Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
586. deň na Ukrajine: ​Prigožinov syn sa zrejme pokúša prevziať Vagnerovu skupinu
Zdielať na

586. deň na Ukrajine: ​Prigožinov syn sa zrejme pokúša prevziať Vagnerovu skupinu

Zdroj: TASR

KYJEV / ​Víťazstvo vo vojne s Ruskom závisí od podpory Ukrajiny od spojencov, vyhlásil Zelenskyj. Ukrajina rešpektuje voľbu Slovákov v parlamentných voľbách. ​Prigožinov syn sa zrejme pokúša prevziať Vagnerovu skupinu. MZVEZ si pre tvrdenia S. Naryškina predvolalo zástupcu ruského veľvyslanectva. ​​Nočné ostreľovanie Chersonskej oblasti si vyžiadalo jednu obeť a šesť zranených.

​Zelenskyj: Víťazstvo vo vojne s Ruskom závisí od podpory Ukrajiny od spojencov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok 2. októbra na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov Európskej únie v Kyjeve povedal, že dĺžka vojny s Ruskom bude závisieť od podpory, ktorú Ukrajina dostane od svojich spojencov. TASR o tom píše podľa agentúry AFP. Šéfovia diplomacií štátov EÚ sa v Kyjeve zišli, aby prejavili dlhodobú podporu Ukrajine zo strany EÚ. Išlo pri tom o ich historicky prvé stretnutie mimo hraníc členských štátov Únie.

Zasadnutie Rady pre zahraničné veci EÚ na Ukrajine označil Zelenskyj nielen za významný prejav solidarity s Ukrajinou, ale aj za nový krok smerom "k posilneniu našej Európy". Zdôraznil aj nutnosť "neustále nových obranných a diplomatických, politických a integračných, ekonomických a sankčných krokov, ktoré posilnia naše spoločné pozície". Dodal, že čím viac bude takýchto krokov a aktivít, tým menšiu bude mať Rusko šancu prispôsobiť sa tomuto tlaku.

Vyhlásenie, ktoré zverejnil úrad ukrajinského prezidenta, cituje i Zelenského výrok, že víťazstvo Ukrajiny priamo závisí od spolupráce s jej partnermi. "Čím viac ráznych a zásadových krokov spoločne podnikneme, tým skôr sa táto vojna skončí," vyhlásil Zelenskyj. Súčasne načrtol aj sériu krokov, ktoré by podľa neho mala Európska únia podniknúť, aby pomohla ukončiť vojnu, vrátane rozšírenia sankčného režimu voči Rusku a Iránu, ktorý dodáva ruskej armáde útočné drony používané voči Ukrajine.

Ukrajinský prezident vyzval aj na to, aby EÚ urýchlila prácu na presmerovaní "zmrazených ruských aktív na financovanie obnovy vojnou zničenej Ukrajiny". Podľa agentúry AFP šéf európskej diplomacie Josep Borrell opäť ubezpečil ukrajinského prezidenta, že Európska únia je pripravená stáť pri Ukrajine "tak dlho, ako to bude potrebné". Na stretnutí šéfov diplomacií EÚ v Kyjeve bol aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský.

Ukrajina rešpektuje voľbu Slovákov v parlamentných voľbách

Ukrajina rešpektuje voľbu Slovákov v sobotňajších parlamentných voľbách a úspech strany, ktorá nesúhlasí s posielaním vojenskej pomoci Kyjevu. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Voľbu Slovákov rešpektujeme," povedal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. "Je však ešte priskoro vyjadriť, ako výsledky volieb ovplyvnia postoj Slovenska," povedal. Podľa jeho slov Kyjev môže prvé závery robiť až po sformovaní vládnej koalície na Slovensku.

Víťazom sobotňajších predčasných parlamentných volieb (30. 9.) sa stala strana Smer-SD a do Národnej rady SR voliči posunuli sedem politických subjektov. Prezidentka SR Zuzana Čaputová v nedeľu uviedla, že víťaza volieb v pondelok poverí zostavením vlády. Smer-SD avizoval, že rokovania o zostavení vlády začne až po poverení.

Svetové tlačové agentúry v informovaní o slovenských voľbách poukazovali aj na to, že povolebná zmena môže ovplyvniť postoj Slovenska k vojenskej podpore Ukrajiny.​

​Prigožinov syn sa zrejme pokúša prevziať Vagnerovu skupinu

Dvadsaťpäťročný Pavel Prigožin, syn zakladateľa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, robí kroky na prevzatie jej velenia, informovala americká expertná skupina Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Správu priniesol portál britskej televízie Sky News. Prigožinov syn rokuje s ruskou Národnou gardou (Rosgvardija) o znovuzapojení vagnerovcov do bojov na Ukrajine za záujmy Moskyvy, uviedol ISW. Odvolal sa na kanál na platforme Telegram spriaznený s vagnerovcami.

Týmto krokom by sa vytvoril alternatívny vodca k súčasnému veliteľovi vagnerovcov Andrejovi Troševovi, ktorý pracuje pre ruské ministerstvo obrany. Trošev sa minulý týždeň zúčastnil na porade v Kremli spolu s námestníkom ruského ministra obrany Junus-Bekom Jevkurovom a Putin ho tak verejne uznal za svojho blízkeho spolupracovníka. Agentúra Reuters uviedla, že cieľom bolo ukázať, že po neúspešnej vzbure vagnerovcov pod vedením Jevgenija Prigožina teraz žoldniersku formáciu kontroluje ruský štát.

Kroky Pavla Prigožina naznačujú, že "niektorí vagnerovskí bojovníci majú záujem sústrediť sa okolo vodcu, ktorý je alternatívou ku Kremľu a k Troševovi pracujúcemu pod ministerstvom obrany," uviedol ISW. "Ministerstvo obrany bude poskytovať výzbroj a zásoby pre veľkú, reorganizovanú silu pod vedením Rosgvardie, pretože tá nemá vlastnú logistickú infraštruktúru, aby to mohla robiť," dodal ISW v správe. Rosgvardija je priamo podriadená prezidentskému úradu.

ISW citoval svoj zdroj vo Vagnerovej skupine, podľa ktorého Pavel Prigožin a Národná garda vedú rokovania aj o tom, že skupina si zachová svoj názov, symboly, ideológiu, veliteľov a riadenie.

MZVEZ si pre tvrdenia S. Naryškina predvolalo zástupcu ruského veľvyslanectva

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR si v pondelok predvolalo zástupcu Veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku. Dôvodom sú vyjadrenia riaditeľa Služby zahraničnej rozviedky Ruskej federácie Sergeja Naryškina zverejnené počas moratória, v predvečer predčasných parlamentných volieb na Slovensku. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu diplomacie. "Rezort diplomacie ostro protestuje proti lživému vyhláseniu ruskej rozviedky, ktoré spochybňuje integritu slobodných a demokratických volieb na Slovensku," skonštatoval hovorca ministerstva Matúš Dávid.

Vedome šírené dezinformácie považuje za neprípustné zasahovanie Ruskej federácie do volebného procesu v SR, ktorá ako nezávislý, suverénny a demokratický štát zaručuje svojim občanom spravodlivý a transparentný priebeh volieb. Rezort slovenskej diplomacie zároveň vyzval Ruskú federáciu, aby prestala s dezinformačnými aktivitami namierenými proti Slovensku. Pripomína, že takéto konanie podkopáva vzájomné vzťahy a je tiež v rozpore s princípmi medzinárodných vzťahov.

​​Nočné ostreľovanie Chersonskej oblasti si vyžiadalo jednu obeť a šesť zranených

Pri ruskom ostreľovaní Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny zahynul v noci na pondelok jeden človek a šesť ľudí vrátane dvoch detí utrpelo zranenia, oznámil tamojší gubernátor Olexandr Prokudin. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian. Ruské sily podnikli za uplynulých 24 hodín celkovo 71 útokov na Chersonskú oblasť, pričom cielili na rezidenčné oblasti aj obchody a zariadenia zdravotníckej infraštruktúry, uviedol Prokudin.

Administratívne centrum oblasti mesto Cherson bolo cieľom 20 vzdušných alebo pozemných útokov, dodal Prokudin. Ráno v pondelok tam záchranné zložky uhasili požiar, ktoré po ostreľovaní vznikol.

Ukrajina vlani v novembri vyhnala ruskú armádu po niekoľkých mesiacoch okupácie z Chersonskej oblasti na pravom brehu rieky Dneper. Rusko však naďalej pokračuje v ostreľovaní Chersonu a oblastí okolo neho z opačného brehu Dnepra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy