Polojasno
17°
Bratislava
Monika
7.5.2024
591. deň na Ukrajine: USA aj Nemecko vyslali Ukrajine jasný signál o pomoci
Zdielať na

591. deň na Ukrajine: USA aj Nemecko vyslali Ukrajine jasný signál o pomoci

KYJEV / Rusko opäť útočilo na Ukrajine. Tentoraz raketami na prístav Odesa. Poškodili prístavnú infraštruktúru vrátané obilného skladu a penziónu. Pri útoku utrpeli zranenia štyria ľudia. Medzičasom sa vo Washingtone so šéfom Bieleho domu Joeom Bidenom stretol nemecký prezident Frank Walter Steinmeier. Obaja politici vyslali Ukrajine jasný signál - budú Kyjev podporovať vo vojne proti Rusku aj naďalej podporovať a pomáhať jej. Biden uistil nemeckého prezidenta, že sa na Washington v tomto smere môže Berlín spoľahnúť.

​​Rusko v noci podniklo raketový útok na Odesu, štyria zranení

Ruské vojenské sily v noci uskutočnili raketový útok na ukrajinský prístav Odesa. Poškodili prístavnú infraštruktúru, vrátane obilného skladu a penziónu. Štyria ľudia boli zranení. Uviedli to podľa agentúry Reuters ukrajinské úrady. Ruská armáda oznámila, že dnes ráno zostrelila neďaleko Moskvy ukrajinský dron. Pri údere na ruskú Belgorodskú oblasť susediacu s Ukrajinou bol podľa miestnych úradov zabitý jeden človek.

Ukrajinská armáda uviedla, že pri útoku na Odesu boli použité nadzvukové rakety Oniks, ktoré boli vypálené z Ruskom okupovaného Krymu. Trosky rakiet a tlaková vlna podľa serveru Kyiv Independent spôsobili požiar viacerých garáží a poškodili niekoľko obytných domov. Ruské sily v posledných týždňoch pravidelne vykonávajú útoky raketami a bezpilotnými lietadlami na prístavnú infraštruktúru. To sťažuje vývoz z Ukrajiny, ktorá patrí medzi významných producentov obilnín. Moskva v polovici júla vypovedala dohodu, ktorá umožňovala prepravu obilia po Čiernom mori.

Agentúra TASS s odvolaním sa na informácie ruského ministerstva obrany uviedla, že ruské protivzdušné sily dnes skoré ráno zostrelili neďaleko Moskvy ukrajinský dron. Žiadne škody ani zranenia nie sú hlásené. Dron bol zostrelený severozápadne od hlavného mesta. Moskovský starosta Sergej Sobjanin uviedol, že podľa predbežných správ nie sú žiadne obete ani škody, ale na mieste pracujú záchranné zložky. Na moskovských letiskách Vnukovo a Šeremeťjevo bola dočasne pozastavená letová prevádzka, už bola ale opäť obnovená, dodal TASS.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačelsav Galdkov na sociálnej sieti Telegram uviedol, že rakety ukrajinských ozbrojených síl dnes zaútočili na obec Urazovo. Jeden človek pri útoku zomrel, poškodených bolo 14 domov a jeden automobil. Ruské ministerstvo obrany dodalo, že dnes zostrelilo tri ukrajinské balistické rakety nad Belgorodskou oblasťou.

Útoky na ruské regióny susediace s Ukrajinou sa v posledných mesiacoch stali takmer každodenným javom. Kyjev sa zvyčajne k zodpovednosti za útoky na ciele vo vnútri Ruska nehlási. Útok na Rusko prišiel po piatkových ruských náletoch na Ukrajinu, pri ktorých podľa ukrajinských predstaviteľov zahynul v Charkove desaťročný chlapec a jeho babička a bola poškodená obilná a prístavná infraštruktúra v Odeskej oblasti.

USA: Steinmeier a Biden rokovali o pomoci Ukrajine i situácii v Kongrese

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier a šéf Bieleho domu Joe Biden v piatok vyjadrili odhodlanie pokračovať v podpore Ukrajiny. Pripomenuli však aj znepokojenie v spojitosti s dianím v americkom Kongrese. "Naše partnerstvo je nevyhnutné v našom úsilí riešiť globálne výzvy: od klimatickej zmeny a potravinovej bezpečnosti k obrane demokracie a ľudských práv," uviedol Steinmeier, ktorého vyjadrenia sprostredkovala ZDF. Spojenectvo medzi Berlínom a Washingtonom je podľa jeho slov dôležité aj pre podporu Ukrajincov pri obrane ich krajiny, slobody a budúcnosti.

Biden Steinmeiera uistil, že na USA sa dá v tejto oblasti spoľahnúť. Obaja vyjadrili presvedčenie, že je potrebné vyslať spoločný signál, že Washington a Berlín budú naďalej Ukrajinu podporovať. Nemecký prezident však vyjadril znepokojenie v spojitosti s vývojom situácie v americkom Kongrese, dodáva DPA.
Kongresmani v utorok 3. októbra odvolali z funkcie predsedu Snemovne reprezentantov republikána Kevina McCarthyho. Predchádzala tomu vzbura poslancov z radikálneho krídla Republikánskej strany, ktorí sú proti uvoľneniu dodatočných financií pre Kyjev. Biden priznal, že ho situácia v Kongrese znepokojuje. Súčasne si však je vedomý, že väčšina poslancov z oboch hlavných politických strán v Snemovni podporuje poskytovanie ďalšej finančnej pomoci Ukrajine.

Steinmeierova návšteva v USA nebola vopred ohlásená, píše DPA a dodáva, že nemecký prezident vo štvrtok dokončil dvojdňovú štátnu návštevu na Kapverdách. Odtiaľ mal zamieriť do Porta v Portugalsku. Biden ho však pozval do USA, kam Steinmeier pricestoval v piatok. Steinmeier sa vo Washingtone stretol aj s riaditeľom Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Williamom Burnsom. Rokovali o súčasných konfliktoch a zmenách v oblasti geopolitiky. Nemecký prezident však podrobnosti neposkytol. 

V okupovanom ukrajinskom meste prišiel o život ruský stranícky tajomník

V okupovanom juhoukrajinskom meste Nova Kachovka zahynul tajomník miestnej pobočky ruskej vládnej strany Jednotné Rusko, na ktorého bol spáchaný atentát. Uviedol to dnes na svojom ruskojazyčnom webe server BBC News s odvolaním sa na okupačné úrady. Informácie o tom, že auto Vladimira Malova vyletelo do povetria, sa objavili dnes ráno. Spočiatku sa ale uvádzalo, že ruský činiteľ utrpel vážne zranenia. "Okolnosti toho, čo sa stalo, sa zisťujú. Pokladáme to za teroristický útok zameraný proti civilnému obyvateľstvu a proti ľuďom, ktorí budujú mierový život v Chersonskej oblasti," vyhlásil Ruskom dosadený senátor za Chersonskú oblasť Igor Kasťukevič.

BBC podotkla, že vo vojnových podmienkach nemôže operatívne preveriť tvrdenia znepriatelených strán. O Malovovom zranení a úmrtí informovali tiež ruské a ukrajinské médiá.Chersonská oblasť patrí k štyrom ukrajinským regiónom, ktoré Rusko počas vojny proti Ukrajine čiastočne okupovalo a vlani v septembri anektovalo, podobne ako už na jar 2014 ukrajinský polostrov Krym. Drvivá väčšina krajín sveta tieto anexe neuznáva. Vlani v novembri ukrajinská protiofenzíva donútila ruských vojakov sa stiahnuť z Chersonu. Toto mesto na pravom, západnom brehu Dnepra bolo jediným oblastným centrom dobytým Rusmi počas terajšieho vojnového ťaženia.

Putin oznámil spustenie dodávok ruského plynu do Uzbekistanu cez Kazachstan

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu oznámil začatie dodávok plynu do Uzbekistanu cez Kazachstan. Pre Rusko zasiahnuté západnými sankciami za inváziu na Ukrajine to znamená hospodársky úspech. "Ide o najväčší trojstranný energetický projekt" medzi tromi postsovietskymi krajinami, povedal Putin po formálnom spustení dodávky. V Moskve sa zároveň stretol s partnermi z Uzbekistanu Šavkatom Mirzijojevom a z Kazachstanu Kassym-Jomartom Tokajevom a rokovali a rokovali o ďalšej spolupráci v energetickom sektore ako celku. "Včasná realizácia takéhoto projektu ukazuje, že Rusko, Kazachstan a Uzbekistan sú schopné riešiť tie najzložitejšie a najambicióznejšie úlohy," povedal Putin. "Kazachstan bude schopný vyriešiť otázku splyňovania svojich severných a východných oblastí", zatiaľ čo Uzbekistan "získa ďalší zdroj energie," uviedol.

Stredoázijský Uzbekistan má veľké zásoby prírodných zdrojov vrátane plynu, čelí však nedostatku energie. Kazachstan sa snažil po invázii na Ukrajine od Moskvy dištancovať. Moskva je dlhodobo závislá práve na exporte energetických zdrojov, od začiatku vojny v tomto smere zaznamenala prudký pokles. Vývoz ruského plynu sa v roku 2022 znížil o 21,5 percenta, keďže Európska únia ako najväčší nákupca ruského plynu, drasticky znížila dovoz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy