Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Babiš v kauze ŠTB žaloval nesprávnu inštitúciu, potvrdil slovenský súd
Zdielať na

Babiš v kauze ŠTB žaloval nesprávnu inštitúciu, potvrdil slovenský súd

Zdroj: TASR

PRAHA / Slovenský najvyšší súd potvrdil skorší verdikt bratislavského krajského súdu, že predseda hnutia ANO a bývalý premiér Andrej Babiš v kauze evidencie u československej tajnej polície ŠTB žaloval nesprávnu inštitúciu, a to slovenský Ústav pamäti národa. ČTK to dnes povedal Babiš. Jeho právnici podľa neho rozhodnutie očakávali, preto už pred tromi mesiacmi zažalovali Slovenskú republiku zastúpenú ministerstvom vnútra.

Babiš vlani podal dovolanie proti právoplatnému verdiktu bratislavského krajského súdu, ktorý jeho žalobu v prípade zamietol. Svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že žalovaným nemal byť ÚPN, ale slovenské ministerstvo vnútra. Babiš dlhodobo trvá na tom, že nikdy s ŠTB nespolupracoval a že bol evidovaný bez svojho vedomia. ÚPN na Slovensku spravuje archívne zväzky po ŠTB.

Babiš tiež uviedol, že považuje za neuveriteľné, že po 11 rokoch neboli slovenské súdy schopné rozhodnúť. Podal preto žalobu na Európsky súd pre ľudské práva, ktorý jeho žalobu prijal a bude sa ňou zaoberať, uviedol. "Ako som povedal, budem sa súdiť do konca života, nikdy sa nevzdám a svoje meno očistím," dodal.

"V januári 2012 som podal žalobu na ochranu osobnosti vo veci neoprávnenej evidencie v registračných protokoloch Štátnej bezpečnosti. Slovenské súdy to prejednávali v rôznych indíciách niekoľkokrát a po vecnej stránke som vždy vyhral - slovenské súdy povedali, že som vedome nespolupracoval, že som nepodpísal záväzok k spolupráci a že som neoprávnene evidovaný ako spolupracovník ŠTB," uviedol Babiš vo vyjadrení.

"Tridsať rokov existovala na Slovensku prax žalovať slovenský Ústav pamäti národa, až v roku 2017, deväť dní pred našimi voľbami, povedal Ústavný súd, že to je zle, už to neplatí. Proti tomu som sa odvolal, ale Najvyšší súd to teraz zamietol. Takže znovu, súd nerozhodoval o podstate mojej žaloby, ale rozhodoval o tom, že žaloba mieri proti nesprávnej inštitúcii," doplnil.

V roku 2019 potom Ústavný súd zrušil ešte ďalšie verdikty krajského i slovenského najvyššieho súdu, ktoré naopak Babišovu žalobu v spomínanej kauze zamietli; príslušný senát to zdôvodnil tým, že všeobecné súdy neurčili, kto má byť v spore žalovaným.

Práve riešenie tejto otázky, a nie samotnej oprávnenosti evidencie Babiša v dokumentoch ŠTB bola hlavná téma, ktorou sa bratislavský krajský súd v poslednom pojednávaní zaoberal.

Archívne dokumenty uvádzajú, že Babiš sa v roku 1980 stal dôverníkom ŠTB a o dva roky neskôr ho k spolupráci s tajnou políciou ako agenta s krycím menom Bureš získal nadporučík ŠTB Július Šuman. Ten počas prejednávania Babišovej žaloby na okresnom súde vyhlásil, že táto informácia nie je pravdivá a že Babiš k ŠTB naverbovaný nebol.

Slovenský ústavný súd vo verdikte z roku 2017 spochybnil vierohodnosť bývalých príslušníkov ŠTB, ktorí na všeobecných súdoch vypovedali v Babišov prospech a ktorých výpovede boli vtedy považované za kľúčové.

V Prahe sa bude vo štvrtok vrchný súd v neverejnom pojednávaní zaoberať kauzou Čapí hnízdo, v ktorej bol v januári Babiš neprávoplatne oslobodený. Kauza sa týka päťdesiatmiliónovej dotácie na stavbu multifunkčného kongresového areálu neďaleko Olbramoviec na Benešovsku. Babiš od začiatku vinu odmieta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy