Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Belgický súd rozhodol v prípade teroristických útokov v Bruseli
Zdielať na

Belgický súd rozhodol v prípade teroristických útokov v Bruseli

BELGICKO / Belgický súd vyniesol rozsudky nad 8-mi islamistami, ktorých útoky v Belgicku pripravili v roku 2016 o život desiatky ľudí. Odsúdení dostali od 20-tich rokov odňatia slobody až po doživotie.

Šesť mužov uznal súd v júli tohto roku za vinných z teroristickej vraždy a dvaja ďalší boli odsúdení za účasť na činnosti teroristickej skupiny. Medzi odsúdenými je aj francúzsky občan Salah Abdeslam a Belgičan marockého pôvodu Mohamed Abrini, ktorí už boli odsúdení vo Francúzsku na doživotie za masaker v Paríži z roku 2015. Abrini, prezývaný „muž v klobúku“, dostal za bruselské útoky trest 30 rokov väzenia. Abriniho zachytili kamery na bruselskom letisku Zaventom v sprievode dvoch teroristov, ktorí sa na mieste neskôr odpálili a zabili 16 ľudí. Ďalších 16 ľudí 22. marca 2016 v čase rannej dopravnej špičky zabil ďalší samovražedný atentátnik v stanici metra Maalbeek.

Proces, ktorý sa konal v prerobených miestnostiach bývalého veliteľstva NATO sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. 

Čo sa stalo v roku 2016?

Utorok, 22. marca 2016, zmenil v Bruseli život tisícom ľudí. V rannej špičke medzi ôsmou a deviatou hodinou sa traja teroristi v samovražedných vestách odpálili v stanici metra Maelbeek v centre mesta a na medzinárodnom bruselskom letisku Zaventom. Štvrtému útočníkovi bomba nevybuchla a z miesta utiekol. Zomrelo vtedy 32 ľudí, ďalších viac ako 300 bolo zranených. K teroristickým útokom, ktoré sa udiali len niekoľko mesiacov po útokoch v Paríži z novembra 2015, sa opäť prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy