Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V Kirgizsku zatkli 20 osôb
Zdielať na

V Kirgizsku zatkli 20 osôb

Zdroj: TASR/AP

V krajine sa začalo 90 trestných konaní za vraždy, podpaľačstvo a únos.

"Pre podozrenie z účasti na trestných činoch v meste Oš bolo zatknutých 20 podozrivých," informoval v nedeľu hovorca ministerstva vnútra Bakit Sejtov v hlavnom meste Biškek.

Okrem toho sa začalo 90 trestných konaní za vraždy, podpaľačstvo a únos, dodal Sejtov. Na juhu krajiny sú podľa neho ešte problémy v oblastiach, v ktorých platí výnimočný stav, ale prestrelky už utíchli.

V spustošenom meste Oš armáda a polícia odstránili pomocou obrnených vozidiel provizórne barikády brániace vstup do oblastí obývaných Uzbekmi. Odstránenie barikád prebehlo bez incidentov napriek obavám, že by mohlo rozpútať novú vlnu násilia na juhu Kirgizska, kde opustilo svoje domovy 400.000 ľudí.

Niekoľko barikád zostalo len v malých uličkách, slepých uliciach a na okraji mesta. Polícia podľa svojho hovorcu nepoužije silu na odstránenie zostávajúcich barikád, aby nezhoršila napätú situáciu.

TASR/AP

Agentúra AP informovala, že tisíce etnických Uzbekov uviaznutých na hraniciach medzi Kirgizskom a Uzbekistanom sa v nedeľu odmietlo vrátiť domov napriek ubezpečeniam armády, že ich ochráni. Reportéri AP videli asi 50 kirgizských vojakov, ako prišli do pohraničnej dediny Surataš a pokúsili sa utečencov presvedčiť, aby sa vrátili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy