Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
564. deň na Ukrajine: Boris Johnson si na univerzite v Ľvove prevzal čestný doktorát
Zdielať na

564. deň na Ukrajine: Boris Johnson si na univerzite v Ľvove prevzal čestný doktorát

Zdroj: Twitter/Nexta

UKRAJINA / Ukrajinské hlavné mesto Kyjev a jeho okolie bolo túto noc pod paľbou dronov Šáhed. Podľa ukrajinskej armády až 33 týchto dronov Rusko vyslalo na Ukrajinu. Silám obrancov sa podarilo 26 z nich zlikvidovať. Pri dopade trosiek bol zranený jeden človek a vypukol menší požiar. Oznámil to starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Ruské ministerstvo obrany informovalo, že protivzdušná obrana na okupovanom Kryme zničila osem ukrajinských dronov. Podľa Moskvy sa tiež podarilo potopiť tri člny s ukrajinskými vojakmi.

Boris Johnson si na univerzite v Ľvove prevzal čestný doktorát

Bývalý britský premiér Boris Johnson v piatok pricestoval na Ukrajinu, aby si na Ľvovskej národnej univerzite Ivana Franka (LNUIF) prevzal čestný doktorát. Informovala o tom v sobotu stanica Sky News. Zvyčajne ide o doktorát alebo menej často o magisterský titul a môže byť udelený osobe, ktorá nemá žiadne predchádzajúce spojenie s udeľujúcou akademickou inštitúciou. Johnson si na obrade obliekol slávnostný plášť a klobúk, a zúčastnil sa aj na fóre Yalta European Strategy (YES). Na videozázname zverejnenom na kanáli ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na komunikačnej platforme Telegram bolo vidieť, ako Johnson a bývalý veľvyslanec USA v Rusku Michael McFaul počúvajú prejav ukrajinského lídra. McFaul spolu so šéfom Zelenského štábu Andrijom Jermakom vedie medzinárodnú pracovnú skupinu pre sankcie voči Moskve. Zelenskyj vo svojom prejave uviedol, že "pre mnohých vo svete Ukrajina nie je len krajinou v Európe, ktorá sa bráni proti ruskej agresii". Jeho krajina sa podľa neho stala "osobnou morálnou voľbou" a symbolom "normy slobody, v ktorej ľudia z rôznych krajín uznávajú svoje vlastné štandardy".

Johnson bol ešte vo funkcii ministerského predsedu, keď Rusko vo februári 2022 začalo inváziu na Ukrajinu. Ako premiér bol verným zástancom Kyjeva a často navštevoval túto krajinu - pred svojím odstúpením v júli 2022 aj po ňom. Bývalého lídra konzervatívcov privítal pri príchode primátor Ľvova Andrij Sadovyj ako "veľkého priateľa Ukrajiny" a zverejnil fotografie zo stretnutia s Johnsonom na železničnej stanici. Johnson v máji zverejnil video, v ktorom sa poďakoval LNUIF za honorárne ocenenie a prisľúbil, že si ho príde do Ľvova osobne prevziať.

Nový minister obrany Umerov žiada od partnerov viac ťažkých zbraní

Novo vymenovaný ukrajinský minister obrany Rustem Umerov vyzval partnerov Kyjeva, aby zvýšili dodávky ťažkých zbraní pre Ukrajinu, uprostred dlhej a náročnej protiofenzívy proti ruským okupačným silám. "Sme vďační za všetku poskytnutú podporu. Potrebujeme však viac ťažkých zbraní. Potrebujeme ich dnes. Potrebujeme ich teraz," vyhlásil Umerov v embargovanom prejave zverejnenom v sobotu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na tej istej konferencii povedal, že pomalé dodávky zbraní bránia protiofenzíve jeho jednotiek.

Kyjevské sily sú od júna zapojené do vyčerpávajúceho protiútoku s cieľom získať späť územia, ktoré Rusko obsadilo na severovýchode a juhu krajiny. "Ukrajinskí bojovníci dnes obetujú svoje životy za základné hodnoty demokracie a slobody. Potrebujú podporu od vás, milí partneri, a touto podporou sú zbrane," povedal Umerov. Umerov bol vymenovaný tento týždeň po tom, ako Zelenskyj vyzval na "nové prístupy" na ukrajinskom ministerstve obrany. Vymenovanie 41-ročného Umerova predstavuje pre Ukrajinu významnú zmenu po viac ako roku a pol od ruskej invázie a nasleduje po korupčných škandáloch v tomto silovom rezorte. Ukrajina začala protiofenzívu po tom, ako si vytvorila zásoby západných zbraní, ale dosiahla iba obmedzené úspechy, pretože jej jednotky narazili na silne opevnené ruské obranné línie. Koncom augusta však Ukrajina vyhlásila strategické víťazstvo, keď dobyla dedinu Robotyne na juhu, čo podľa Kyjeva otvorí cestu pre sily, ktoré sa budú môcť posunúť hlbšie k Moskvou anektovanému Krymskému polostrovu.

Na Ukrajine zabili španielsku humanitárnu pracovníčku

Španielska dobrovoľná humanitárna pracovníčka zahynula na Ukrajine, keď vozidlo, v ktorom sa viezla, zasiahla raketa. V nedeľu to oznámil španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares. "Raketa dopadla na vozidlo, v ktorom cestovala španielska občianka. Pracovala na Ukrajine s mimovládnou organizáciou a pomáhala tam riešiť humanitárnu situáciu ľudí. Jej smrť máme potvrdenú slovne," povedal minister novinárom na summite skupiny krajín G20 v Indii. Albares neposkytol ďalšie informácie, ale španielske médiá identifikovali ženu ako Emmu Igualovú, 32-ročnú riaditeľku neziskovej organizácie Road to Relief (Cesta k úľave) venujúcej sa evakuáciám civilistov z frontu na Ukrajine.

Mimovládna organizácia v príspevku na svojom účte na sociálnej sieti Instagram napísala, že v sobotu ráno prišiel o život aj kanadský humanitárny pracovník a zranenia utrpeli ďalší dvaja pracovníci. Ich vozidlo zasiahol ruský útok v meste Časiv Jar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. "Vozidlo sa pri priamom zásahu prevrátilo a začalo horieť," spresnila organizácia. "Črepiny strely spôsobili aj vážne zranenia a popáleniny nemeckému a švédskemu humanitárnemu pracovníkovi, ale teraz sú obaja v stabilizovanom stave v rôznych nemocniciach ďaleko od miesta bojov," dodala organizácia v príspevku zverejnenom v sobotu.

Rusko zničilo ukrajinské člny i drony v okolí Krymu

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že v Čiernom mori bolo zničených viacero plavidiel a dronov, ktoré smerovali na polostrov Krym. Letectvo ruskej Čiernomorskej flotily zničilo tri rýchle motorové čln americkej výroby typu Willard Sea Force ozbrojených síl Ukrajiny s posádkami, ktoré smerovali na polostrov. Rusko už predtým počas noci hlásilo zostrelenie ôsmich dronov v okolí pobrežia Krymu.

"Ukrajina opakovane útočí na ruské vojenské základne na Kryme a vyhlasuje, že tento polostrov považuje za svoje zvrchované územie," píše DPA. Pripomeňme, že Rusko Krym nezákonne anektovalo v marci 2014.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy