Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
563. deň na Ukrajine: Ukrajinské lekárky budú musieť nastúpiť do armády
Zdielať na

563. deň na Ukrajine: Ukrajinské lekárky budú musieť nastúpiť do armády

Zdroj: TASR

KYJEV / Budúci balík americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu by mohol zahŕňať balistické strely ATACMS, ktoré majú dolet až 300 kilometrov. Proti-ofenzívu podľa ukrajinského prezidenta brzdí najmä prevaha Ruska vo vzduchu. Na konferencii v Kyjeve uviedol, že by privítali rýchlejšie dodávky zbraní. Na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny prišiel japonský minister zahraničia Jošimasa Hajašu. Ukrajinky s lekárskym či farmaceutickým vzdelaním budú musieť od 1. októbra nastúpiť na vojenskú službu.

​Budúci americký balík pre Ukrajinu by mohol obsahovať strely ATACMS

Budúci balík americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu by mohol zahŕňať balistické strely ATACMS, ktoré majú dolet až 300 kilometrov. S odvolaním sa na dva zdroje v administratíve prezidenta Joe Bidena o tom informoval americký spravodajský server ABC News. Zdroje ale upozorňujú, že obsah zbraňového balíka sa ešte môže zmeniť a rakety môžu na Ukrajinu doraziť až o niekoľko mesiacov. Jeden z amerických úradníkov povedal, že ATACMS sa "blíži" k Ukrajine. Zároveň však dodal, že plány na poskytnutie vojenskej pomoci sa môžu pred oficiálnym oznámením ešte upraviť. Iný činiteľ tvrdí, že rozhodnutie poskytnúť rakety je už "na stole".

Balistické strely ATACMS majú v závislosti od verzie dolet až 300 kilometrov. To je podľa ABC News štyrikrát viac, ako dosah striel, ktoré USA doteraz Ukrajine poskytovali na obranu pred ruskou agresiou. Kyjev o tieto strely Američanov opakovane žiadal, Washington to ale doteraz odmietal. Bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan tento rok v lete uviedol, že finálne rozhodnutie o strelách ATACMS bude priamo na Bidenovi. Francúzsko tento rok v júli potvrdilo, že Ukrajincom poskytne ďalekonosné rakety s plochou dráhou letu SCALP. To je francúzske označenie pre rakety Storm Shadow s dosahom vyše 250 kilometrov, ktoré už ukrajinská armáda dostala od Británie a používa ich. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa Reuters vtedy avizovanú dodávku označil za chybu, ktorá bude mať pre Ukrajinu následky. 

Na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny prichádza japonský minister zahraničia

V Kyjeve sa stretol so svojím náprotivkom Dmytrom Kulebou. S odvolaním sa na oznámenie japonskej vlády o tom informuje agentúra Kjódó. Hajaši prichádza, aby vyjadril pevnú podporu krajine, ktorá už viac ako rok a pol vzdoruje ruskej vojenskej agresii. Riešilo sa aj jej zapojenie do medzinárodného spoločenstva s cieľom čo najskôr ukončiť ruskú inváziu na Ukrajine, uviedlo ministerstvo zahraničia vo vyhlásení.

Je to prvá návšteva japonského ministra zahraničia na Ukrajine od februára 2022, keď Moskva spustila svoju takzvanú špeciálnu vojenskú operáciu. Na Ukrajinu už po ruskej invázii vyslali svojich najvyšších diplomatov všetky ostatné členské krajiny skupiny G7. Japonsko je posledné, kto tak robí, píše Kjódó. Hajaši, ktorý sa minulú nedeľu vydal na cestu na Blízky východ a do Poľska, Kulebu oboznámi s plánom Japonska usporiadať začiatkom budúceho roka konferenciu na podporu hospodárskej obnovy Ukrajiny, oznámilo ministerstvo zahraničia. Očakáva sa tiež, že minister sa zúčastní na slávnostnom odovzdaní japonských žeriavových vozidiel určených na odstraňovanie nevybuchnutých bômb.

Ukrajinky s lekárskym vzdelaním budú musieť od 1. októbra nastúpiť do armády

Na rozdiel od ukrajinských mužov vo veku 18-60 rokov ale nebudú mať zakázané vycestovať z Ukrajiny, dokým nedostanú povolávací rozkaz. Oznámil to v piatok ráno Fedir Venislavskyj, poslanec ukrajinského parlamentu a člen tamojšieho premenného výboru pre národnú bezpečnosť, obranu a tajné služby. V rozhovore pre ukrajinské médiá dodal, že obmedzenie vycestovať do zahraničia sa bude vzťahovať výlučne "na ženy, ktoré už boli zmobilizované". Ani na ženy, ktoré už teraz slúžia v armáde, sa podľa jeho slov nevzťahuje zákaz vycestovania, aký naopak pre ukrajinských mužov platí od 22. februára 2022, a síce dňa, keď Rusko napadlo Ukrajinu. Venislavskyj dodal, že v súčasnosti nie je v pláne žiadne rozšírenie povinnej mobilizácie na ukrajinské ženy s iným než uvedeným lekárskym či farmaceutickým vzdelaním. 

Módou povedal, že summit G20 sa zhodol na záverečnej deklarácii vrátane časti o Ukrajine

Lídri členských krajín sa na víkendovom summite skupiny G20 v Dillí dohodli na formulácii záverečnej deklarácie vrátane pasáže o vojne na Ukrajine. Oznámil to dnes podľa tlačových agentúr indický premiér Naréndra Módí. Podľa agentúry DPA kľúčová a doteraz sporná pasáž o geopolitickej situácii a Ukrajine zodpovedá požiadavkám Ruska aj Západu. Podľa indického vyjednávača nakoniec zavládol "stopercentný konsenzus", uviedla agentúra Reuters. Na dojednaní formulácie mali zásadný podiel predstavitelia Brazílie, Juhoafrickej republiky a Indonézie. Výsledkom je 30-stranový dokument.

Moskva dosiahla, že jej útočná vojna proti Ukrajine už nie je výslovne odsudzovaná, ako to bolo vlani, píše DPA. Deklarácia teraz len spomína príslušné rezolúcie Organizácie Spojených národov. Západ naopak vyrokoval formuláciu, podľa ktorej sa všetky štáty musia zdržať útokov na územnú celistvosť či politickú nezávislosť iných krajín. Obsiahnutá je tiež kritika "použitia alebo hrozby použitia jadrových zbraní", ktoré sú podľa deklarácie neprijateľné, uviedla DPA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy