Oblačno
15°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Slovensko trpí akútnym nedostatkom policajtov. Kto je na vine?
Zdielať na

Slovensko trpí akútnym nedostatkom policajtov. Kto je na vine?

BRATISLAVA / Na Slovensku chýbajú tisícky policajtov. Tretina obvodných oddelení potrebuje posily a najväčší podstav majú v poriadkových zložkách. Prezídium viní bývalé vládne garnitúry, apeluje na legislatívne zmeny. A ako vidieť z prieskumu agentúry AKO pre JOJ 24, viac mužov a žien v uniformách si praje aj verejnosť.

Takmer 63 percent opýtaných si myslí, že by budúca vláda mala zvýšiť počet policajtov. V zbore sa sťažujú na legislatívne zmeny, ktoré presadili predchádzajúce kabinety. Tak napríklad v roku 2016 sa zvýšil minimálny vek vstupu do služby z 18 na 21. Od júla 2023, vďaka novele zákona, je síce všetko v pôvodnom stave, no opatrenie stihlo napáchať veľké škody. "My sme identifikovali, že sme za tie roky prišli o približne 5 000 príslušníkov, ktorí mohli byť medzi nami," uviedol viceprezident Policajného zboru Damián Imre.

Navyše, od roku 2020 konštantne znižujeme počet policajtov, aby sme sa dostali na úroveň Európskej únie. "Toto je jeden obrovský nezmysel a mala by to vláda okamžite zastaviť," tvrdí policajný prezident Štefan Hamran. Výsledok je tak jednoznačný - na Slovensku máme 229 základných útvarov, väčšinou klasických a dobre známych obvodov. 35 percent z nich potrebuje posilniť. "Až 81 obvodných oddelení nedosahuje počty, ktoré by mali mať podľa stanoveného typu a chýba nám tam viac ako 780 policajtov," upresnil Imre. 

​Najväčší podstav majú poriadkové zložky

Či už práve na obvodoch alebo v radoch Pohotovostných motorizovaných jednotiek (PMJ). "Tam nám chýba viac ako 2 000 policajtov v službe poriadkovej polície a to je presne to miesto, kde potrebujeme posilniť policajný zbor," dodal. Iný problém majú v kanceláriách. Ľudí nechcú naberať, ale naopak vyhadzovať. Podľa Hamrana má v našej polícii jeden manažér na starosti iba 8 ľudí. V zahraničí sa toto číslo blíži až k osemnástim.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy