Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Chrliaca sopka zabila reportéra
Zdielať na
Zahraničie

Chrliaca sopka zabila reportéra

Zdroj: Bruce McAdam/ilustračné

Guatemalský vulkán Pacaya je znova aktívny

Sopka vybuchla a začala chrliť čierny popol, ktorý zahalil guatemalskú metropolu, odstavil medzinárodné letisko a spôsobil evakuáciu obyvateľstva.

Vulkanológovia odhadujú, že oblak sopečného prachu siaha až do výšky 1500 metrov nad vulkánom. Sutina z výbuchu sopky sa zosypala na hlavné mesto Guatemala, ulice zahalila vrstva čierneho piesku a štrk.

Hovorca polície Donald González povedal, že obeťou sopky sa stal reportér miestnej televízie, ktorý prinášal spravodajstvo z blízkosti sopky. Trafili ho do hlavy padajúce skaly po erupcii vulkánu. "Môžme potvrdiť 1600 evakuovaných osôb, z ktorých je 600 v núdzových prístrešiach," uviedol šéf záchranného tímu Alejandro Maldonado.

Guatemalský prezident Álvaro Colom vyhlásil núdzový stav pre oblasť do 40 kilometrov od metropoly Guatemala a zároveň informoval, že po výbuchu sopky sú nezvestné tri deti vo veku od sedem do desať rokov.

Pacaya, ktorá je aktívna od 60. rokov minulého storočia, dala o sebe výraznejšie vedieť naposledy v roku 1998, keď podobne zahalila okolie popolom a malými kameňmi, čo spôsobilo evakuáciu obyvateľstva.

Zdielať na

Najčítanejšie správy