Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
559. deň na Ukrajine: Zelenskyj navštívil front pri Bachmute
Zdielať na

559. deň na Ukrajine: Zelenskyj navštívil front pri Bachmute

Zdroj: Instagram/ Volodymyr Zelenskyj

UKRAJINA / Ukrajinské sily pokračujú v pomalom, no neustálom postupe na južnej časti frontu. Podľa analytikov z Inštitútu pre štúdiu vojny už pechota pri obci Vrbove prekonala ďalšiu časť takzvanej Surovikinovej obrannej línie. Hovoriť o prielome je však zatiaľ vraj predčasné. Ukrajinský prezident Zelenskyj osobne navštívil ukrajinské sily na viacerých miestach frontu od Záporožskej oblasti až po Bachmut. Tam Ukrajinci podľa vyhlásenia ich ministerstva obrany oslobodili od mája tohto roka územie o veľkosti asi 47 kilometrov štvorcových. Ukrajinský parlament odhlasoval rezignáciu doterajšieho ministra obrany Reznikova. Poslanci ho v sále vítali potleskom.

Zelenskyj navštívil front pri Bachmute

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil ukrajinských vojakov v blízkosti východoukrajinského mesta Bachmut. Oznámila to v utorok prezidentská kancelária. "V rámci pracovnej cesty do Doneckej oblasti navštívil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bojové oddiely vykonávajúce protiofenzívu v bachmutskom smere," uviedla kancelária na oficiálnej webovej stránke. Dodala, že Zelenskyj si počas návštevy vypočul hlásenia o situácii na východnom fronte.

Priemyselné mesto Bachmut dobyli ruské vojská toto leto po niekoľkomesačných ťažkých bojoch. Ukrajinskí vojaci pritom okolo mesta podnikajú neustále útoky. Zelenskyj sa počas cesty na tamojší front stretol s veliteľmi a diskutoval o problémoch a potrebách jednotiek pôsobiacich v okolí Bachmutu vrátane dodávok delostreleckých granátov či rakiet pre vzdušnú obranu prvej línie. V pondelok Zelenskyj informoval, že navštívil frontovú líniu v Doneckej oblasti, kde sa nachádza aj Bachmut. Zverejnil pritom na sociálnych sieťach video zo stretnutia s veliteľmi a vojakmi, ktoré sa uskutočnilo na neznámom mieste. Kyjev tiež minulý týždeň oznámil, že jeho vojaci dosiahli neďaleko Bachmutu isté taktické úspechy. 

Kuba odhalila verbovanie ľudí pre ruskú vojnu na Ukrajine

"Kuba identifikovala údajnú skupinu obchodníkov s ľuďmi, ktorej cieľom bolo verbovať ľudí na boj v ruskej vojne proti Ukrajine," oznámilo v pondelok kubánske ministerstvo zahraničných vecí. "Vláda pracuje na rozbití pašeráckej siete, ktorá operuje z Ruska s cieľom začleniť tam žijúcich kubánskych občanov, a dokonca aj niektorých z Kuby, do vojenských síl zapojených do operácií na Ukrajine", uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Kubánska vláda zároveň začala trestné stíhanie proti osobám zapojeným do nezákonného obchodovania s ľuďmi. Kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez Parrilla na sociálnej sieti X uviedol, že vláda "koná s plnou silou zákona" proti obchodovaniu s ľuďmi. "Kuba nie je súčasťou vojny na Ukrajine," uviedlo ministerstvo a dodalo, že podnikne kroky proti každému, "kto sa zúčastňuje na akejkoľvek forme obchodovania s ľuďmi na účely náboru alebo žoldnierstva kubánskych občanov, aby použili zbrane proti akejkoľvek krajine". Moskva na to bezprostredne nereagovala.

Rusko a Kuba nedávno posilnili svoje vzťahy. Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel sa koncom minulého roka stretol v Moskve so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. V júni prijal kubánskeho ministra obrany Álvara Lópeza Mieru jeho ruský rezortný kolega Sergej Šojgu.

Sobianin: Protivzdušná obrana zostrelila tri drony smerujúce k Moskve

Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili v utorok (5. septembra) skoro ráno tri bezpilotné lietadlá, ktoré sa pokúšali zaútočiť na Moskvu. "Na platforme Telegram to uviedol starosta ruského hlavného mesta Sergej Sobianin," informuje ruské vysielanie BBC. Podľa Sobianina boli bezpilotné lietadlá zostrelené nad Kalužskou oblasťou, nad Istrinským okresom v Moskovskej oblasti a nad Tverskou oblasťou. "Podľa predbežných informácií nedošlo k obetiam ani škodám. Na miesto vyrazili záchranné zložky," dodal Sobianin. Neskôr doplnil, že v dôsledku pádu trosiek v Istrinskom okrese bol poškodený "obytný objekt". Zostrelenie dronov v spomínaných oblastiach potvrdilo aj ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého išlo o ukrajinské zariadenia. Moskovský región je podľa ruských úradov v posledných týždňoch často terčom útokov ukrajinských bezpilotných lietadiel.

Stretnutie Kim a Putin?

Severokórejský diktátor Kim čong-un plánuje pricestovať do Ruska a stretnúť sa s ruským prezidentom Putinom. Informujú o tom americké médiá s tým, že predmetom rokovania by mali byť dodávky severo-kórejských zbraní Rusku. K stretnutiu by malo údajne dôjsť počas ekonomického fóra vo Vladivostoku, ktoré sa začne už najbližšiu nedeľu. Kremeľ mediálne správy odmietol komentovať.

Podľa NYT chce Putin od Severnej Kórey získať delostrelecké granáty a protitankové rakety. Kim by pritom mohol údajne vycestovať až do Moskvy v snahe získať modernú technológiu pre satelity a jadrové ponorky, ako aj potravinovú pomoc pre svoju krajinu. Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby minulý týždeň povedal, že Rusko napreduje v tajných rozhovoroch so Severnou Kóreou s cieľom získať muníciu pre vojnu proti Ukrajine. Pchjongjang, ktorý už aj tak čelí medzinárodným sankciám pre svoj jadrový program, opakovane popiera, že by Rusku dodával zbrane. Podľa Washingtonu však vlani Severná Kórea napriek tomuto zapieraniu dodala Rusku zbrane, ktoré boli určené pre žoldniersku Vagnerovu skupinu.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy