Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
462. deň na Ukrajine: Rusko stráca iniciatívu vo vojne
Zdielať na

462. deň na Ukrajine: Rusko stráca iniciatívu vo vojne

KYJEV / Ďalší rušný deň pre Ukrajincov, ale aj pre Rusov. V Dnepropetrovskej oblasti opäť útočili drony. Do ruskom okupovanej Luhanskej oblasti dopadli podľa Moskvy ukrajinské strely. Tie mali pripraviť o život 5 ľudí. Kyjev ale mlčí a na správu nereagoval. Bezpilotné lietadlá majú mať na svedomí aj požiar v ropnej rafinérii v ruskom Krasnodarskom kraji. Aby toho pre Rusov nebolo málo, ostreľovanie hlásili opäť aj z prihraničnej Belgorodskej oblasti. Moskva podľa analytikov od začiatku mesiaca stráca iniciatívu vo vojne na Ukrajine a skôr len reaguje na kyjevské akcie namiesto postupu na fronte.

​Ruské úrady hlásia päť obetí pri ukrajinskom útoku v Luhanskej oblasti

Päť ľudí prišlo o život a 19 utrpelo zranenia pri delostreleckej paľbe ukrajinských síl na dedinu v Luhanskej oblasti, ktorá je pod kontrolou Ruska. Uviedli to v stredu, 31. mája, Moskvou dosadené orgány. Orgány prostredníctvom aplikácie Telegram oznámili, že ukrajinské sily použili salvové raketomety HIMARS pri útoku na hydinovú farmu v dedine Karpaty. Reuters pripomína, že tieto správy nemohol overiť z nezávislých zdrojov. Rusko má pod kontrolou takmer celú Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny. Kyjev sa k týmto útokom bezprostredne nevyjadril. Ukrajina sa ale len zriedka hlási k zodpovednosti za útoky na Ruskom kontrolovanom ukrajinskom území. Obe strany tiež popierajú, že vo vojne zámerne útočia na civilistov.

Globsec: Európa nesmie dovoliť, aby Rusko rozbilo jej bezpečnosť a jednotu

​Obmedzenia na dovoz agrokomodít do krajín EÚ pomáhajú Putinovi

Ukrajina v stredu varovala, že zákazy dovozu ukrajinských agrokomodít, ktoré zaviedli niektoré krajiny Európskej únie vrátane Slovenska, pomáhajú ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi rozdeľovať Európu. Viacero krajín susediacich s Ukrajinou zaviedlo v apríli dočasný zákaz dovozu ukrajinských agrokomodít.
"Pokračovanie týchto obmedzení znemená kladenie ďalších zbraní proti európskej jednote do Putinových rúk. Súčasné obmedzenia musia byť zrušené," uviedlo na sociálnej sieti Twitter ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva. Eurokomisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski v utorok vyzval na predĺženie obmedzení na dovoz ukrajinských agrokomodít, ktoré zaviedli niektoré krajiny EÚ, aspoň do konca októbra. Súčasné obmedzenia totiž končia 5. júna.

Vlaňajšia invázia Ruska na Ukrajinu výrazne obmedzila tradičné vývozné trasy ukrajinského obilia, ktoré smerovali cez Čierne more. To si vyžadovalo presmerovanie tohto exportu cez súš a krajiny susediace s Ukrajinou. Členské štáty EÚ povolili dovoz určitých agroproduktov z Ukrajiny bez kvantitatívnych obmedzení, colných a úradných inšpekcií. No farmári v niektorých krajinách EÚ začali po poklese cien obilia vo svojich krajinách protestovať, čo vyvolalo zavádzanie reštrikcií. Eurokomisia sa nakoniec dohodla s piatimi dotknutými krajinami – Poľskom, Maďarskom, Slovenskom, Bulharskom a Rumunskom –, aby im umožnila zablokovať dovoz niektorých agrokomodít z Ukrajiny.

Proti týmto obmedzeniam ale namieta 12 členských krajín vrátane Nemecka a Francúzska, ktoré vyjadrili obavy z "nedostatku transparentnosti" a varovali pred podkopaním jednotného európskeho trhu.

S britskou firmou BAE pracujeme na otvorení podniku na výrobu zbraní

Ukrajina pracuje s významnou britskou zbrojárskou spoločnosťou BAE Systems na zriadení jej ukrajinského podniku, kde sa budú vyrábať a opravovať zbrane, od tankov až po delostreleckú výzbroj. V utorok večer to v príhovore oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zelenského oznam nasledoval po tom, čo sa stretol s predstaviteľmi BAE vrátane výkonného riaditeľa spoločnosti Charlesa Woodburna. "Je to naozaj obrovský výrobca zbraní – zbraní toho druhu, ktorý teraz potrebujeme a aj budeme potrebovať. Pracujeme na vybudovaní vyhovujúceho podniku na Ukrajine na ich výrobu a opravu. Bude určený pre širokú škálu zbraní, od tankov po delostrelectvo," uviedol Zelenskyj v príhovore. Ďalšie podrobnosti nespomenul.Zelenskyj predtým informoval, že obe strany sa dohodli na začatí prác na otvorení kancelárie BAE na Ukrajine. Prebiehajúca spolupráca je najnovším znakom toho, že Británia hrá vo vyzbrojovaní ukrajinských síl dôležitú úlohu, píše denník Daily Telegraph.

Ruskí protiputinovskí partizáni najímajú tisíce členov na útoky proti Moskve

Partizánska skupina Légia Slobody Ruska, ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za minulotýždňový útok v ruskej Belgorodskej oblasti, pre stredajšie vydanie britského denníka The Times uviedla, že verbuje "tisíce" nových členov na útoky proti Moskve. Veliteľ skupiny povedal, že má obrovské počty žiadateľov o členstvo a tí už čakajú, kedy sa budú môcť k partizánom pridať a podnikať útočné akcie v ruských oblastiach na hranici s Ukrajinou. "Máme serióznu výzbroj," povedal pre noviny veliteľ, ktorý používa volací znak Caesar. "Máme mínomety, obrnené vozidlá, prenosné protilietadlové raketové systémy Stinger, prenosné protitankové systémy a vysoko účinnú jednotku prieskumných dronov," dodal. Citoval ho v stredu aj portál britskej televízie Sky News.

Légia minulý týždeň v pondelok oznámila, že "úplne oslobodila" ruskú obec Kozinka a jej oddiely sa dostali až k okresnému mestu Grajvoron. Potom Rusko vyhlásilo, že ich do utorka popoludnia vytlačilo z územia. Moskva obvinila z útoku "ukrajinských militantov", ale Kyjev označil tento prienik do Ruska za povstanie ruských občanov. Portál Sky News doplnil, že nemohol overiť tieto správy z bojov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy