva, ako ruskí vojaci popravujú dvoch ukrajinských vojnových zajatcov. Stefančuk na sociálnej sieti X reagoval k veci takmer ihneď. "Toto je ďalší zločin spáchaný ruskými teroristami. Porušenie pravidiel vojny. Zabitie neozbrojených vojakov. Rusko znova ukázalo, že je to teroristická krajina, pre ktorú neexistujú žiadne zákony ani normy medzinárodného práva," napísal.

Ukrajinský komisár pre ľudské práva Dmytro Lubinec v sobotu odsúdil túto udalosť ako vojnový zločin. "Dnes sa na internete objavilo video, ako ruskí vojaci popravujú ukrajinských vojakov, ktorí sa vzdali do zajatia! Toto je ďalšie porušenie Ženevských dohovorov a nerešpektovanie medzinárodného humanitárneho práva! Ruská strana znova a znova ukazuje svoju teroristickú tvár," uviedol ombudsman Lubinec na Telegrame.  

Ukrajina oznámila, že počas noci zneškodnila 10 ruských dronov a riadenú strelu

Rusko počas vlaňajšej zimy bombardovalo energetickú infraštruktúru Ukrajiny, aby ju v mrazivom počasí ochromilo, ale Ukrajina odvtedy posilnila svoje systémy protivzdušnej obrany. Rusko v nedeľu obvinilo ukrajinské ozbrojené sily, že útočili na niekoľko dedín v ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá hraničí so severovýchodom Ukrajiny. Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov uviedol, že na viacero ruských dedín boli namierené drony a delostrelecká paľba, ale nezapríčinili žiadne obete ani veľké škody.

​Ukrajina: Boje sa odohrávajú prevažne na východe v okolí Avdijivky a Bachmutu

Ukrajina na frontovej línii pri meste Avdijivka v priebehu 24 hodín odrazila 20 ruských útokov. Generálny štáb ukrajinskej armády hlásil 15 útokov v okolí Bachmutu. Obe tieto mestá sa nachádzajú v Doneckej oblasti. Ukrajinské sily v Chersonskej oblasti na juhu naďalej udržiavajú svoje nové pozície na ľavom brehu rieky Dneper. Ten je prevažne pod kontrolou Ruska. Ukrajinským silám sa v novembri podarilo získať tieto pozície. Situácia na fronte na juhu a východe Ukrajiny je podľa armády naďalej náročná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy