Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
461. deň na Ukrajine: Dronové útoky zasiahli Kyjev aj Moskvu
Zdielať na

461. deň na Ukrajine: Dronové útoky zasiahli Kyjev aj Moskvu

MOSKVA / Kyjevčania prežili už tretiu rušnú noc za sebou. Na mesto opäť útočili drony. O pokoji však nemohli hovoriť ani Moskovčania. Bezpilotné stroje totiž zaútočili aj na hlavné mesto Ruska.

Rusko označilo útok dronmi na Moskvu za teroristický

Ruské ministerstvo obrany obvinilo v utorok Ukrajinu z teroristického útoku. Zároveň uviedlo, že sa podarilo zneškodniť všetkých osem dronov mieriacich na Moskvu. TASR informácie prevzala od agentúry AFP a denníka The Guardian. "Dnes ráno kyjevský režim podnikol teroristický útok na Moskvu. Pri útoku bolo použitých osem dronov. Všetky nepriateľské drony boli zostrelené," uviedol rezort na sociálnej sieti Telegram.

Ministerstvo dodalo, že tri drony sa podarilo vyradiť pomocou zariadení na elektronický boj a ostatné zostrelil v Moskovskej oblasti protiraketový systém Pancir. Podľa moskovského starostu Sergeja Sobianina sa stala Moskva terčom útoku dronmi v utorok ráno. Pri útoku prišlo podľa neho k "menším škodám" na budovách a nikto neutrpel vážne zranenia. Z niektorých budov však museli evakuovať ľudí a dve osoby vyhľadali zdravotnícku pomoc.

V apríli Moskva oznámila, že v dôsledku útoku dronmi došlo k poškodeniu Kremľa. Rusko aj z tohto útoku vinilo Ukrajinu, pričom ho opísalo ako pokus o atentát na ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten však vtedy v Kremli nebol.

Útok na Moskvu prišiel niekoľko hodín po tom, ako ukrajinská metropola Kyjev opäť čelila masívnemu ruskému vzdušnému úderu, ktorý si vyžiadal najmenej jednu obeť a niekoľko ranených.

Kyjev čelil ďalšiemu masívnemu ruskému útoku

Kyjev v noci na utorok čelil ďalšiemu ruskému vzdušnému útoku, invázne sily na ukrajinskú metropolu útočili tretiu noc v rade. Zahynula 33-ročná žena a ďalších 12 ľudí bolo v metropole a Kyjevskej oblasti zranených, informoval web Ukrajinska pravda s odvolaním sa na úrady. Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 29 z 31 ruských dronov, väčšinu zlikvidovala nad Kyjevom alebo v jeho okolí, oznámilo neskôr ukrajinské letectvo.

V meste sa ozývali výbuchy, kvôli požiaru musela byť evakuovaná výšková budova. Na rozdiel od predchádzajúceho úderu, keď Rusko použilo rôzne typy zbraní, tentoraz udrelo na Ukrajinu výlučne bezpilotnými lietadlami iránskej výroby Šáhed, ktoré útočí štýlom kamikadze, napísala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Útok bol podľa nej masívny, vedený vo viacerých vlnách, letecký poplach trval niekoľko hodín.

Ukrajinské letectvo ohlásilo zneškodnenie väčšiny útočiacich bezpilotných lietadiel, úrady však informujú o škodách v metropole, ktoré podľa dostupných informácií spôsobili padajúce trosky zostrelených zbraní.

V jednom prípade úlomky dronu spôsobili požiar výškovej obytnej budovy, ktorú preto úrady nariadili evakuovať. Na fotografiách z miesta bolo vidieť plamene, ktoré šľahali z najvyšších poschodí budovy. V Holosijivskej štvrti zomrela žena, ktorá sa rozhodla ísť pozrieť na balkón, ako protivzdušná obrana ničí drony, uviedol starosta Kyjeva Vitalij Kličko, podľa ktorého piatich z dvanástich zranených zdravotníci hospitalizovali. Ukrajinská pravda predtým informovala o 13 zranených v Kyjeve a Kyjevskej oblasti.

Trosky bezpilotných lietadiel v Kyjeve poškodili aj ďalšie obytné domy alebo autá, píše BBC, podľa ktorej v Kyjevskej oblasti bolo zaznamenaných viac ako 50 hlásení o poškodení domov, bytov, kancelárií, obchodov, garáží a automobilov.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov neskôr vyhlásil, že ruská armáda vykonala nálety na ukrajinské "rozhodovacie centrá", kde podľa neho boli "pod vedením západných spravodajských expertov plánované teroristické útoky na ruskom území". Viac podrobností agentúra neuvádza, Konašenkov tradične vyhlásil, že "všetky určené ciele boli zasiahnuté".

Ukrajinská metropola sa už predchádzajúce dve noci stala terčom rozsiahlych útokov, pri ktorých na ňu Rusko vyslalo desiatky dronov a riadené strely. V pondelok podniklo ďalší vzdušný úder počas dopoludnia. Dnešný útok je podľa ukrajinských médií už sedemnástym na Kyjev od začiatku mája. Rusi pri tých predchádzajúcich zároveň útočili aj na ďalšie ukrajinské mestá.

Ruské úrady dnes medzitým informovali o útoku bezpilotnými lietadlami na Moskvu, nikto podľa nich neprišiel o život, niektoré domy sú ľahko poškodené. Podľa ruského ministerstva obrany útočila Ukrajina.

Útok na Moskvu bol odvetou za ruský útok na sídlo ukrajinskej rozviedky, tvrdí Putin

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že raňajší útok dronov na Moskvu bol odvetou Kyjeva za nedávny útok ruských síl na sídlo hlavnej správy ukrajinskej vojenskej rozviedky. Samotná Ukrajina pritom zodpovednosť za utorkový útok na Moskvu popiera. Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) s tým, že toto Putinovo vyjadrenie zverejnili ruské štátne tlačové agentúry.

RFE/RL poukázala na to, že Moskva sa prvýkrát prihlásila k tomu, že pred niekoľkými dňami zaútočila na sídlo hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany. Kyjev o takomto útoku ani neinformoval. Podľa Putina sa Ukrajina vyslaním ôsmich dronov na Moskvu a okolitý región pokúsila "zastrašiť" Rusko a ruských občanov. Putin sa k úderom na Rusko vôbec prvýkrát vyjadril takmer okamžite po tom, ako k nim došlo. Povedal, že Kyjev úmyselne zaútočil na civilné ciele a označil to za terorizmus.

Ruské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že Kyjev uskutočnil "teroristický útok" ôsmimi bezpilotnými lietadlami "na objekty v meste Moskva". Tri z nich boli vyradené systémami elektronického boja a odchýlili sa od plánovaných cieľov — zrejme preto zasiahli tri bytové domy v oblasti na juhozápade Moskvy. V tlačovej správe ruského ministerstva obrany zverejnenej na platforme Telegram sa píše, že ďalších päť dronov zostrelil raketový systém zem-vzduch Pancir-S v Moskovskej oblasti. 

Ruský prezident vo svojom vyhlásení uviedol, že protivzdušná obrana Moskvy počas bezprecedentného útoku dronov fungovala "normálne, uspokojivo", i keď priznal, že ešte je na čom pracovať. Vo svojej reakcii Putin tiež upozornil, že útokmi dronmi na Moskvu je Rusko tlačené k odvetným akciám, ktoré však nešpecifikoval. Okrem toho Putin vo svojom vyhlásení tvrdil, že útoky ruskej armády na ciele na Ukrajine sa od ukrajinských líšia tým, že "sa vykonávajú vysoko presnými zbraňami".

RFE/RL pripomenula, že Ruskom použité bomby, rakety a úlomky z nich pravidelne zasahujú civilné ciele na Ukrajine. Moskva tieto svoje vojenské akcie takmer nikdy nekomentovala, pri zriedkavých príležitostiach, keď tak urobila, len uviedla, že sa nezameriava na civilné ciele.

Moskva v utorok ráno zažila niekoľko útokov bezpilotných lietadiel: tri z nich zasiahli bytové domy, zatiaľ čo ostatné boli údajne zostrelené. Jeden z dronov údajne pristál v blízkosti Putinovej rezidencie v Novo-Ogariove.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy