Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pápež už má po operácii. Absolvoval operáciu čriev
Zdielať na

Pápež už má po operácii. Absolvoval operáciu čriev

VATIKÁN / Oči katolíkov z celého sveta sa dnes upierali na rímsku nemocnicu Džemelli. Popoludní sa tam podrobil operácii brucha pápež František. Zákrok trval tri hodiny a podľa Vatikánu nedošlo počas neho k žiadnym komplikáciám. Pápež by mal zostať v nemocnici ešte niekoľko dní.

​​Pápež už v utorok 6. júna absolvoval v Gemelli krátku prehliadku na tamojšom geriatrickom oddelení. Správy o chystanom operatívnom zákroku verejnosť zaskočili. Vatikán o ňom totiž informoval iba v stredu 7. júna ráno. Pápež ešte predpoludním absolvoval pravidelnú stredajšiu generálnu audienciu. Na jej konci požehnal príslušníkom španielskej civilnej gardy. Do najväčšej rímskej nemocnice, ktorá sa nachádza na skok od Vatikánu, ho previezli krátko pred poludním.

Zákrok súvisí s problémami, ktoré Františka trápia od roku 2021, kedy mu odobrali časť hrubého čreva. 86-ročný pápež vraj trpí častými a bolestivými zápchami. S pruhom, ktorý ho trápi, by mu mal pomôcť brušný sieťový implantát, ktorý mu lekári dnes plánovali voperovať.

Pápež si koncom mája musel zobrať jeden deň voľna pre horúčku, ktorú hovorca Vatikánu Matteo Bruni pripísal únave. Koncom marca zase 86-ročného pápeža hospitalizovali v Gemelli pre akútnu bronchitídu. V posledných dvoch rokoch sa pápežovmu zdraviu venuje značná pozornosť. V júli 2021 podstúpil operáciu hrubého čreva, pričom pre chronické bolesti kolena musí často používať invalidný vozík alebo si pri chôdzi pomáhať paličkou. V mladosti mu odstránili časť pľúc pre infekciu dýchacích ciest. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy