Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Nezvestná ponorka sa stále nenašla, no pod vodou zachytili zvuky
Zdielať na

Nezvestná ponorka sa stále nenašla, no pod vodou zachytili zvuky

WASHINGTON / Záchranári pátrajúci pomocou sonaru po nezvestnej ponorke Titanic s piatimi ľuďmi na palube zaznamenali v severnom Atlantiku v oblasti, kde plavidlo pred dvoma dňami zmizlo, pod vodou zvuky. Uviedli to médiá s odvolaním sa na zdroje americkej vlády.

Správy o zvukoch pod vodou potvrdila aj americká pobrežná stráž. Kanadské lietadlo P-8 zapojené do pátrania "zaznamenalo v oblasti zvuky podobné búchaniu", ktoré sa opakovali každých 30 minút. O štyri hodiny neskôr nasadili do pátrania ďalší sonar a zvuky bolo opäť počuť. Informovala o tom aj spravodajská stanica CNN s odvolaním sa internú komunikáciu amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť.

"Som plný optimizmu, no zároveň aj opatrný. Podobné zvuky sme počuli aj počas pátrania po lietadlách, ktoré spadli do mora, ako bol let Air France 447. Napokon to boli falošné stopy. Uvidíme," uviedol bývalý spoluveliteľ expedície k Titanicu David Gallo.

Výletná ponorka Titan sa stratila v nedeľu, 18. júna, počas plavby k vraku parníka Titanic. Ten sa nachádza v hĺbke okolo štyroch kilometrov vo vzdialenosti približne 640 kilometrov od pobrežia kanadskej provincie Newfoundland. Plavidlo Titan približne po hodine a 45 minútach plavby prestalo komunikovať s kanadskou výskumnou loďou Polar Prince, ktorá ju sprevádzala. Americká pobrežná stráž v utorok, 20. júna, oznámila, že cestujúcim v Titane sa zásoby kyslíka minú najneskôr vo štvrtok, 21. júna, o 13-tej.

Odborníci už v roku 2018 upozorňovali na nebezpečenstvá, ktorým je ponorka Titan vystavená. Výzvu, aby si spoločnosť OceanGate dala ponorku certifikovať, podpísalo viac než 30 oceánografov, inžinierov, bádateľov morských hlbín a predstaviteľov firiem, ktoré vyrábajú ponorky.

Ako uviedla BBC, jeden zo zamestnancov na to upozorňoval tiež. Firma ho napokon zažalovala za vynášanie interných informácií. Súdne dokumenty v procese uvádzajú, že zamestnanec sa dozvedel, že výrobcovia predného výrezu Titanu ho certifikovali len do hĺbky 1300 metrov. Vrak Titanicu leží 3800 metrov pod hladinou oceánu. Napokon svojho pracovníka generálny riaditeľ prepustil. Aktuálne sa tento riaditeľ takisto nachádza na palube ponorky Titan.

Ako informuje The Guardian, ​predpokladá sa, že na palube Titanu je britský miliardár Hamish Harding (58), pakistanský podnikateľ Shahzada Dawood (48) so svojím 19-ročným synom Sulemanom, ktorí sú obaja britskí občania, francúzsky bádateľ Paul-Henri Nargeolet (77) a Stockton Rush, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti OceanGate Expeditions.

Záchranné tímy musia riešiť aj ďalšiu výzvu - ako ponorku dostať z dna oceána hore na hladinu. Najnovšie správy hovoria o tom, že po nezvestnej ponorke pátra okrem lietadiel aj plavidlo, ktoré je schopné dostať sa do hĺbky troch kilometrov. Hodiny ďalej tikajú a čas na záchranu posádky sa kráti. "Takejto situácii čelíme vôbec po prvýkrát. Mali sme tu vojenské ponorky či roboty. Civilných ponoriek, schopných zostúpiť do takých hĺbok, nie je na svete viac ako dvadsať, či dokonca desať," povedal odborník Olivier Lefort.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy