Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Sirup proti kašľu otrávil už vyše 140 detí. Liek sa stále predáva
Zdielať na

Sirup proti kašľu otrávil už vyše 140 detí. Liek sa stále predáva

DŽAMMÚ / Už 4 roky čakajú rodičia na potrestanie vinníkov, ktorí sú zodpovední za smrť ich detí. Najmenej 16 chlapcov a dievčatiek sa otrávilo sirupom proti kašľu. Zodpovednosť za úmrtia si prehadzujú ako horúci zemiak zdravotnícke úrady aj výrobca liečiva. Odškodné postihnuté rodiny stále nedostali.

V decembri 2019 sa Ind Džafar ponáhľal do lekárne, pretože jeho 2-mesačný chlapček mal vysokú horúčku a kašľal. Tam mu predali sirup, s ktorým sa ponáhľal domov. Po podaní prvej dávky jeho dieťa začalo silno vracať, tak ho odviezli do nemocnice. Lekári ho ale už nedokázali zachrániť. "Mali by ich prísne potrestať," tvrdí otec zosnulého dieťaťa Džafar Din. Džafar z úmrtia viní výrobcu liečiva. Potom ako sa spolu s jeho synom otrávilo sirupom ďalších najmenej 15 detí mladších ako 5 rokov, urobili odborníci rozbor.

V liečive objavili silnú koncentráciu jedu, ktorý u detí vyvolal zlyhanie obličiek. Len štyrom deťom lekári život zachránili, majú však doživotne poškodené obličky. "Zaslúžia si pokutu aj trest, aby sa už žiadna rodina nemusela pre ich chybu vyrovnávať so stratou dieťaťa," myslí si matka Veena Kumar.

Výrobca zodpovednosť odmieta

Polícia aj zdravotnícke úrady vinia z úmrtí výrobcu. Ten tvrdí, že nepochybil, pretože liečivo bolo riadne schválené a každá šarža skontrolovaná. Podľa odbornej analýzy ale nie na prítomnosť toxínov. Prípad sa dostal za hranice Indie. Po požití sirupov proti kašľu sa otrávilo ďalších najmenej 141 detí v Uzbekistane, Gambii a Kamerune.

Desivé je, že tieto indické výrobky sa aj naďalej predávajú v najmenej 15 krajinách. "Žiadna vláda a ani úrad nechcú prijať zodpovednosť za svoje zlyhanie. Prisľúbili nám ako odškodné 300-tisíc rupií za každé dieťa," dodala mama. V prepočte približne 3500 eur sa k rodinám doteraz nedostalo. A deťom vo svete naďalej hrozí, že sa stanú obeťou jedovatých sirupov proti kašľu, pretože kompetentné úrady konajú pomaly a výrobky sa stále nachádzajú na pultoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy