Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pred sopkou utekajú tisíce civilistov
Zdielať na
Zahraničie

Pred sopkou utekajú tisíce civilistov

Zdroj: TASR/Icelandic Coastguard/ilustračné

Traja ľudia sa už stali obeťami výbuchu guatemalskej sopky Pacaya

Erupcia sopky si podľa americkej CNN vyžiadala najmenej tri obete, pričom medzinárodné letisko La Aurora ostáva aj v sobotu zatvorené. Výbuch a následne letiace kamene zabili dvoch obyvateľov dediny El Bejucal a reportéra stanice Noti 7.

Sopka na juhu krajiny chrlí popol a piesok a oblak vulkanického prachu zasiahol aj 30 kilometrov vzdialenú metropolu Guatemala. Budovy v starom meste pokryla sivá, miestami až tri centimetre hrubá vrstva popola. Prach tiež zapríčinil viaceré dopravné nešťastia.

Guatemalský prezident Álvaro Colom vyhlásil v noci na piatok v troch okresoch krajiny výnimočný stav. Výnimočný stav v okrese Escuintla na juhu, Guatemala v strede a Sacatepéquez na západe krajiny bude platiť najbližších 15 dní, informovala prezidentská kancelária.

Činnosť sopky, ktorá sa začala v stredu v noci a postupne naberala na intenzite, pripravila o život minimálne troch ľudí. V blízkosti 2552 metrov vysokého vulkánu objavili telo jedného guatemalského televízneho novinára, ktorý chcel o erupcii informovať.

Reportéra stanice Noti 7 zasiahol letiaci kameň, uviedol jeho kolega. Zo svahov sopky úrady evakuovali približne 2000 ľudí. Podľa prezidenta záchranári pátrajú po štyroch nezvestných a evakuácia civilistov do bezpečia stále pokračuje.

V Guatemale sa nachádza 288 sopiek, z toho osem aktívnych.

Zdielať na

Najčítanejšie správy