Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
651. deň na Ukrajine: Rusko zaútočilo na Ukrajinu 48 dronmi, väčšinu sa podarilo zničiť
Zdielať na

651. deň na Ukrajine: Rusko zaútočilo na Ukrajinu 48 dronmi, väčšinu sa podarilo zničiť

KYJEV / Ukrajina čelila v noci na dnes rozsiahlemu dronovému útoku zo strany Ruska. To vyslalo na ukrajinské územie 48 dronov. 41 z nich protivzdušná obrana zostrelila. Ukrajinci pri Haďom ostrove zlikvidovali aj ruský bombardér SU-24. K jeho zničeniu vraj došlo v čase, keď sa chystal odpáliť raketu. Ukrajinská tajná služba údajne neďaleko Moskvy zlikvidovala bývalého ukrajinského poslanca a kolaboranta odsúdeného za vlastizradu. Ukrajinský prezident Zelenskyj využil dnešný Deň armády, aby svojich občanov ubezpečil o tom, že Kyjev porazí Rusko a dosiahne spravodlivý mier. Neskôr navštívil zranené deti a vojakov, zotavujúcich sa v nemocnici.

Ukrajina tvrdí, že nad Čiernym morom zostrelila ruský bombardér

Ruská stíhačka typu S-24 bola zostrelená v blízkosti Hadieho ostrova v Čiernom mori, oznámili v utorok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ukrajinská armáda. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk uviedol, že ruský bombardér sa pokúšal vystreliť rakety na juhoukrajinskú Odeskú oblasť a krytie mu pri tom poskytovala sprievodná stíhačka.

Rusko do oblasti vyslalo prieskumné lietadlo s cieľom vypátrať pilotov zostreleného stroja, dodalo ukrajinské letectvo. Zelenskyj spomenul zostrelenie stíhačky v utorok neskoro večer v pravidelnom videopríhovore, píše AFP. Rusko má teraz o jedno bojové lietadlo menej a Ukrajina bude pokračovať vo vyčerpávaní jeho zásob, dodal ukrajinský prezident. Ukrajinské ozbrojené sily taktiež v utorok neskoro večer uviedli, že Rusko opätovne útočilo dronmi na územie krajiny. Najväčšmi postihnutá bola juhoukrajinská Odeská oblasť. Ďalšia skupina dronov Šáhid iránskej výroby smerovala na susednú Mykolajivskú oblasť, dodalo ukrajinské letectvo bez uvedenia ďalších podrobností.

Rusko v noci útočilo na Ukrajinu 48 dronmi; väčšina z nich bola zneškodnená

Ruská armáda v noci na stredu vyslala smerom na Ukrajinu 48 útočných dronov typu Šáhid-136/131. Vypustené boli z dvoch lokalít – z mysu Čauda na anektovanom Krymskom polostrove a z Kurskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou. Vo vyhlásení velenia vzdušných síl ukrajinských ozbrojených síl sa uvádza, že protivzdušná obrana zneškodnila 41 dronov z vyslaného roja, informovala britská stanica BBC. Ukrajinská armáda spresnila, že do likvidácie útočiacich dronov boli zapojené bojové lietadlá, protilietadlové raketové jednotky a mobilné palebné skupiny ukrajinských obranných síl.

Podľa úradov v Kyjeve ruská armáda do začiatku zimy nahromadila zásoby dronov a rakiet na systematické útoky na ukrajinskú energetickú sieť, ktorá preto zápasí s problémami. Ruské útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru minulú zimu spôsobili, že milióny ľudí boli nútené dlhší čas vydržať v chlade a tme.
Ukrajina odvtedy posilnila svoje systémy protivzdušnej obrany o zbraňové systémy dodané zo Západu. Súčasne však Kyjev pripúšťa, že na ochranu zraniteľných regiónov potrebuje ešte viac zbraní.

Jermak: Bez finančnej pomoci USA hrozí porážka Ukrajiny

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v stredu varoval, že v prípade zastavenia finančnej podpory zo strany USA by hrozila porážka Ukrajiny vo vojne proti Rusku, informuje TASR podľa agentúry DPA. "Prirodzene by to znemožnilo pokračovanie úsilia o oslobodenie (ukrajinského územia) a vytvorilo by to veľké riziko porážky v tejto vojne," povedal Jermak vo Washingtone pre rozhlasovú stanicu Hlas Ameriky. Zároveň vyzval americký Kongres, aby uvoľnil od októbra zablokovaný rozsiahly balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Jermak súčasne ubezpečil, že ukrajinská armáda má pripravené plány ďalšieho postupu už aj na budúci rok. Vďaka masívnej pomoci Západu Ukrajina už vyše 21 mesiacov vzdoruje ruskej invázii, pripomína DPA.

Americký prezident Joe Biden v októbri požiadal Kongres o uvoľnenie približne 105 miliárd dolárov v rámci bezpečnostného balíka, ktorý okrem iného obsahuje aj rozsiahlu vojenskú pomoc pre Ukrajinu a Izrael. Niektorí konzervatívni republikáni, zástancovia tzv. tvrdej línie, však ďalšiu pomoc pre Kyjev odmietajú a Kongres už niekoľko mesiacov čelí patovej situácii v otázke financovania amerických federálnych úradov. Biely dom v pondelok varoval, že ak americký Kongres do konca roka neschváli nové finančné prostriedky, nebude už z čoho poskytovať ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine.

Pri výbuchu auta v Luhansku zahynul proruský poslanec

Pri výbuchu auta zahynul v stredu v meste Luhansk na okupovanom východe Ukrajiny proruský politik Oleg Popov, oznámili ruskí vyšetrovatelia. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Auto vybuchlo neďaleko štadióna v centre mesta, uviedol miestny predstaviteľ dosadený Ruskom Vladimir Rogov. Popov bol poslancom parlamentu tzv. Luhanskej ľudovej republiky (LĽR). Zabila ho "detonácia neidentifikovaného zariadenia v aute", uviedol ruský vyšetrovací výbor. Ďalšie podrobnosti neposkytol a vyšetruje "okolnosti udalosti a osoby podieľajúce sa na spáchaní týchto trestných činov".

Pred necelým mesiacom v Luhansku usmrtil výbuch nálože v aute proruského politika Michaila Filiponenka. K atentátu sa prihlásila ukrajinská vojenská rozviedka. Okupovanú Luhanskú oblasť vlani v septembri Rusko anektovalo s troma ďalšími ukrajinskými oblasťami - Záporožskou, Chersonskou a Doneckou. Približne o rok na to v týchto oblastiach, ktoré Rusko čiastočne okupuje, usporiadalo sporné voľby. Západ a Kyjev anexiu aj údajné voľby odsúdili a neuznali ich výsledky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy