Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Chceli sa stretnúť s Ježišom: Obetí kresťanskej sekty je viac ako 300
Zdielať na

Chceli sa stretnúť s Ježišom: Obetí kresťanskej sekty je viac ako 300

Archívna reportáž

NAIROBI / Neďaleko kenského mesta Malindi sa v utorok, 13. júna, našli telesné pozostatky ďalších 19 ľudí. Polícia predpokladá, že ide o členov miestnej sekty, ktorých ich duchovný vodca Paul Mackenzie Nthenge vyzval, aby držali hladovku, aby sa po smrti mohli "stretnúť s Ježišom".

"Počet mŕtvych sa po exhumácii 19 tiel zvýšil na 303," uviedla v utorok, 13. júna, regionálna vládna komisárka Rhoda Onyanchaová na margo nálezu v lese v okolí mesta Malindi. Agentúra AFP, ktorú cituje TASR, dodala, že vodca sekty je od 14. apríla vo väzbe a je obvinený z terorizmu.

​Tento 50-ročný zakladateľ medzinárodnej cirkvi dobrej zvesti sa polícii vzdal 14. apríla po tom, ako na základe tipu prvýkrát vstúpila do lesa Shakahola a začala tam s pátraním a následne s exhumáciami tiel. Podľa hlavného vládneho patológa Johansena Oduora je síce hlavnou príčinou smrti obetí hlad, ale niektoré z nich - vrátane detí - boli uškrtené, zbité alebo udusené.

Podľa AFP sa v Keni rozpútala diskusia, ako sa Mackenziemu, otcovi siedmich detí, podarilo vyhnúť orgánom činným v trestnom konaní napriek tomu, že v minulosti bol extrémistom a mal niekoľko
súdnych sporov.

Nález tiel v lese Shakahola vyvolal v Keni šok a viedol prezidenta Williama Ruta k zriadeniu vyšetrovacej komisie i k vytvoreniu pracovnej skupiny na preskúmanie predpisov upravujúcich činnosť náboženských organizácií.

V súvislosti s prípadom bol obvinený aj ďalší pastor - Ezekiel Odero, ktorý je vyšetrovaný na základe viacerých obvinení vrátane vraždy, napomáhania samovražde, únosu, radikalizácie, zločinov proti ľudskosti, krutosti voči deťom, podvodu a prania špinavých peňazí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy