Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
572. deň na Ukrajine: Gruzínsko obviňuje predstaviteľa ukrajinskej vlády z plánovania prevratu
Zdielať na

572. deň na Ukrajine: Gruzínsko obviňuje predstaviteľa ukrajinskej vlády z plánovania prevratu

KYJEV / Ukrajina zneškodnila počas ruského nočného útoku 18 dronov a 17 striel. Ukrajina plánuje zažalovať Poľsko, Maďarsko a Slovensko za zákazy dovozu. ​Na ministerstve obrany končí Maľarová a ďalších 6 predstaviteľov. Ukrajina hlási územné zisky na východe i juhu krajiny. Bulharsko zneškodnilo výbušný dron v čiernomorskom letovisku. Rusko žiada Medzinárodný súdny dvor, aby zamietol žalobu Kyjeva. Gruzínsko obviňuje predstaviteľa ukrajinskej vlády z plánovania prevratu.

Ukrajina zneškodnila počas ruského nočného útoku 18 dronov a 17 striel

Ukrajina v pondelok, 18. septembra, ráno oznámila, že zostrelila 18 ruských dronov a 17 striel s plochou dráhou letu, ktoré v noci útočili na jej územie. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

Rusko poslalo v noci na pondelok na ukrajinské južné oblasti, Odeskú a Mykolajivskú, 24 dronov, uviedli v príspevku na platforme Telegram ukrajinské vzdušné sily. Dodali, že nad Dnepropetrovskou, Poltavskou a Chmeľnyckou oblasťou bolo zneškodnených všetkých 17 striel s plochou dráhou letu.

Ukrajina plánuje zažalovať Poľsko, Maďarsko a Slovensko za zákazy dovozu

Kyjev podá žalobu na Poľsko, Maďarsko a Slovensko za to, že odmietli ukončiť zákaz dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov. Uviedol to ukrajinský obchodný zástupca Taras Kačka pre pondelkový spravodajský bulletin servera Politico, informuje TASR.

​Ukrajina hlási územné zisky na východe i juhu krajiny

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová uviedla, že v sektore mesta Bachmut v Doneckej oblasti oslobodili dva štvorcové kilometre územia. "Obranné sily na juhu oslobodili 5,2 štvorcového kilometra územia," dodala.

Kyjev v júni spustil protiofenzívu s cieľom získať späť územie, ktoré kontroluje Rusko. Sústredí sa na mesto Bachmut v Doneckej oblasti a viacero miest v blízkosti frontovej línie na juhu krajiny, smerom na polostrov Krym. Ukrajina zaznamenáva len obmedzený pokrok, čo u západných spojencov Kyjeva vyvoláva diskusiu v spojitosti s jej vojenskou stratégiou, píše AFP. Ruské sily letecky útočia na oblasti na juhu Ukrajiny, najmä na prístavnú infraštruktúru.

Na ministerstve obrany končí Maľarová a ďalších 6 predstaviteľov

Námestníčku ukrajinského ministra obrany Hannu Maľarovú odvolali z funkcie a spolu s ňou aj ďalších šiestich predstaviteľov ministerstva, potvrdila v pondelok, 18. septembra, vláda v Kyjeve. Medzi odvolanými sú aj štátny tajomník ministerstva obrany Kosťantyn Vaščenko a ďalší piati námestníci ministra. Kyjev dôvod ich odvolania neoznámil.

Bulharsko zneškodnilo výbušný dron v čiernomorskom letovisku

Špeciálny tím bulharských námorných síl v pondelok, 18. septembra, zneškodnil dron naložený výbušninou, ktorý našli v obci Ťulenovo na pobreží Čierneho mora. Išlo o vôbec prvý útočný dron, ktorý objavili na území Bulharska. Informovalo o tom ministerstvo obrany. 

Do Ťulenova poslali tím vojenských špecialistov, keď tamojší hotelier nahlásil nález predmetu vo veľkosti dronu, ktorý uviazol medzi skalami na pobreží. "Môžeme s istotou povedať, že išlo o dron súvisiaci s vojnou, ktorú Rusko spustilo proti Ukrajine," povedal minister obrany Todor Tagarev novinárom. "Táto vojna je nevyhnutne spojená so zväčšujúcimi sa hrozbami pre našu bezpečnosť," doplnil.

Rusko žiada Medzinárodný súdny dvor, aby zamietol žalobu Kyjeva

Rusko v pondelok, 18. septembra, na pôde Medzinárodného súdneho dvora kritizovalo žalobu Ukrajiny, podľa ktorej Moskva falošne obvinila Kyjev z genocídy, aby ospravedlnila svoju inváziu. Moskva žiada zamietnutie prípadu. Šéf právneho tímu Ruska Gennadij Kuzmin na pôde súdu uviedol, že ukrajinská žaloba je prejavom nerešpektovania náležitého výkonu spravodlivosti a predstavuje zneužitie tohto procesu.

"Ukrajina Rusko neobviňuje zo spáchania genocídy. Neobviňuje ho ani z neschopnosti zabrániť genocíde či zabrániť jej," povedal. "Ukrajina, naopak, tvrdí, že genocída nenastala," uviedol a dodal, že toto vyjadrenia by malo byť dostatočné na odmietnutie prípadu, pretože ak nenastala genocída, nemohli byť porušené ani dohovory o genocíde.

Gruzínsko obviňuje predstaviteľa ukrajinskej vlády z plánovania prevratu

Gruzínske bezpečnostné služby uviedli, že námestník šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky a bývalý gruzínsky námestník ministra vnútra Georgij Lortkipanidze plánoval násilné zvrhnutie vlády. Medzi konšpirátormi boli podľa bezpečnostných služieb aj Gruzínci bojujúci proti Rusku na Ukrajine vrátane telesného strážcu uväzneného gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho.

Ukrajina Gruzínsko opakovane žiada, aby prepustilo Saakašviliho, ktorý má aj ukrajinské občianstvo a je jedným z poradcov ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, píše AFP. Kyjev tvrdí, že gruzínske úrady na príkaz Kremľa "zabíjajú" tohto exprezidenta, ktorého zdravie je oslabené. Žiadajú jeho prevoz na liečbu do zahraničia. Gruzínsko toto podľa jeho vyjadrení "mimoriadnu" eskaláciu v diplomatických vzťahoch odsudzuje.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy