Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Obavy sa naplnili. Trosky patria ponorke Titan, firma vyjadruje úprimnú sústrasť
Zdielať na

Obavy sa naplnili. Trosky patria ponorke Titan, firma vyjadruje úprimnú sústrasť

ST. JOHN'S / Vo štvrtok o 13.08 h SELČ vypršal predpokladaný čas, kedy sa posádke nezvestnej miniponorky Titan mali minúť zásoby kyslíka, vyplýva z výpočtov americkej pobrežnej stráže (USCG). Televízia Sky News však pripomína, že skutočná situácia na palube Titanu je aj naďalej neznáma. Do oblasti už priplávali aj špecializované záchranné lode z USA, Kanady a Francúzska, informuje TASR. Americká pobrežná stráž (USGC) vo štvrtok 22. júna uviedla, že v blízkosti vraku Titanicu našla pri pátraní po stratenej miniponorke s piatimi ľuďmi na palube "pole trosiek". Medzi troskami nájdenými na dne Atlantiku pri vraku Titanicu je pristávací rám a zadný kryt stratenej miniponorky.

Výletná ponorka Titan sa stratila v nedeľu počas plavby k vraku parníka Titanic na severe Atlantického oceánu. Ten sa nachádza v hĺbke okolo štyroch kilometrov vo vzdialenosti približne 640 kilometrov od pobrežia kanadskej provincie Newfoundland.

Spoločnosť OceanGate Expeditions, ktorá zmiznutú turistickú ponorku prevádzkovala, sa domnieva, že päťčlenná posádka je po smrti.

Firma už vyjadrila smútok nad stratenými životmi, informovala CNN citujúca majiteľa plavidla.

Plavidlo Titan približne po hodine a 45 minútach plavby prestalo komunikovať s kanadskou výskumnou loďou Polar Prince, ktorá ju sprevádzala.

USCG informovala, že záchranári pod vodou zaznamenali "zvuky podobné búchaniu", ktoré sa opakovali každých 30 minút. Presnú polohu a zdroj zvukov sa nepodarilo určiť. Pátracím tímom však umožnili zamerať sa na presnejšie vymedzenú oblasť.

​Sky News informovala, že na miesto predpokladaného výskytu ponorky dorazila aj francúzska výskumná loď Atalante, na palube ktorej sa nachádzal výkonný podmorský robot Victor 6000. Ten sa dokáže ponoriť do väčšej hĺbky než doteraz použitá technika. Má tiež diaľkovo ovládané ramená, ktorými môže prerezávať káble alebo robiť ďalšie činnosti na vyslobodenie uviaznutého plavidla.

Na palube Titanu od spoločnosti OceanGate sa nachádza päť osôb. Experti už v roku 2018 upozornili na to, že miniponorka nespĺňa odporúčané bezpečnostné štandardy. V januári 2018 vtedajší riaditeľ OceanGate pre oblasť námorných operácii David Lochridge v kritickej správe tvrdil, že plavidlo potrebuje absolvovať viac skúšok. Upozornil aj na možné nebezpečenstvá pre pasažierov v situáciách, keď Titan dosiahne krajnú hĺbku.

Pobrežná stráž našla "pole trosiek"

Americká pobrežná stráž (USGC) vo štvrtok 22. júna uviedla, že v blízkosti vraku Titanicu našla pri pátraní po stratenej miniponorke s piatimi ľuďmi na palube "pole trosiek". TASR správu prevzala z agentúry AP a britskej stanice BBC. Medzi troskami nájdenými na dne Atlantiku pri vraku Titanicu je pristávací rám a zadný kryt stratenej miniponorky. Pre britské stanice BBC a Sky News to povedal odborník na potápanie David Mearns, informuje TASR.

Mearns, ktorý osobne pozná dvoch z piatich mužov na palube miniponorky, túto informáciu dostal od ľudí oboznámených s pátraním. Trup stratenej miniponorky sa však podľa neho zatiaľ nenašiel.

Titan je zostrojená na návrat na hladinu po 24 hodinách, uviedol bývalý pasažier

Miniponorka Titan, ktorá sa v nedeľu stratila v severnej časti Atlantického oceána, je zostrojená tak, aby sa po 24 hodinách vynorila na hladinu. Uviedol to Aaron Newman, investor v spoločnosti OceanGate, ktorá miniponorku prevádzkuje. TASR správu prevzala z webovej stránky CNN. Titan podľa jeho slov udržiavajú pod hladinou závažia, ktoré jej tiež pomáhajú udržiavať stabilitu. Tie sa majú po 24 hodinách automaticky uvoľniť, aby ju poslali na hladinu.

"Je to navrhnuté tak, aby sa vrátila naspäť hore," povedal Newman. V roku 2021 v nej tiež absolvoval cestu k vraku parníka Titanic. Členovia posádky sú podľa jeho slov upozornení, že závažia môžu uvoľniť rozkolísaním plavidla alebo použitím pneumatickej pumpy. Ak zlyhajú všetky možnosti, po 24 hodinách sa uvoľnia káble, ktoré záťaž pridržiavajú.

Josh Gates, ktorý sa zúčastnil na testovacom ponore Titanu v roku 2021, pre Discovery Channel uviedol, že bol oboznámený so štyrmi spôsobmi, ako sa miniponorka môže v prípade núdze zbaviť záťaže a vynoriť sa. Ide o uvoľnenie závaží kontrolované počítačom, ručné uvoľnenie vypustením vzduchu do vonkajších nádrží, hydraulický systém a schopnosť plavidla odpojiť sa od nosnej konštrukcie. Na sociálnej sieti uviedol, že Titan počas testovania nefungoval optimálne a preto sa rozhodol odmietnuť príležitosť priblížiť sa v tomto plavidle k Titanicu a nafilmovať ho. Obával sa o bezpečnosť.

Expert na ponorky 

Expert na ponorky pre spravodajskú televíziu JOJ 24 podotkol, že sa nemusí nájsť nikdy. "Stalo sa v histórii, a to vôbec nie nejak dávno, že sa stratili hladinové lode obrie, veľké, tisícnásobne väčšie než Titan a nikdy ich nikto nenašiel," vyjadril sa Ondřej Fér, expert na ponorky. Záchranári aktuálne po sedem metrov dlhom plavidle pátrajú na ploche s veľkosťou polovice Slovenska. V rukách pritom nemajú žiadne indície, kde konkrétne by sa mohlo v tomto priestore nachádzať. Ondřej Fér verí, že pátranie po ponorke bude viesť k sprísneniu pravidiel pre komerčné ponory k Titanicu. Dodáva, že aj to spája toto plavidlo so svetoznámou loďou, ku ktorej smerovalo. "Je to zvláštna irónia osudu, ale dokonca aj sám Titanic sa stal dôvodom k sprísneniu pravidiel pre prepravu cestujúcich, pretože sa stala situácia, s ktorou nikto nepočítal," dodal.

Svoje mlčanie dnes prvýkrát prelomil aj spoluzakladateľ spoločnosti OcenGate, ktorej Titan patril. Vyhlásil, že dnešok je kritickým dňom v pátraní po ponorke. Jej posádka má však podľa neho stále nádej na záchranu. Je vraj presvedčený o tom, že jej členovia spravili už na začiatku všetko preto, aby šetrili zásoby kyslíka. Čas na ich záchranu je tak vraj oveľa dlhší, než si väčšina ľudí myslí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy