Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kým sa politici fackujú a ohadzujú vulgarizmami, pediatri bijú na poplach
Zdielať na

Kým sa politici fackujú a ohadzujú vulgarizmami, pediatri bijú na poplach

SLOVENSKO / Podľa ministra zdravotníctva je situácia v ambulantnom sektore taká zlá, že je reálne ohrozená zdravotná starostlivosť. Detskí lekári prosia tých, čo sa teraz uchádzajú o hlasy voličov, aby hneď na prvej schôdzi budúceho parlamentu prijali stabilizačné opatrenia, ktoré terajší poslanci odmietli.

"Smútok, skepsa a hnev," poznamenala Elena Prokopová, hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast. Hlavná odborníčka pre primárnu pediatriu takto hodnotí prístup poslancov, ktorí sa odmietli zaberať zlepšením práce detských lekárov.

Žiadali skrátiť hodiny na pohotovostiach a zvýšiť poplatky. Tvrdia, že nevládzu, no na prvom mieste majú deti. "Možno vždy od nás nedostanete to, čo chcete, tak vedzte, že je to preto, že viac nevieme a nevládzeme," ozrejmila Prokopová.

Pediatri nateraz ostrý štrajk ani hromadné zatváranie ambulancií neplánujú. Napriek tomu podľa ministra zdravotníctva je zdravotná starostlivosť o detských pacientov ohrozená. "Pretože ten systém už je skolabovaný, on už potrebuje záchranné opatrenia, nie len reformné dlhodobé," objasnil Michal Palkovič, minister zdravotníctva SR. 

Lekárka z Liptovského Mikuláša stiahla výpoveď, práve preto, aby deti mal, kto na pohotovosti ošetrovať. Okrem svojej ambulancie, služby na pohotovosti jej vyjdú približne 4 za mesiac. Uvítala by keby detská pohotovosť bola do 20 hodiny. "Asi jedna tretina detí chodí na pohotovosť, ktoré sa dajú vyriešiť aj počas ordinačných hodín," priblížila Mária Kmetonyová, pediatrička v Liptovskom Mikuláši. "Ja málokedy využívam pohotovosť, všetko sa snažím vyriešiť v ordinačných hodinách. Lebo sa mi zdá starostlivosť vtedy lepšia," povedala matka pacientky.

A je veľmi reálne, že výpovede z pohotovostí napokon stiahnu aj ďalší pediatri. Problém, ako vyriešiť ich nedostatok a vyťaženosť sa tým však vôbec nekončí, len posúva budúcemu parlamentu, ktorý vzíde po voľbách. "Tak, aby hneď v prvom zasadnutí nového parlamentu mohol byť tento bod opätovne prerokovaný. Ja neverím, že v spektre politikov existuje niekto, kto by nebral pediatriu vážne," dodal Palkovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy