Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zastropovanie cien by sa malo končiť v júni, no ľudia majú stále hlboko do vrecka
Zdielať na

Zastropovanie cien by sa malo končiť v júni, no ľudia majú stále hlboko do vrecka

BRATISLAVA / Zastropovanie cien niektorých potravín v obchodoch sa končí koncom júna. Obchodníci určili garantovanú cenu výrobkov na tri mesiace a chceli tým pomôcť v boji s vysokými cenami. Otázne je či v tom plánujú pokračovať. Na spomínanú iniciatívu sa totiž od jej začiatku valila vlna kritiky. Zdražovanie už síce na Slovensku poľavilo, no ľudia majú stále hlboko do vrecka.

Každý reťazec si sám určil, ktoré položky garantuje a označil ich takýmto logom. Väčšinou išlo základné potraviny, ako maslo či rožky. Sú medzi nimi ale aj čaje či alkoholické nápoje. Iniciatívu ale mnohí kritizujú.

V obchodoch vraj zastropovali aj drahšie potraviny, čo znamená, že ten istý výrobok sa našiel aj za lacnejšiu cenu, ako garantovaný produkt. "My sme informovali hneď korektne, že každý vyberie potraviny a dá takú cenu, ktorú vie zagarantovať a ktoré boli vtedy úplne bežné," ozrejmil Martin Krajčovič, predseda SAMO. "Aj zákazník sa nerozhodoval podľa toho, či je tam tá nálepka alebo podľa toho či je tam nízka cena," uviedla ekonomická analytička Wood & Company Eva Sadovská.

Garantované ceny pomaly končia. to či v tom reťazce budú pokračovať nie je zatiaľ jasné. Zastropované ceny, zväčša privátnej značky potravín, si v slovenskom obchodnom reťazci chcú udržať aj naďalej. "Ten záujem pretrvával o ten tovar, neplánujeme to zrušiť v žiadnom prípade," povedal Štefan Mácsadi, predseda predstavenstva Coop Jednota v Nových Zámkoch.

Dnes začínajú rokovať s dodávateľmi o úprave nákupných cien, od ktorých sa odvíjajú tie maloobchodné. "Smerom dole, lebo ceny niektorých komodít išli dole, aj energie sa ako tak usporiadali, nie je dôvod, aby sme nemohli mať nižšie ceny," dodal Mácsadi. 

Úmysel bol hlavne pomôcť zákazníkom. Dohodu, či kartel vylúčili. Faktom je, že situácia sa na trhu začína mierne zlepšovať. Napríklad maslo síce v jednom obchode zastropovali na 3.29 eur, no jeho cena je už dnes nižšia. "Otvorene sme hovorili že tam kde sa cena bude dať udržať nižšie tam to pôjde nižšie," dodal Krajčovič.

Stále platí, že z okolitých krajín pocítili zdražovanie naviac Maďari, naopak najmenej Poliaci. "Druhé najvýraznejšie tempo zdražovania potravín máme na Slovensku, rýchlejšie je to už len v Maďarsku kde je ten nárast 38 percent, u nás je to 25 percent," dodala Sadovská.

Úradnícka vláda preto sľubuje, že liek proti zdražovaniu bude hľadať. Plošné zastropovanie cien potravín však neplánuje. "Skôr je to nasmerované sociálne slabším skupinám, aby to pocítili oni viac tú pomoc," poznamenal minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš. Dobrou správou je, že rast cien sa spomalil tou zlou správou je, že potraviny budú aj tento rok drahšie ako vlani.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy