Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Na tento výlet rozhodne nezabudnú. Turisti uviazli v opustenej bani
Zdielať na

Na tento výlet rozhodne nezabudnú. Turisti uviazli v opustenej bani

KOŠICE / V posledných rokoch je móda prehľadávať staré priestory či opustené bane, a potom tieto zážitky uverejňovať na sociálnych sieťach. Takýto pokus však mohol otca a syna v utorok, 13. júna, stáť život. Holanďanov zlákala košická baňa Bankov. Napriek zákazu vstupu vošli na súkromný pozemok a ešte dopoludnia sa vkradli do jednej zo štôlní. Keď po celom dni chceli vyjsť na povrch, zistili, že sú za živa zahrabaní.

"Krátko po 20. hodine bola na tiesňovej linke 158 prijatá urgentná informácia, že v areáli bane Bankov v Košiciach uviazli na neznámom mieste 2 osoby holandskej národnosti. Otca so synom zrejme zlákalo dobrodružstvo, ešte dopoludnia si mali otvoriť mrežu a vojsť do banských priestorov, a to aj napriek tomu, že vstup do bane je zakázaný," informovala Lenka Ivanová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach.ň

O tom, že sa v bani niekto nachádza, ale nemali poňatia jej zamestnanci. Keď si všimli, že vchod je otvorený, zodpovední baníci ho pre bezpečnosť zatarasili kamenivom. "Šťastím bolo, že muži mali pri sebe mobilný telefón a aj napriek slabému signálu sa im podarilo zaslať SMS so žiadosťou o pomoc," doplnila Ivanová.

Ako prví boli na mieste policajti Obvodného oddelenia Policajného zboru Košice Sever, hliadky košickej pohotovostnej motorizovanej jednotky i psovod so služobným psom. "Vďaka výbornej miestnej a osobnej znalosti „obvoďáci“ hneď vedeli, ktoré kompetentné osoby kontaktovať a ako navigovať kolegov, aby sa dostali k miestu, kde by sa osoby mali nachádzať," informovala Ivanová.

Spoločne sa im podarilo nájsť zasypaný vstup, odkiaľ počuli volanie o pomoc v anglickom jazyku. Policajti s uviaznutými osobami komunikovali až do príchodu ostatných záchranných zložiek. "Zistili, že v banskom priestore sa nachádzajú iba 2 osoby a sú v poriadku. Zároveň im vysvetlili, čo sa bude diať po príchode ostatných záchranných zložiek," doplnila Ivanová.

Po príchode hasičov na miesto manuálne odpratali a uvoľnili časť vstupu do bane, keďže prístup ťažkej techniky bol znemožnený kvôli obťažnosti terénu. "Chlapi v uniformách bez váhania vzali do rúk lopaty a uviaznuté osoby vyslobodili bez zranení," potvrdila Ivanová.

Vyslobodené osoby boli následne prevezené na policajné oddelenie. "Udalosť policajti evidujú v zmysle zákona o priestupkoch ako podozrenie zo spáchania iného priestupku proti poriadku v správe, na ďalšie konanie však bude vec odstúpená banskému úradu, ktorý je príslušný v danej veci ďalej konať a zisťovať pravý dôvod, ako a prečo muži do bane vlastne vošli," uzavrela Ivanová.

V bani Bankov sa v minulosti ťažil magnezit. Povrchová a podzemná ťažba bola ukončená koncom 90. rokov minulého storočia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy