Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nové systémy na posilnenie hraníc. Nemecko nám darovalo systémy Mantis
Zdielať na

Nové systémy na posilnenie hraníc. Nemecko nám darovalo systémy Mantis

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Nemecko daruje Slovensku dva systémy protivzdušnej obrany veľmi krátkeho dosahu Mantis. Darovaciu zmluvu vo štvrtok podpísal národný riaditeľ pre obranné spôsobilosti Ministerstva obrany (MO) SR Dalibor Pavolka so svojím nemeckým náprotivkom Thomasom Frankenbergerom. Prvý zo systémov bude dodaný v rozsahu niekoľkých týždňov, spresnenie termínu dodávok je predmetom rokovaní. Systémy posilnia ochranu hranice SR s Ukrajinou. TASR o tom informoval komunikačný odbor MO SR.

"Darovanie systému Mantis slovenským ozbrojeným silám je výsledkom pozitívnej reflexie spojencov voči nášmu zodpovednému partnerstvu a dlhodobej neúnavnej angažovanosti v prospech národnej a kolektívnej bezpečnosti," skonštatoval minister obrany Martin Sklenár. Systémy dostane Slovensko bezodplatne a natrvalo, rezort to pripisuje korektným vzťahom, odborným rokovaniam a spoločnému cieľu NATO – posilniť a ochrániť východnú hranicu, ktorej sme súčasťou.

Mantis podľa Pavolku rozšíri palebné prostriedky pozemných systémov protivzdušnej obrany SR a posilní schopnosť brániť objekty obrannej infraštruktúry na východe krajiny. Každý zo systémov pozostáva zo šiestich automatizovaných kanónov (s možnosťou rozšírenia na osem), dvoch senzorových staníc a veliteľského stanovišťa. Súčasťou dodávky z Nemecka sú aj tri prehľadové rádiolokátory systému Mantis s dosahom do 100 kilometrov a výcvik slovenských vojakov. Ako priblížil rezort, na obsluhu systému Mantis a radarov na sledovanie vzdušného priestoru sa už vo výcvikovom priestore v nemeckom Todendorfe aktuálne pripravuje pod patronátom Bundeswehru 44 slovenských vojakov.

Systém protivzdušnej obrany Mantis je stacionárny, plne automatizovaný zbraňový systém, ktorý je určený na nepretržitú obranu pozemných objektov (napríklad vojenských základní) pred účinkami rakiet, delostreleckých systémov, mínometov a bezpilotných prostriedkov. Nemecko vyvinulo Mantis primárne na ochranu základní v Afganistane, v ktorej donedávna nemeckí vojaci pôsobili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy