Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Putin prijal pozvanie Kim Čong-una na návštevu Severnej Kórey
Zdielať na

Putin prijal pozvanie Kim Čong-una na návštevu Severnej Kórey

Zdroj: TASR

VOSTOČNYJ / Severokórejský vodca Kim Čong-un pozval ruského prezidenta Vladimira Putina na návštevu Severnej Kórey a vodca Kremľa pozvanie prijal. S odvolaním sa na severokórejskú štátnu agentúru KCNA o tom dnes informoval Reuters a AFP. Štátnici sa tento týždeň zišli na kozmodróme Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe.

O termíne návštevy má rozhodnúť Moskva, "ako jej to bude vyhovovať". "Putin s radosťou prijal a potvrdil svoju nemennú vôľu ďalej pokračovať v tradícii rusko-severokórejského priateľstva," cituje vyjadrenie AFP.

Počas spoločného stretnutia bol Kim informovaný o technických detailoch ruských vesmírnych plavidiel, uviedla KCNA. Putin už skôr uviedol, že Rusko pomôže KĽDR v oblasti vesmírnych družíc.

KĽDR chce rozvíjať stabilné vzťahy s Ruskom "ďalších 100 rokov". Obe strany sa dohodli na ďalšom posilnení strategickej a taktickej spolupráce tvárou v tvár "vojenským hrozbám, provokáciám a tyranii imperialistov," uviedla podľa agentúry Reuters KĽDR.

Vyjadrenie Pchjongjangu neobsahuje zmienku o zbraniach. Práve nákup zbraní a munície, ktoré by Rusko mohlo použiť vo vojne vedenej proti Ukrajine, vyvolávalo obavy Západu.

Vzájomne sa obdarovali puškami

Šéf Kremľa Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un sa počas stretnutia na ruskom Ďalekom východe vzájomne obdarovali puškami. Informoval o tom vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

"Putin dal Kimovi pušku z najkvalitnejšej ruskej produkcie. Na oplátku dostal (od Kima) pušku severokórejskej výroby," povedal Peskov a dodal, že Putin Kimovi daroval aj "rukavicu zo skafandra, ktorý bol niekoľkokrát (použitý) vo vesmíre".

Peskov zároveň oznámil, že návšteva Kim Čong-una v Rusku potrvá ešte niekoľko dní. Hovorca Kremľa tiež potvrdil, že Putin prijal pozvanie Kim Čong-una na návštevu KĽDR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy