Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Aké sú ceny v Chorvátsku po prechode na eurá?
Zdielať na

Aké sú ceny v Chorvátsku po prechode na eurá?

TUČEPI / Zmrzlina za dve eurá, koľko ale zaplatíte za pizzu či kávu? Mnoho Slovákov rieši dilemu, či sa im dovolenka v Chorvátsku stále oplatí. Domáci obyvatelia priznávajú, že po prechode na euro majú vyššie ceny, no prsty v tom má aj inflácia. Porovnávali sme preto aktuálne ceny ubytovania, potravín a stravovania.

​Zaokrúhľovanie cien smerom nahor a k tomu vysoká inflácia dali jednotnej európskej mene v Chorvátsku trpkú príchuť. Našim dovolenkárom ale pri mori nehrozí žiadna tragédia. "Chorváti tými cenami trpia celý rok a Slováci alebo turisti, len keď prídu na dovolenku," povedal majiteľ cestovnej kancelárie Stanko Delić. Aj tú ale môžu tráviť na rôzne spôsoby. Tým sporivejším Chorváti odporúčajú jún a september a ostatní by si mali zase vyberať, kde bývať, jesť a nakupovať. Najmenej sa treba obávať cien ubytovania.

"Ostali približne na rovnakej úrovni ako vlani. Ak niekde stúpli, tak možno o 5, maximálne 10 percent. Viac určite nie," vysvetlil Ivo Mravičić z Chorvátskeho turistického úradu Tučepi. O čosi horšie je to už so stravovaním. Kopček zmrzliny stojí tento rok 2 eurá, za kebab alebo tortillu sme zaplatili 7 a za veľkú pizzu 16 eur. Cenový nárast pri jedle je citeľný. Otázne ale je, či je to spôsobené infláciou, alebo prechodom na euro. Aj tu sa ale dá ušetriť. Stačí len trochu premýšľať a urobiť si prieskum trhu. "Nemôžeme byť ovečky, keď ideme po ulici, aby nás strihali s tými cenami," dodal Delić.

Preto treba zistiť, kam chodia jesť a nakupovať domáci - práve tam je totiž najlepšia hodnota za peniaze bez umelého predražovania. Zdražovanie sa, podobne ako u nás, najviac prejavilo na cenách potravín. Za základný nákup sme ale zaplatili približne rovnako, ako v bežnom obchode v Bratislave. To isté platí aj pri nápojoch priamo v plážových baroch. Cena za kávu okolo 2,20 alebo pivo za 3 eurá nie je rozhodne utrhnutá z reťaze.

"Ja si myslím, že rovnaká, plus takýto nádherný výhľad na more. Všetko je tu ako na Slovensku," vyjadrila sa turistka zo Slovenska Magdaléna. "O niečo drahšie to je, ale na dovolenke sa predsa máme mať dobre, takže cenu vôbec neriešime," uviedla dovolenkárka z Česka Janka. Pri troche snahy tak Chorvátsko ani tento rok dovolenkárov rozhodne nesklame.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy