Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Muža, ktorý dobodal 6 detí, zadržali. Jeho motív je stále nejasný
Zdielať na

Muža, ktorý dobodal 6 detí, zadržali. Jeho motív je stále nejasný

ANNECY / Francúzska polícia naďalej vyšetruje motív štvrtkového útoku nožom na štyri deti a dvoch dospelých v meste Annecy. Zranených v piatok navštívi aj francúzsky prezident Emmanuel Macron s manželkou. Na záberoch z miesta útoku počuť, ako útočník vzýva meno Ježiša Krista. Francúzski sudcovia v sobotu, 10. júna, predbežne muža obvinili z pokusu o vraždu. Podozrivý Sýrčan je vo vyšetrovacej väzbe.

Páchateľa útoku polícia na mieste zadržala a vo štvrtok vo večerných hodinách vypočúvala, motív jeho činu je však naďalej nejasný, spresnila tamojšia prokuratúra. Terorizmus však predbežne vylúčila. Muž v čase útoku nebol pod vplyvom alkoholu ani omamných látok. Podľa novín Le Parisien sa v piatok podrobí psychiatrickému vyšetreniu. V cele policajného zaistenia mal utrpieť ťažký hysterický záchvat.

Štyri zranené deti vo veku 22 mesiacov až troch rokov boli hospitalizované v nemocniciach v mestách Ženeva a Grenoble. Dve z detí sú súrodenci pochádzajúci z Francúzska; zvyšné sú z Veľkej Británie a Holandska a vo Francúzsku boli na dovolenke. Stav dvoch detí zostáva naďalej kritický, povedal v piatok hovorca vlády Olivier Véran.

O páchateľovi je známe to, že ide o Sýrčana a vo Francúzsku sa zdržiaval len niekoľko mesiacov. Predtým žil desať rokov vo Švédsku, spresnila francúzska premiérka Élisabeth Borneová. Vo Francúzsku útočník nemal trvalý pobyt. Bezpečnostné zložky európskych štátov o ňom nemajú žiadne záznamy, takisto neexistujú doklady o tom, že by v minulosti absolvoval psychiatrickú liečbu.

Vo Švédsku bol Sýrčanovi priznaný štatút utečenca, napriek tomu o azyl požiadal minulý rok aj vo Francúzsku. Ako informovala televízia BFM, táto žiadosť bola pred štyrmi dňami zamietnutá. Zatiaľ nie je jasné, či má táto skutočnosť niečo spoločné s jeho činom. Podľa mediálnych informácií bol Sýrčan vo Švédsku ženatý a má trojročnú dcéru; nedávno sa však s manželkou, ktorá je švédskou občiankou, rozišli. Obaja absolvovali on-line vzdelávanie v oblasti ošetrovateľstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy