Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
VIDEO: Posledná rozlúčka s legendárnym Vašom Patejdlom
Zdielať na

VIDEO: Posledná rozlúčka s legendárnym Vašom Patejdlom

PRAHA / Pozvaní hostia aj verejnosť sa v stredu, 30. augusta, na pražskom Strahove naposledy rozlúčili s hudobníkom a dlhoročným členom slovenskej skupiny Elán Vašom Patejdlom. Pre verejnosť bol vyhradený priestor na nádvorí kláštora, kde sa ľudia mohli podpísať do kondolenčnej knihy.

Rozlúčku s legendárnym Vašom Patejdlom si môžete pozrieť tu:

​​​Posledná rozlúčka sa konala v Bazilike Nanebovzatia Panny Márie na Strahovskom nádvorí. Patejdlova rodina vopred upozornila, že kapacita baziliky je obmedzená. "Pre fanúšikov a verejnosť bude k dispozícii areál Strahovského kláštora, kde bude zaistený živý prenos zo smútočného rozlúčenia," uviedli na sociálnej sieti.

Fanúšikovia sa môžu podpísať do kondolenčnej knihy

Patejdlovi priaznivci, ktorí nebudú môcť prísť na pohreb, sa budú môcť so slovenským hudobníkom rozlúčiť formou podpisu do kondolenčnej knihy v Divadle Kalich. Po smútočnom obrade ju presunú do divadelnej pokladnice, kde bude pre záujemcov k dispozícii od 1. do 9. septembra, uviedlo divadlo na sociálnej sieti. 

"Veľmi ma teší, že sa fanúšikovia môžu môjmu mužovi pokloniť aj v Divadle Kalich, ktoré malo vo Vašovom srdci špeciálne miesto. Práve na tejto scéne začala Vašova česká muzikálová dráha, ktorá neskôr dosiahla svetový úspech," uviedla Patejdlova manželka Miluše.

Zomrel vo veku 68 rokov 

Spevák a hudobník Vašo Patejdl zomrel v sobotu 19. augusta po ťažkej chorobe vo veku 68 rokov. Bol skladateľom, aranžérom, hudobným producentom, dlhoročným členom skupiny Elán a hráčom na klávesové nástroje.

​Za svoju tvorbu získal množstvo ocenení

Patejdl sa narodil 10. októbra 1954 v Karlových Varoch. Popri Eláne spolupracoval napríklad aj so slovenským spevákom Richardom Müllerom, pre ktorého zložil hit Po schodoch. Vytvoril tiež hudbu pre film Fontána pre Zuzanu z roku 1986 alebo pre filmovú rozprávku Sedmero krkavcov z roku 2015. Za svoju tvorbu získal viacero ocenení.

Jedným z jeho posledných vystúpení bol tento rok 27. júla koncert na festivale Benátska! v libereckom Vesci. Slovenský blok začal Patejdl so svojou sprievodnou skupinou. Poslucháčom ponúkol piesne z Fontány pre Zuzanu i skladby zo svojej sólovej kariéry. Na Elán zaspomínal napríklad piesňami Zlodej slnečníc, Mláďatá alebo Zanedbaný sex. Nadšenie potom vzbudil hit Voda čo ma drží nad vodou.

Elán plánoval v roku 2024 dva koncerty

Skupina Elán mala v roku 2024 na programe v rámci podujatia Elán 70 dva koncerty - v Prahe a v Bratislave. Hudobníci naposledy vystúpili v roku 2018, keď pri svojom turné v Česku a na Slovensku okrem iného vypredali pražskú O2 arénu. S Elánom sa následne už po niekoľkýkrát rozlúčil frontman Jožo Ráž. Dôvodom jednorazového návratu v roku 2024 mala byť oslava sedemdesiatin Ráža a Patejdla.

Elán vznikol v roku 1968. Vydal 15 štúdiových albumov, päť anglických albumov i rad kompilácií, za ktorých predaje získal 25 platinových platní. Medzi najväčšie hity kapely patrí Láska moja, Neviem byť sám či Tanečnica z Lúčnice. Patejdl, ktorý okrem spevu tiež hral na klávesy, tvoril pilier skupiny spoločne s Rážom a Jánom Balážom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy